BMW Z3 - Tamiya - 1/24 - STANDARD

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: BMW Z3 - Tamiya - 1/24 - STANDARD

Postprzez Macio4ever » wtorek, 18 października 2011, 17:09

Dobry opis, dobre zdjęcia - tak trzymać :D
First Man Than Machine
Macio4ever

Reklama

Postprzez MesserDesign » piątek, 21 października 2011, 23:19

Dziękuje Maćku :->

Odcinek 8
Wnętrze

Wnętrze w tym modelu jest logicznie stworzone, elementy mają ładny podział i głęboki linie podziału. Detale są ładnie odlane, nie pozacierane.
Tak wygląda całe wnętrze wycięte bezpośrednio z ramki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na ostatnim zdjęciu widać, że Tamiya rozpieszcza nas śladami po wypychaczach. To jedyny minus wnętrza - ślady po wypychaczach - głębokie i dodatkowo umieszczone w miejscach trudnych do szlifowania.

Na początek zabrałem się za oczyszczanie z wlewek i szwów. Trudno dostępne miejsca takie jak ramiona kierownicy, szlifuje z użyciem zrolowanego papieru ściernego wodnego. Bardzo ładnie usuwa wszelkie szwy i nierówności, dając ładną gładką i matową powierzchnie.
Obrazek

Następnie biorę się za fotele. Od tyłu posiadają one duży ślad po wypychaczu oraz element zaślepienia zagłówka, który trzeba zaszpachlować. Tu z pomocą znów przychodzi mi klej cyjanoakrylowy.
Obrazek

Po oszlifowaniu wyglądają tak:
Obrazek

Podobnie uczyniłem z wypychaczami we wnętrzu - nalałem na nie cyjanoakrylu "z górką" ale bez przesady.
Obrazek

I tym sposobem oszlifowałem wszystkie elementy wnętrza. Nie robiłem zdjęć drobnicy - jeszcze będą miały okazję być na pierwszym planie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na podłodze użyłem papieru ściernego o dość dużej gradacji. Jest to efekt zamierzony, gdyż w kolejnych odsłonach pokaże jak zamierzam nadać podłodze odpowiednią fakturę - w kilku etapach.

I na koniec jak to wygląda złożone na sucho.
Obrazek

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez Kazik » sobota, 22 października 2011, 12:34

No bardzo ładnie.
Kalka z zegarami to wypada na ten doklejany element?
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez MesserDesign » sobota, 22 października 2011, 13:36

Kazik tak - kalka z zegarami idzie na płaską wewnętrzną część tego półokrągłego elementu. Wybaczcie - nie opisałem, że to to, na wcześniejszych zdjęciach :oops:

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez Kazik » sobota, 22 października 2011, 14:16

Spoko luz. Byłem poprostu ciekaw jak to tam będzie wyglądać.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez koksik750 » niedziela, 23 października 2011, 07:49

W sumie ja również korzystam z metody kleju CA zamiast szpachlówki. Jak na razie idzie gładko. Kolory z instrukcji czy masz coś wybrane na kolor wnętrza?
Obrazek
koksik750

Postprzez MesserDesign » niedziela, 23 października 2011, 18:55

Kolory prawie takie jak z instrukcji - jeżeli chodzi o wnętrze, ale i coś od siebie dodam. Mogę szaleć - 3 kolory wnętrza przewiduje instrukcja ;o)

Malowanie niebawem :)

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez MesserDesign » sobota, 29 października 2011, 12:18

Witam,

Odcinek 9

Faktura powierzchni

Jak już wcześniej zapowiadałem, zabrałem się za fakturę powierzchni na podłodze i tylnej półce. Do tego celu użyłem rozcieńczalnika nitro i sztywnego pędzla.
Obrazek

Pędzel musi być twardy - dobre do tego celu są tanie pędzle szczecinowe. Przycinamy jego włosie do długości 3-4mm - by się nie rozcapierzało przy uderzaniu.
Obrazek

Następnie maczając pędzel w nitro, strząsając nadmiar, tapujemy. Tapowanie to uderzanie pędzlem prostopadle do powierzchni - czołem włosia. Dlatego właśnie przycinaliśmy pędzel by był sztywny.
Obrazek

Cały proces powtarzamy do momentu uzyskania satysfakcjonującej powierzchni. Uwaga ! Nitro rozpuszcza plastik bardzo szybko - dlatego nie należy nakładać go za dużo na jedno miejsce, gdyż zamiast chropowatej faktury uzyskujemy zdeformowaną plamę.

Tak to wygląda po pierwszym "tapowaniu". Niestety nitro nie rozpuszcza cyjanoakrylu, dlatego wyszły gładkie miejsca po wypychaczach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na wypychacze zastosowałem mieszankę szpachli gunze i rozcieńczalnika nitro. Za pomocą pędzla naniosłem grudkowatą mieszaninę na ślady po wypychaczach.
Obrazek
Obrazek

Tak to wygląda po podkładzie. Ideału nie ma, ale lepsze to niż idealnie gładka podłoga.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Odcinek 10

Zaślepki montażowe

Kolejną rzeczą za jaką się zabrałem było dodanie zaślepek montażowych. Są one na bokach konsoli środkowej, i mimo iż wydają się niewidocznym detalem, warto je odtworzyć.
Obrazek

Do tego celu potrzebna będzie igła lekarska, wiertło oraz zapalniczka.
Obrazek

Za pomocą zapalniczki podgrzewamy igłę blisko nasady i szybkim ruchem ( pęsetą ) wyciągamy igłę z plastikowego wlewu.
Z tępej strony igły mamy frezowane od zewnątrz krawędzie. Za pomocą małego wiertła frezujemy krawędzie od wewnątrz.
Obrazek

Następnie osadzamy tak przygotowaną igłę w trzonku ( u mnie excel ).
Obrazek

Przykładamy do miejsca w którym ma być zaślepka i dociskamy, delikatnie obracając trzonek. Powstaje mały, wycięty w plastiku pierścień, który imituje zaślepkę montażową.
Obrazek

Aktualnie pracuję nad pasami, więc możliwe że jeszcze dziś pojawi się kolejny odcinek ;o)

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez Kazik » sobota, 29 października 2011, 12:38

Metoda z nitro dość ciekawa ale efekt po podkładzie jest taki sobie. Bardziej przypomina mi malowany tynk cementowo-wapienny. Przepraszam za skojarzenie.
Problem tkwi w tym że otrzymana powierzchnia nie jest jednolita. Tzn. są mniejsze i większe grudki a wykładzina podłogowa w samochodzie ma włosie na całości o takiej samej grubości.
Może będzie lepiej wyglądać w ciemnym kolorze.
Wydaje mi się że już lepszy efekt daje napylenie farby z większej odległości która zasycha w locie. W ten sposób uzyskana powierzchnia bardziej co prawda przypomina zamsz ale na pewno jest jednolita.

Pomysł z zaślepkami montażowymi godny uznania.
Śledzę dalej.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Tatand » sobota, 29 października 2011, 13:13

Tak jak napisał kolega powyżej metoda z malowaniem da bardziej równomierny rozkład. Niedawno zrobiłem to przy moim F40. Efekt, jak dla mnie, jest wtedy bardzo zbliżony do rzeczywistości. Można zastosować do farby preparat C189 flat base smooth. Teoretyzując "mocniejszy" efekt powinno się uzyskać stosując C188 Flat Base Rough, ale z tym akurat nie mam doświadczenia.
Ale poza tym, tak jak napisali poprzednicy, Twoja relacja to świetny rozłożony na etapy tutorial.

Pozdrawiam
Paweł
GALERIA:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Tatand

Postprzez MesserDesign » niedziela, 30 października 2011, 17:16

Kazik, Tatand zgadzm się z tym że efekt nie jest taki jak przy zastosowaniu flocku - nie ma co się oszukiwać - flock, to flock - nie da się go niczym zastąpić.
O opisanej przez was metodzie wiem, i zamierzam ja dodatkowo zastosować, ale było by to za mało na podłogę :-/
Zobaczymy jak po kolorku i po suchych kropkach będzie to wyglądać ;o)

Odcinek 11
Pasy bezpieczeństwa

Z racji tego że regulamin w tym roku pozwala na wykorzystanie zestawu pasów, a mój model to kabriolet, to postanowiłem to wykorzystać. zmiksuję coś z zestawów: Aber, Crazy Modelers i Hobby Design.
Polecam zestaw Aber'a - nie posiada on wprawdzie materiału na pasy, ale ma zaślepki "wychodzenia pasów", mocowania pasów oraz nity. Pozwala przy tym zbudować pasy "normalne", 4 i 6cio punktowe.
Obrazek

Przy pomocy małego wiertła i skalpela wiercę kilka otworów i wycinam szczelinę - w której będzie się chować końcówka pasa.
Obrazek
Obrazek

Nie musi być ona idealna, bowiem przyjdzie na nią zaślepka.
Obrazek

Przymiarka czy szczelina jest odpowiednia ( fototrawiony pas z Hobby Design ).
Obrazek
Obrazek

Po przyklejeniu Aber'owskich zaślepek okazało się że zrobiłem minimalnie za długa szczelinę. W ruch poszła szpachla
szpachla Gunze.
Obrazek

Po wyszlifowaniu i psiknięciu podkładam prezentuję się to następująco ( te paprochy znikną przed kolorem ):
Obrazek

ps - wybaczcie za ta niewyraźną fotkę :oops:

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez Macio4ever » niedziela, 30 października 2011, 17:53

O ile pomysł z zaślepkami - bardzo dobry i efekt taki jak trzeba, to nitro + pędzel nie wygląda na dywanik. Osobiście, też poszedłbym w rozwiązanie z malowaniem.

Podkład Tamiya z butelki (nie ma nic wspólnego poza kolorem z tym z puszki) daje tak trupi i gruby mat, że efekt moim zdaniem będzie wystarczający dla imitowania dywanika.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez MesserDesign » niedziela, 30 października 2011, 20:03

Maćku problem tym że teraz już raczej nie odtworzę gładkiego plastiku na podłodze. Pomalowałem dziś kolorkiem i nie jest źle. Jutro wrzucę fotki to ocenicie jak to wygląda :)

Edit:

Ok, po wyschnięciu widać że wyszła masakra, zmywam farbę i postaram się wszlifować podłogę i tylną półkę.

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez Kazik » niedziela, 30 października 2011, 21:09

Szlifowanie tego do niewdzięczna robota.
A jak nafukałbyś farby tak jak pisaliśmy nie będzie wyglądać akceptowalnie?
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez MesserDesign » niedziela, 30 października 2011, 23:27

Kazik pomalowałem bazowym kolorem, naniosłem dodatkowo fakturę którą opisaliście i niestety nie za bardzo to wyglądało.
I tak się cieszę, że spróbowałem, bo zawsze to nowe doświadczenie i przyda się do stworzenia np imitacji baranka na podwoziu czy nadżerek w metalach/brudu ;o)

Podłoga już zmyta z farby, przeszlifowana gruboziarnistym papierem - jutro podkład, to zobaczę jak to wygląda. Mam w zanadrzu jeszcze jedną metodę - kolega z forum na to wpadł - więc może wypróbuję - jak będzie zgoda komisji :P

Jutro dam fotki podłogi po podkładzie.

Dzięki za doping :->

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat