Ka-52 Aligator - Zvezda 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Ka-52 Aligator - Zvezda 1/72

Postprzez raptorf22 » niedziela, 13 listopada 2011, 20:27

Widzę że konsekwentnie brniesz do przodu.
moja uwaga co do malowania takich plamek na ostro, następnym razem zastanów się czy nie będzie lepiej zastosować na kolor bazowy (np. akryl) plamy innego koloru malowane farbą olejną dlaczego? ponieważ nawet przy sporym rozcieńczeniu i niskim ciśnieniu malowania, będą lepiej kryły niż akryl (np.pactra), oraz mają mniejszą tendencję do podciekania pod maski . Ja w swoich modelach stosuję właśnie taką metodę, baza akryl , a ważniejsze plamy to już emalia (Humbrol, MM).
Czekam na ciąg dalszy!
raptorf22

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Przemek - MaXus » poniedziałek, 14 listopada 2011, 16:04

Marcin, dzięki za poradę. Tutaj, ze względu na problemy z doborem kolorów, zdecydowałem się na lakiery samochodowe - można sobie wybrać wg uznania z katalogu barw.
Może to dlatego te problemy, ponadto mam małe doświadczenie w technikach malowania a i te lakiery wydają mi się trudniejsze w aplikowaniu. Sam czarny to już emalia MM i ona wyszła dużo lepiej.
Przemek - MaXus

Postprzez spiton » poniedziałek, 28 listopada 2011, 23:27

Myślałem ostatnio o tym modelu. napisz w dwóch zdaniach jak go oceniasz. Mam ochotę zrobić jakiegoś Kamowa z krecacym się na silniczek wirnikiem. I szukam odpowiednio fajnego i niedrogiego modelu ,-)).
spiton

Postprzez Przemek - MaXus » wtorek, 29 listopada 2011, 15:45

Ale przecież oczywiste, że Ci go będę polecał ;o).
Przeglądałeś relację, wiec mniej więcej wiesz, czego się spodziewać przy jego budowie.
Jeśli chodzi o atrakcyjność/cena, myślę, że się opłaca wydać te kilka zł, tym bardziej, że śmigłowiec jest ciekawej konstrukcji i sporych rozmiarów. Przyglądałem się przez chwilę wypustowi Revell'a i moim zdaniem, Zvezda zdecydowanie lepsza.
Na minus małe przesunięcia form, widoczne głównie na uzbrojeniu (np.rakiety Wichr, ale jest ich 16szt :-/ ) - przebolejesz lub zrobisz własne oraz przy tych wszystkich malutkich popychaczach łopat wirnika - po oszlifowaniu niewidoczne.
Poza tym spasowanie całkiem niezłe. linie podziału delikatne, detal zadowalający, "leżenie" w planach też niczego sobie.
Ogólnie, jak dla Ciebie, to strzał w dychę, co prawda nie ma egz.umorusanych ale czyste, to wg mnie nie mniejsze wyzwanie w odwzorowaniu a przyznam, że bardzo chętnie podpatrzyłbym Twoje zmagania w tej materii. No i całkiem ciekawe malowania ma.
Ka-50 to praktycznie te same wypraski, tylko przód inny.
Tak więc - nawet w jednym zdaniu: możesz śmiało brać się za ten model!
Przemek - MaXus

Postprzez raptorf22 » środa, 30 listopada 2011, 10:36

Przemek dobrze napisał, Ka-50 to dobry model z stajni Zvezdy, ma parę detali do poprawki, ale to niuanse. Dokupić można dedykowany zestaw kokpitu z Pavli lub Neomegi, jednak przy własnym wkładzie można ładnie stuningować wnętrze i cały model.
Spiton lubi brudne więc poszukaj zdjęć śmigłowca z numerem "24" ma cały dół upaprany i sporo wypłowień barwnych, więc czemu nie? Ja zapewne takiego popełnię.
Mam jeszcze pytanie do Przemka, a gdzie się podziały w fotelach K-37 silniki rakietowe?
A to dla Spitona specjalnie:

Obrazek
raptorf22

Postprzez spiton » środa, 30 listopada 2011, 14:28

Miałem to zdjęcie wrzucić ,-)) Ka-50 ni są takie znowu czyste. Myślałem o czarnym (bo łatwo sprayem pomalować ,-))))
spiton

Postprzez Przemek - MaXus » środa, 30 listopada 2011, 17:24

Pytanie:
chciałem pokryć model sido, ale moja pIwata po czyszczeniu, strasznie dużej wydajności dostała i mimo wcześniejszych prób i tak naniosłem jego (sido) zbyt wiele na model. Umyłem go więc szybko w ciepłej wodzie. Po wyschnięciu w kilku miejscach widać lekkie matowienie, czy to zniknie pod następną warstwą sido, czy próbować to jednak zmyć jakimś specyfikiem?

Obrazek
Przemek - MaXus

Postprzez Przemek - MaXus » środa, 30 listopada 2011, 21:38

W oczekiwaniu na pomoc odn. pokrycia zmatowionego Sidoluksu, zacząłem zabawę z washem. Nakładany pędzelkiem w linie lub na całe powierzchnie, w zależności od kształtu czy też efektu, jaki chciałem uzyskać - zmywany również pędzlem.
Na zdjęciu niewiele widać - w późniejszym czasie odsłonię więcej ;o):

Obrazek

Marcin, z silnikami niestety nieuświadomiony byłem, że to toto za zagłówkiem, w przeciwnym przypadku oczywiście, że bym się pokusił o taki detal. Szkoda, mam nadzieję jednak ujrzeć je u Ciebie, a jak mnie weźmie na Ka-50, to tam już na pewno zrobię.

Ponawiam apel odn.sido :( .
Przemek - MaXus

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 1 grudnia 2011, 01:20

Białe plamy powinny zniknąć, zresztą czym miałbyś to zmyć bez uszkodzenia farby?
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Przemek - MaXus » czwartek, 1 grudnia 2011, 07:08

piotr dmitruk napisał(a):Białe plamy powinny zniknąć, zresztą czym miałbyś to zmyć bez uszkodzenia farby?

No właśnie, też mam taką nadzieję, ze zmyciem podobnie - bezkolizyjnie, nie bardzo jest czym.
Dzięki jednak za przyzwolenie, bo bez niego trochę brakowało mi odwagi ;o).
Przemek - MaXus

Postprzez Przemek - MaXus » piątek, 9 grudnia 2011, 01:35

Po warstwie sido, plamy zniknęły faktycznie.

Model został zwashowany i to porządnie, podobnie jak wcześniejsze akcesoria. Porządnie, mam tu na myśli, że washa nie aplikuję tylko w linie, ale na całą powierzchnię, ścieram to potem tak, aby zaakcentować nieznacznie linie podziałowe ale również aby zróżnicować całą powierzchnię - taki miejscowy filtr w zamyśle chyba.

Na minus modelu, napiszę tylko, że początki przygody z lakierami samochodowymi mam wyboiste. Czarny podkład utrudnił krycie farbą bazową, nakładając ją i widząc problemy z kryciem, kolejny raz się zatraciłem i nałożyłem kilka warstw za jednym razem, co prawda z dość dużej odległości i ciśnieniu ale jednak warstwa farby + wcześniejsze warstwy Surfacera dość skutecznie spłyciły i tak delikatne linie podziałowe.
Cóż, koniec końców nie wygląda to bardzo tragicznie ale zwróciło moją uwagę na globalne podejście do nakładania tych wszystkich warstw.

Kolejny etap - kalkomanie. Wykorzystałem zestaw Begemota, dedykowany Ka-50/52.
No i cóż, mam mieszane uczucia. Kalki, jeśli chodzi o komfort i szybkość nakładania, kładzie się b.przyjemnie. Po kilku sekundach moczenia, już po kilku następnych kalka pływa na papierze. Na modelu używałem obu płynów Microscale oraz zrobiłem na boku próbę z Gunze Setterem. W obu przypadkach efekt końcowy jest podobny - przy czym Setter Gunze sam w sobie już zmiękcza kalkę, dając efekt podobny zastosowaniu Sol'a Microscale, choć ciut mniejszy.

Teraz gorsza strona kalek a więc jakość całości. Tą oceniam na 3+.
Wprawdzie mam zerowe doświadczenie i w tej materii, ale od takiego dedykowanego zestawu oczekiwałem zgodności merytorycznej oraz dobrej jakości wydruku. Człowiek wydaje ekstra pieniądze a tutaj: kolory przekłamane, skala oznaczeń również, nie mówiąc o wyglądzie a na (nie)zgodności umiejscowienia kończąc. Decydując się na ten zestaw, cieszyłem się, ponieważ "zawierał" on kalki dokładnie do modelu, przeze mnie robionego.
Kiedy zabrałem się za porównywanie umiejscowienia kalek proponowanego przez instrukcję ze zdjęciami, okazało się, że każdą jedną pozycję trzeba weryfikować. Tak więc kalkowanie zajęło mi prawie tydzień. Do tego i tak dochodzą kompromisy w postaci niepełnych czy podobnych tylko, oznaczeń. Trochę to denerwujące, tym bardziej, że tak naprawdę cały arkusz zapewnia kompletne "oklejenie" tylko jednego modelu.
Gwoździem do trumny są przesunięcia kolorów, co prawda nie duże, ale jednak przy takiej drobnicy, widoczne.

Podsumowując, jak to znajomy stwierdził: brak konkurencji w takiej tematyce daje się niestety boleśnie zauważać.

Na koniec zdjęcie przed kolejną warstwą sido:

Obrazek
Przemek - MaXus

Postprzez donalyah00 » sobota, 10 grudnia 2011, 14:00

Pewnikiem znasz, ale wrzucam na wszelki wypadek. ;o)

Foto1
Foto2
Foto3
Foto4
Foto5
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez Przemek - MaXus » sobota, 10 grudnia 2011, 21:40

donalyah00 napisał(a):Pewnikiem znasz, ale wrzucam na wszelki wypadek. ;o)
...

Marek, zbóju, nie uważasz, że troszkę poniewczasie? ;o)

A poważnie, zdjęcia, oczywiście znam, ale dziękuję bardzo za pamięć!
Przemek - MaXus

Postprzez donalyah00 » sobota, 10 grudnia 2011, 22:03

:) Dopiero dziś znalazłem - serio! Trzymam kciuki za finisz.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez Przemek - MaXus » sobota, 10 grudnia 2011, 22:11

donalyah00 napisał(a)::) Dopiero dziś znalazłem - serio! Trzymam kciuki za finisz.

Wybaczam! Dziękuję! ;o) :D

A finisz faktycznie, tuż, tuż.

Edit: część akcesoriów:

Obrazek
Przemek - MaXus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat