Witam,
Odcinek 9Faktura powierzchniJak już wcześniej zapowiadałem, zabrałem się za fakturę powierzchni na podłodze i tylnej półce. Do tego celu użyłem rozcieńczalnika nitro i sztywnego pędzla.

Pędzel musi być twardy - dobre do tego celu są tanie pędzle szczecinowe. Przycinamy jego włosie do długości 3-4mm - by się nie rozcapierzało przy uderzaniu.

Następnie maczając pędzel w nitro, strząsając nadmiar, tapujemy. Tapowanie to uderzanie pędzlem prostopadle do powierzchni - czołem włosia. Dlatego właśnie przycinaliśmy pędzel by był sztywny.

Cały proces powtarzamy do momentu uzyskania satysfakcjonującej powierzchni. Uwaga ! Nitro rozpuszcza plastik bardzo szybko - dlatego nie należy nakładać go za dużo na jedno miejsce, gdyż zamiast chropowatej faktury uzyskujemy zdeformowaną plamę.
Tak to wygląda po pierwszym "tapowaniu". Niestety nitro nie rozpuszcza cyjanoakrylu, dlatego wyszły gładkie miejsca po wypychaczach.

Na wypychacze zastosowałem mieszankę szpachli gunze i rozcieńczalnika nitro. Za pomocą pędzla naniosłem grudkowatą mieszaninę na ślady po wypychaczach.

Tak to wygląda po podkładzie. Ideału nie ma, ale lepsze to niż idealnie gładka podłoga.

Odcinek 10Zaślepki montażoweKolejną rzeczą za jaką się zabrałem było dodanie zaślepek montażowych. Są one na bokach konsoli środkowej, i mimo iż wydają się niewidocznym detalem, warto je odtworzyć.

Do tego celu potrzebna będzie igła lekarska, wiertło oraz zapalniczka.

Za pomocą zapalniczki podgrzewamy igłę blisko nasady i szybkim ruchem ( pęsetą ) wyciągamy igłę z plastikowego wlewu.
Z tępej strony igły mamy frezowane od zewnątrz krawędzie. Za pomocą małego wiertła frezujemy krawędzie od wewnątrz.

Następnie osadzamy tak przygotowaną igłę w trzonku ( u mnie excel ).

Przykładamy do miejsca w którym ma być zaślepka i dociskamy, delikatnie obracając trzonek. Powstaje mały, wycięty w plastiku pierścień, który imituje zaślepkę montażową.

Aktualnie pracuję nad pasami, więc możliwe że jeszcze dziś pojawi się kolejny odcinek
Pozdrawiam
MesserDesign