Sdkfz.251/23 -Dragon+Hasegawa+Part (1/72)

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Sdkfz.251/23 -Dragon+Hasegawa+Part (1/72)

Postprzez Modelarz » sobota, 5 listopada 2011, 20:56

S-f, ale kolorystycznie całość by zyskała - tak mi oczy podpowiadają, całkiem subiektywnie, nie przejmuj się tym :D Jest bardzo fajnie !
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Reklama

Postprzez czak45 » niedziela, 6 listopada 2011, 10:46

Myślałem, iż z wiekiem robię się coraz bardziej marudny i przeważnie w modelach prezentowanych na forum coś mi nie pasuje.
Ale jak się okazuje można zrobić coś co w 100% trafia w mój gust. Tak więc to nie ze mną jest coś nie tak :)
I tak:
Bardzo fajna podstawka. Nie za duża nie za mała, charakterystyczna (barykada-od razu wiadomo o jaki "front" chodzi)
Gruz też inny i lepszy (nie taki czerwony jak płachta na byka) Fajnie wszystko zmodulowane pigmentami i farbami. Brudzenie pojazdu również bardzo mi odpowiada (różnorodne i delikatne przez co prawdziwe) Pojazd ciekawy, sama konwersja to już krok do przodu, a jeszcze tak fajnie zrobiona (delikatne blaszki) no i te otwarte "włazy" w siateczkę. Obicia (chyba z olejnej) bardzo dobre i też takie "prawdziwe". Ale najważniejsze dla mnie w całej pracy to to, iż pojazd z podstawką i cudowna barykadą świetnie się komponują i tworzą wyśmienity berliński klimat ostatnich dni.
Nie muszę zachowywać taktu i śmiało mogę napisać, iż za pracę należą się wielkie BRAWA i słowa uznania.
Tym bardziej, iż subiektywnie Twoja praca bardziej podoba mi się od moich i tu jest problem :)
Ale dobrze, że podnosisz poprzeczkę. Trzeba będzie się bardziej spiąć :)
Jeśli chodzi o kolor kół to pewnie zostawiłbym je "żółte" ale tak jak piszesz pojazd to SF.
Choć samo pojęcie SF jest bardzo szerokie i ogólne.
Ten pojazd wydaję się znajdować w zasięgu "realności"
Co nie zmienia faktu, iż koła mogły być zmienione w jednym z wielu warsztatów naprawczych.

Edit:
Oczywiście zdjęcia też na wysokim poziomie z fajnym światłem i ujęciami.
Zdjęcia z Militaria zeszyt 271.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam.
Ps. Będzie figurka?
czak45

Postprzez marder4 » niedziela, 6 listopada 2011, 15:19

Będzie figurka?

Chyba dam sobie spokój z figurkami.Ale nie powiem, myślałem o nich.Muszę nadgonić robotę z dwiema innymi dioramami dla SM. ;o)
marder4

Postprzez czak45 » niedziela, 6 listopada 2011, 19:46

Szczerze to przydałaby się choć jedna.
Może oficer w jesienno-zimowym wdzianku obserwujący niebo?
Może jakaś ludność cywilna?
A może Rosjanie lub amerykanie?
Generalnie wiadomo, że o fajne figurki w tej skali jest ciężko, ale tak jak piszę tutaj wybór jest spory.
Można coś dopasować.
czak45

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat