Co robi ten żolnierz

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Co robi ten żolnierz

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 21 października 2011, 15:30

No właśnie, a każdy z nas celował między oczy.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Soris000 » piątek, 21 października 2011, 18:04

Można celować pod lub w cel. Zależy to od celownika, który ustawiamy stosownie do odległości od celu. Związane jest to z krzywą balistyczną (torem lotu pocisku), a nie z odrzutem samej broni.
Soris000

Postprzez Jaro_Su » piątek, 21 października 2011, 19:09

Co do kałacha: wojsko stosuje system ustawienia celownika na 300m, więc przy strzelaniu na bliższe odległości trzeba "celować niżej". Broń sportowa zwykle jest ustawiana bardziej precyzyjnie...

A co do balistyki. jeśli lufa jest podniesiona (np siedzisz i celujesz do tarczy na wysokości głowy) to lufa jest podniesiona nieco wyżej, niż przy strzelaniu z pozycji stojącej, i to przy strzelaniu precyzyjnym z użyciem lunety te 1-2 stopni już w celowaniu wychodzi - bo zmienia się balistyka. Podobnie przy strzelaniu z góry - tor się wypłaszacza i trzeba stosować nastawienia celownika jak na bliższe odległości..... nie mówiąc o poprawce na wiatr, derywację itp itd. Tylko na filmach tak prosto się trzyma głowę celu w osi nitek.... ale za to strzelanie przypomina mi nieco łamigłówkę szachową.
(tak na marginesie, jak ktoś się mnie pyta po co strzelam, to odpowiadam, że to przynosi wyciszenie, wymaga skupienia i koncentracji - czyli zupełnie coś innego niż obiegowa opinia o strzelaniu)

Strzelanie w ruchu wprowadza jeszcze parę dodatkowych efektów, więc strzelanie w locie to zupełnie coś innego. Ale ustawianie celownika i problemy rusznikarza - są podobne......

Tak dla ujaśnienia problemu - celownik optyczny w karabinie jest ustawiony nieco dalej od osi lufy, niż standardowa muszka i szczerbinka.

co do samoloty - nie stanowi problemu ustawić lufy kaemów i działek i celownik na jeden punkt, problem, że przy zmianie odległości - wszystko się i tak rozejdzie. To tyle z mojej strony.
Jaro_Su

Postprzez Mac Eyka » sobota, 22 października 2011, 11:34

Co innego to strzelanie sportowe (snajperskie), znaczy się jeden pocisk w cel, a co innego strzelanie bojowe. To drugie polega na strzelaniu od punktu do punktu.
Zaczynamy przed cele w zależności od tego czy się poruszamy czy też stoimy (wtedy najczęściej początek mamy pod celem) i kończymy za celem (w wypadku strzelania stojąc to nad celem). Wypuszczamy serię, a nóż któryś pocisk trafi.
Tak jest po prostu szybciej i efektywniej.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Jaro_Su » poniedziałek, 24 października 2011, 06:23

Jak się strzela "w locie" to inna sprawa, natomiast chciałem zilustrować z własnego doświadczenia problemy rusznikarza, zresztą dowiedziałem się w tym wątku paru nowych rzeczy....

Z niewielkiego doświadczenia SIM-owego - to latanie jest łatwiejsze od trafiania (nawet od samego utrzymania się na ogonie)....

:)

fakt, celownik jest tylko ogólną pomocą, najważniejszy jest odpowiedni manewr, aby któryś z pocisków z odpowiednim prawdopodobieństwem wszedł w cel. Najlepiej mi wychodzi atak od dołu, albo beczka z pozycji tył prawo góra.... celowanie, poprawki - na to rzeczywiście jest mało czasu.....
Jaro_Su

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste