PZL P.24 F, Mirage Hobby, 1/48.

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: PZL P.24 F, Mirage Hobby, 1/48.

Postprzez ROMAN » piątek, 11 listopada 2011, 15:34

By nie faszerować wątku bardzo ciekawej pracy zapraszam do dyskusji w tym temacie:

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=43&t=18665
ROMAN

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Mecenas...Kolekcjoner... » piątek, 11 listopada 2011, 15:37

Jaho63 napisał(a):Oj tam zaraz "nie tego", po prostu ślepy jesteś. :lol:
I nie rozmawiamy o kolorowane, którą wkleił Pik tylko tej z Lotnictwa. A tam jest koło jak od cyrkla zrobione.
Jednak w obliczu niestaranności w odtwarzaniu przez rysownika układu plam, oraz ewentualnego prawdopodobieństwa odtwarzania wyglądu Δ106 na podstawie innego rysunku Δ106 (np. tego od Pika) przyznaję Ci rację, że to może nie być zamalowany żaden element. OK? ;o)

Ok, ale :P faktycznie, że może i jest tak jak od cyrkla, ale w Lotnictwie i ta od pika to jest ten sam rysunek Delta 106
Jest taki sam podpis i ten sam autor Wojtek Rynkowski
Mecenas...Kolekcjoner...

Postprzez sq9ans » piątek, 11 listopada 2011, 15:41

Jak dla mnie to super. Tylko jedna drobna uwaga - wydaje mi się, że bocznych szybek nie powinno być. Długo pokutowało przekonanie, że był to element odsuwany ale jak się dobrze przypatrzyć zdjęciom to w ogóle ich tam nie ma.
sq9ans

Postprzez Wojciech Perkowski » piątek, 11 listopada 2011, 16:02

Malowanie wykonane kapitalnie, ale duży minus za świadome czy nieświadome lenistwo jeśli chodzi o niedopracowane detale - kilka godzin pracy więcej i model by wymiatał (lufy, grubaśne końcówki skrzydeł, brak detali pod osłoną silnika, kołpak śmigła, zejście płata w kadłub przed kabiną; światła pozycyjne to kleksy farby?). Mając w pamięci Twoje wcześniejsze prace myślę, że stać Cię na więcej.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez el Rozito » piątek, 11 listopada 2011, 16:40

Wojciech Perkowski napisał(a):... myślę, że stać Cię na więcej.

Dziękuję i to jest moje motto, które popycha sprawy ciągle do przodu 8-) .
Pozdrawiam, Michał.
el Rozito

Postprzez Jaho63 » piątek, 11 listopada 2011, 16:43

el Rozito napisał(a):Dziękuję i to jest moje motto, które popycha sprawy ciągle do przodu

I teraz mi zaimponowałeś. ;o)
Reasumując.
Model wykonany z paskudnego zestawu (ponoć), wyszedł bardzo efektownie, choć ma trochę drobnych błędów.
Poprawności z oryginałem nie da się sprawdzić, bo chyba zdjęć delty 106 nie ma. Tak?
Ostatnio edytowano sobota, 12 listopada 2011, 02:07 przez Jaho63, łącznie edytowano 1 raz
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez MIRO » sobota, 12 listopada 2011, 00:50

Michał jesteś jedynym z nas, który pamiętał, że dziś jest nasze narodowe święto i warto je uczcić.
Zawsze kiedy widzę P.24 cieszę się, że powstał kolejny model pięknego samolotu. I to mi się podoba. Wielki plus!
A treraz coś na minus. Po pierwsze granice kamuflażu są zbyt rozmyte. Owszem są inne dla każdego samolotu, ale zawsze są bardziej ostre, niż na Twoim modelu. Po drugie bocznych szyb w limuzynie za wiatrochronem nie było. Wiem, że trudno jest to odwzorować używając fabycznej owiewki, która ma grubość skorupy żółwia, ale to co zrobiłeś nijak ma się do rzeczywistości. I po trzecie te kokardy wyglądają, jak z innej bajki.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez el Rozito » sobota, 12 listopada 2011, 01:58

MIRO napisał(a):Michał jesteś jedynym z nas, który pamiętał, że dziś jest nasze narodowe święto i warto je uczcić.

Lepiej tak niż jak WszechPolacy w Warszawie :)
MIRO napisał(a):Zawsze kiedy widzę P.24 cieszę się, że powstał kolejny model pięknego samolotu. I to mi się podoba. Wielki plus!
Samolot istotnie ładny i taki ... inny ale mógłby zostać w końcu ładnie wydany jako model. Dzięki.
MIRO napisał(a):A treraz coś na minus. Po pierwsze granice kamuflażu są zbyt rozmyte. Owszem są inne dla każdego samolotu, ale zawsze są bardziej ostre, niż na Twoim modelu.
Kurde, a myślałem, że są za ostre :-/ ale OK w przyszłych Grekach się poprawię.
MIRO napisał(a): Po drugie bocznych szyb w limuzynie za wiatrochronem nie było. Wiem, że trudno jest to odwzorować używając fabycznej owiewki, która ma grubość skorupy żółwia, ale to co zrobiłeś nijak ma się do rzeczywistości.
W greckich nie było, a nie w Tureckich tylko?
MIRO napisał(a): I po trzecie te kokardy wyglądają, jak z innej bajki.
Takie dali w zestawie, a że znawcą nie jestem...
Pozdrawiam, Michał.
el Rozito

Postprzez MIRO » sobota, 12 listopada 2011, 02:48

el Rozito napisał(a):
MIRO napisał(a):A treraz coś na minus. Po pierwsze granice kamuflażu są zbyt rozmyte. Owszem są inne dla każdego samolotu, ale zawsze są bardziej ostre, niż na Twoim modelu.
Kurde, a myślałem, że są za ostre :-/ ale OK w przyszłych Grekach się poprawię.

Na TEJ stronie masz kilka zdjęć. Zwróć szcególną uwagę na trójkąciki 102. Chociaż na trójkątek 112 może i owszem są bardziej rozmyte, ale znów ostre jak brzytew są na 129.
el Rozito napisał(a):[
MIRO napisał(a): Po drugie bocznych szyb w limuzynie za wiatrochronem nie było. Wiem, że trudno jest to odwzorować używając fabycznej owiewki, która ma grubość skorupy żółwia, ale to co zrobiłeś nijak ma się do rzeczywistości.
W greckich nie było, a nie w Tureckich tylko?

Na wszystkich zdjęciach greckich P. 24 tej szybki nie widać i to nie może być przypadek. A ten turecki z muzeum to troszkę przerabiany był.
el Rozito napisał(a):
MIRO napisał(a): I po trzecie te kokardy wyglądają, jak z innej bajki.
Takie dali w zestawie, a że znawcą nie jestem...

Nie, są ok, ale takie czyściutkie i za czorta nie pasują do całości
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Arcturus » sobota, 12 listopada 2011, 08:12

A propos kalkomanii, czy ktoś z Was dobierał kolor niebieskiej farby na greckie kokardy? Mam maski montexu i kusi ich użycie, jakoś nie umiem "postarzać" nałożonych kalek, malowanie powinno dać lepszy efekt. Nie mam wzorników farb, a jak jest z kolorami na monitorze każdy wie, dobierać w ten sposób to duże ryzyko. Najlepiej gdyby była to Pactra, Gunze abo inne akryle.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez MIRO » sobota, 12 listopada 2011, 10:20

Arcturus napisał(a):A propos kalkomanii, czy ktoś z Was dobierał kolor niebieskiej farby na greckie kokardy? Mam maski montexu i kusi ich użycie, jakoś nie umiem "postarzać" nałożonych kalek, malowanie powinno dać lepszy efekt. Nie mam wzorników farb, a jak jest z kolorami na monitorze każdy wie, dobierać w ten sposób to duże ryzyko. Najlepiej gdyby była to Pactra, Gunze abo inne akryle.

Według tabelki z Super Modelu może być Humbrol 96 lub Tamiya XF18.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Arcturus » sobota, 12 listopada 2011, 11:20

Dziękuję! Swoją drogą to pewnie spore wyzwanie, używać masek na imitacji blachy drobnożłobkowanej. Trzeba będzie napylać praktycznie "suchą" farbą, żeby nie podpłynęło...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez el Rozito » sobota, 12 listopada 2011, 11:35

MIRO to, że kokardy wyglądają na takie białe to już niestety zasługa mojego cyfraka.
Pozdrawiam, Michał.
el Rozito

Postprzez Jaho63 » sobota, 12 listopada 2011, 11:43

Kamuflaż wygląda na dobrze przytłumiony, a kokardy są oczobitnie świeże.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 13 listopada 2011, 11:08

MIRO napisał(a):.. bocznych szyb w limuzynie za wiatrochronem nie było. Wiem, że trudno jest to odwzorować używając fabycznej owiewki, która ma grubość skorupy żółwia, ale to co zrobiłeś nijak ma się do rzeczywistości

Można ten problem rozwiązać przy użyciu kompletu blaszek naszego Part'a gdzie jest w zestawie ramka do wykonania owiewki.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli