Lakier bezbarwny

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Lakier bezbarwny

Postprzez mr.jaro » środa, 2 marca 2011, 11:31

Na temat utrwalania pigmentow MIG'a istnieje przeciez osobny watek - wystarczy poszukac. Nie lubie w ten sposob odpowiadac, ale czasem az rece opadaja.
Jarek M
mr.jaro

Reklama

Postprzez merlin_PL » środa, 2 marca 2011, 11:42

Spoko. :) Znalazłem. Jakoś mi ten wątek uciekł uwadze, może dlatego, że bezpośrednio tytuł nie dotyczył utrwalania pigmentów. Poza tym chciałem się podzielic uwagami co do lakierów bezbarwnych.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez mr.jaro » środa, 2 marca 2011, 11:59

Nic sie nie stalo. ;o)
Dziel sie uwagami na temat lakierow bezbarwnych - ja tez je chetnie czytam.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Przemek - MaXus » poniedziałek, 12 września 2011, 15:01

Odświeżam.
Pisałem wczoraj do Janusza (Jaho63) w tej sprawie, ale chyba nie wcisnąłem "Wyślij", bo coś nie widzę wiadomości w "Wysłane" czy "Do wysłania" - czyżby zapowiedź demencji starczej? :-/ .

W takim razie jeszcze raz, w większym gronie:
Przygotowuję do montażu oszklenie kabiny, do Ka-52. Ma ona niewielkie ryski i dwa małe ślady po zeszlifowanych miejscach montażu siłowników. Ponieważ są one w trudno dostępnych do polerowania miejscach, planuję zanurzyć je (oszklenie) w otrzymanej, od Janusza futurce, a może nie tyle zanurzyć, co przeciągnąć po niej zanurzonym w Future pędzlem.
Robiłem coś takiego w Mosquito, tyle, że w Sidoluksie. Moje obserwacje, to to, iż faktycznie powierzchnia zrobiła się ładniejsza, ale i załamanie światła ciut się zwiększyło.
Na podstawie peanów, stwierdziłem, że Future powinno dać lepszy efekt, ale może macie już doświadczenia w tej materii i udzielicie mi jakichś rad (typu: można/nie można, rozcieńczyć/nie rozcieńczyć, itp.).
Od razu zaznaczam, że nie mam żadnych mas polerskich, próbowałem pastą do zębów i szmatką, ale nie widzę za bardzo poprawy.
Przemek - MaXus

Postprzez belfer » niedziela, 23 października 2011, 10:28

powitać
skończyły mi się wszystkie matowe lakiery, chciałem wypróbować Gunze (w sprayu). Zauważyłem jednak takie coś:
Werniks damarowy
http://allegro.pl/werniks-damarowy-mato ... 38458.html
Za cenę Gunze mamy nie 88ml a 400ml.
Kwestia czy się sprawdzi. Ktoś to testował?
pzdr
Krzychu
belfer

Zimna Wojna 1

Postprzez mr.jaro » wtorek, 25 października 2011, 08:59

belfer napisał(a):Za cenę Gunze mamy nie 88ml a 400ml.
Kwestia czy się sprawdzi. Ktoś to testował?

A sprawdz w Wikipedii, co to jest werniks damarowy i sprawa sie wyjasni. Wowczas samodzielnie bedziesz w stanie ocenic, czy kupujac ten specyfik warto oszczedzac.
Jarek M
mr.jaro

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje