PZL P.24 (1:72) - opis budowy w Modelar

Re: Pzl 24-opis budowy w Modelar

Postprzez Jaho63 » środa, 2 listopada 2011, 15:44

Ja bym brał żywicę. Ale tylko P-11! Ewentualnei P-7. Żadnych RWD-13! ;o)
Wprawdzie mam żywiczną P-11-kę, której od lat nie ruszyłem, ale nic nie stoi na przeszkodzie wymienić ją na ładniejszą.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez K.Y.Czart » środa, 2 listopada 2011, 16:13

Chudziutki napisał(a):Widocznie Czechom chce się to robić

Jestem skłonny niestety przyznać rację. Tym bardziej to przykre, że jakoś tak mamy niczym nieuzasadnione poczucie wyższości wobec Czechów i Słowaków. A ich jest dużo mniej, i język mają taki jakiś śmieszny, i w ogóle są jacyć tacy mało poważni, a mimo wszystko jakoś sprawniej im idzie. Nie tylko z modelami... I Praga jakaś lepiej na świecie znana. I piwo. I piłkarze lepsi. I Słowacia płaci w euro. I swoje filmy lepiej sprzedają... Ba nawet zrobili film o swoich lotnikach w Anglii, i swoich żołnierzach w Tobruku... A u nas ciągłe dyskusje bez dalszego ciągu naogół. A gdyby tak na przykład zainteresować jakiegoś polskiego geniusza kamery, i dodatkowo jakiegoś Bagińskiego czy kogoś tam (przełknąłbym nawet komputerowe fiki-miki w powietrzu, bo przecież innych nie dałoby rady zrobić), że historia i lotnictwo to nośny i atrakcyjny temat, to może zamiast dętych epopei narodowych o biciu bloszewika, w Polsce powstałby w końcu film na miarę choćby Dark Blue World? Może nawet z zahaczeniem o Wrzesień? Może ewentualne nowe modele P.11 można by produkować/sprzedawać na fali popularności filmu(ów?) (jeśliby takowa zaistniała ;o) ) Marketing wiązany jakiś? I korzyści dla wszystkich. Tylko żeby nam się chciało tak, jak nam się nie chce. :->
K.Y.Czart

Postprzez Jostein » środa, 2 listopada 2011, 16:29

Jaho63 napisał(a):Pogadać sobie możemy, ale zrozumcie, że naszych "opinii" nikt na serio nie weźmie, bo jesteśmy zbyt wąską grupą dyskusyjną. Jak myślicie ile ludzi zdeklaruje zakup P-11-ki w 72-ce? A druga sprawa to taka "deklaracja" to żadna umowa.
Ja jednak najbardziej liczę na braciszków z południa. przede wszystkim dlatego, że oni przy tak szerokiej ofercie mogą sobie pozwolić na ryzyko pojedynczej wtopy (a jak nie wtopy, to wydłużonego okresu rentowności przedsięwzięcia).

Moim zdaniem ignorowanie sygnałów płynących z rynku zbytu to też proszenie się o kłopoty. Zwłaszcza na tak specyficznycm rynku, jak hobbystyczny.

Chudziutki napisał(a):Widocznie Czechom chce się to robić.

I "o to sie rozchodzi" jak pisał niezrównany Wiech. Nawet takie "cuś" jak Ikarus IK-2. Który to (oryginał) zbudowano w oszałamiającej liczbie 12 egzemplarzy. Zatem utyskiwania, że PZL P.11 się nie sprzeda można, moim zdaniem, między bajki włożyć. Ale to zawsze wygodny pretekst do nicnierobienia.
Jostein

Postprzez Jaho63 » środa, 2 listopada 2011, 16:31

To akurat u nas będzie ciężko. Wiesz dlaczego? Bo nawet jeśli już zrobią ten film, i w filmie będzie, że 303 był jednym z lepszych, że zjeżdżała się dziękować naszym lotnikom cała świta królewska, że listy z całego świata, że pomniki i tablice... to zaraz zerwie się stado krzyczących: "nie chcemy
K.Y.Czart napisał(a):dętych epopei narodowych

Bez urazy Krzyś. Ale tak jest.
Jaho63

Postprzez K.Y.Czart » środa, 2 listopada 2011, 16:40

Jaho63 napisał(a):... to zaraz zerwie się stado krzyczących: "nie chcemy
K.Y.Czart napisał(a):dętych epopei narodowych

Bez urazy Krzyś. Ale tak jest.

Rzecz w tym, by one dęte nie były. Mogą być: mądre, ciekawe, dobre, atrakcyjne, dynamiczne, nowoczesne itp. (właściwe podkreślić). Każde, tylko nie dęte. Bo wtedy nic ich nie obroni.
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » środa, 2 listopada 2011, 16:42

Krzycho błagam Cię. I co powołamy komisję do oceny "dętości" filmu? ;o)
Czy referendum? ;o)
Poza tym dałem Ci przykłady konkretnych zdarzeń. Pomimo, że się zdarzyły będzie cała rzesza oburzonych "detością". Bo dla wielu będzie
K.Y.Czart napisał(a):mądre, ciekawe, dobre, atrakcyjne, dynamiczne, nowoczesne itp

dopiero wtedy kiedy nasi będą wsiadali napirniczeni do samolotów, kiedy będą się oszukiwali, kiedy będą robili anglików w konia. To dopiero będzie ciekawy film! :)
Jaho63

Postprzez Jostein » środa, 2 listopada 2011, 16:51

Jaho63 napisał(a):Krzycho błagam Cię. I co powołamy komisję do oceny "dętości" filmu? ;o)
Czy referendum? ;o)
Poza tym dałem Ci przykłady konkretnych zdarzeń. Pomimo, że się zdarzyły będzie cała rzesza oburzonych "detością". Bo dla wielu będzie
K.Y.Czart napisał(a):mądre, ciekawe, dobre, atrakcyjne, dynamiczne, nowoczesne itp

dopiero wtedy kiedy nasi będą wsiadali napirniczeni do samolotów, kiedy będą się oszukiwali, kiedy będą robili anglików w konia. To dopiero będzie ciekawy film! :)

Czyli najlepiej nie robić nic?
Jostein

Postprzez Jaho63 » środa, 2 listopada 2011, 16:52

Dokładnie. Będzie zdrowiej. ;o)
Jaho63

Postprzez K.Y.Czart » środa, 2 listopada 2011, 16:54

Jaho63 napisał(a):Krzycho błagam Cię. I co powołamy komisję do oceny "dętości" filmu? ;o)
Czy referendum? ;o)

A po co? Dęty - to tyle co: propagandowy, sztuczny, przesadny, nieprawdziwy, przegięty. Zresztą - dobra. Niech będzie byle jaki, byle był. Byle się sprzedawał i byle się oglądał. Chodziło mi o jeden z wielu przykładów, że Czesi chcą - a my chcielibyśmy. I tyle. To, że tematy każdej rozmowy rozkrzewiają się na boki jak perz, jest bardzo zastanawiające. ;o)
Ostatnio edytowano środa, 2 listopada 2011, 19:02 przez K.Y.Czart, łącznie edytowano 1 raz
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » środa, 2 listopada 2011, 16:56

:lol:
Jaho63

Postprzez radoslaw6363 » środa, 2 listopada 2011, 18:49

I tak z niewinnego tematu , wywiązała się dyskusja o wyższości świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia .
I ja chętnie obejrzałbym doskonały film o Polskich lotnikach .Może jak bym miał wolne 50 mln. to bym zainwestował .
I proszę mi tu z filmami naszych południowych sąsiadów się nie wychylać ! Bo to My mieliśmy Klossa i Czterech Pancernych !A Oni Krecika i Rumcajsa ! Jeżeli chodzi o najnowszy film pana Hoffmana to jest tam piękna ( niestety krótka )sekwencja z naszymi lotnikami ! i dlatego ręce precz i czapki z głów :!:
Nasi południowi sąsiedzi są modelarskim ,,Tygrysem" europy i nie mam im tego za złe, wprost przeciwnie , cieszę się że na imprezę modelarską do Czech mam bliżej niż do np. Portugalii. A co do spraw ogólnych Czesi mieszkają we własnym kraju i mogą sobie sklejać samoloty ,natomiast Polacy setkami tysięcy muszą wyjeżdżać ze swojego kraju i tutaj nie widzę powodu żeby w jakimkolwiek stopniu uważać się za mądrzejszych od naszych południowych sąsiadów.
Należy ubolewać że w Polsce nikt nic od lat w tej skali nie zrobił.Cieszmy się że są czeskie firmy które produkują modele polskich samolotów .Świadczy to tylko o minionej wielkości polskich skrzydeł i słabości obecnych rodzimych firm działających w tym temacie.
I tym stwierdzeniem proponuję temat zakończyć w oczekiwaniu na ,,jedenastkę ''

POZDRAWIAM
Ostatnio edytowano środa, 2 listopada 2011, 20:09 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 1 raz
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez K.Y.Czart » środa, 2 listopada 2011, 19:07

Ja się zgadzam. Ale ponieważ ja poprawiłem swój "peż" na "perz" :oops:, to ty jeszcze popraw "Polskich" i "Czeskie" na "polskich" i "czeskie" - oczywiście nie ze względów politycznych, tylko czysto ortograficznych. I można zamykać. ;o) :lol:
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » środa, 2 listopada 2011, 19:18

A ja proponuję wyzbyć się tej mody na zamykanie wszystkiego co komuś tam w jakiś sposób nie pasuje. Ewentualnie jeżeli któregoś z panów mocno uwiera, to poprosić moda o wyczyszczenie tematu poza czeskim P-24. Reszta w HP sama "zdechnie". Z lekka mnie zaczyna mierzić mania porządkowania i układania wszystkiego względem swoich upodobań. Co? Panowie? :)
Jaho63

Postprzez K.Y.Czart » środa, 2 listopada 2011, 19:22

Ale zauważ Janusz, że to nie "zieloni" tym razem, tylko "czarny lud"*) sam z siebie ;o) Ja tam jestem dzisiaj nastawiony ugodowo :D

*) niebieski znaczy
K.Y.Czart

Postprzez Ralf_S » środa, 2 listopada 2011, 19:51

K.Y.Czart napisał(a):
Chudziutki napisał(a):...Ba nawet zrobili film o swoich lotnikach w Anglii, i swoich żołnierzach w Tobruku... A u nas ciągłe dyskusje bez dalszego ciągu naogół. A gdyby tak na przykład zainteresować jakiegoś polskiego geniusza kamery, i dodatkowo jakiegoś Bagińskiego czy kogoś tam (przełknąłbym nawet komputerowe fiki-miki w powietrzu, bo przecież innych nie dałoby rady zrobić), że historia i lotnictwo to nośny i atrakcyjny temat, to może zamiast dętych epopei narodowych o biciu bloszewika, w Polsce powstałby w końcu film na miarę choćby Dark Blue World? Może nawet z zahaczeniem o Wrzesień? Może ewentualne nowe modele P.11 można by produkować/sprzedawać na fali popularności filmu(ów?) (jeśliby takowa zaistniała ;o) ) Marketing wiązany jakiś? I korzyści dla wszystkich. Tylko żeby nam się chciało tak, jak nam się nie chce. :->

Tomek Bagiński próbował zdobyć środki na "Powstanie '44". I co? I wielkie g....
Kasa z abonentu RTV idzie na bzdetne seriale, albo konkursiwa. Sponsorzy wolą Euro 2012, pomimo tego, że nasi kopacze raczej nie wyjdą z grupy. Jeśli filmu nie nakręci Wielkie Nazwisko, to nawet na małometrażowy projekt nie ma szans.
Jeśli chodzi o produkcję modeli, to sprawdźcie, jakie są warunki prowadzenia firmy w Czechach i jakie są koszty z tym związane. I do tego niższy VAT...
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do PZL