Honda RC211V - TAMIYA - 1:12 - OPEN

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Honda RC211V - TAMIYA - 1:12 - OPEN

Postprzez wuen » środa, 16 listopada 2011, 14:36

Czy przewody elektryczne to nitka "maziana" farbą?
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez DarkWing » środa, 16 listopada 2011, 14:42

zacieków nie powinno być - słusznie... ale to zacieki eksploatacyjne..... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Przewody....hm... na początku chciałem z drucika 0,3 mm... nawet jeden (ten pionowy z boku silnika) zrobiłem ale to wyginanie... jakoś nie szło i całość wydawała mi się sztuczna... Ostatecznie... tak nitka ale maczana w kleju biurowym (w płynie) a następnie pociągnięta czarnym.... :? Zdjęcia niestety obnażają wszystko... na żywo nie jest tragicznie....

filmik... może fakttycznie na YouTuba wrzucę i poprawię....
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez WestBikers » środa, 16 listopada 2011, 14:54

Silniczek wyszedł super, jedno do czego się przyczepię, to moduł zapłonowy z tymi niepasującymi do niczego (zabawkowymi) "trąbkami". Cały silnik wygląda jak świeżo wyjęty z motocykla, a tu nagle bach... trąbka z zabawki.
WestBikers

Postprzez DarkWing » środa, 16 listopada 2011, 14:58

filmik poprawiony, teraz idzie z YouTuba...

"trąbki"... takie były w zestawie... sam niestety nie posiadam tak dużej wiedzy dot. motocykli żeby coś tam zmieniać... przyznam, że nawet nie wiem do czego służą.... :mrgreen: co najwyżej się domyślam....
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez portalus » środa, 16 listopada 2011, 17:28

DarkWing napisał(a):ale ciekaw jestem co Wy na taki sposób prezentacji ?...

Masz 1 pkt za mechanizację podstawki.

Wuen - te śrubki w tym silniku to co to za produkt, ewentualnie jakie inne polecasz/cie.
portalus

Postprzez wuen » środa, 16 listopada 2011, 17:35

Śrubki to T2M-1006 0.8mm hex rivet with flange firmy Tuner Model Manufactory - kupione w HobbyEasy - gdzie wybór spory tak pod względem wymiarów jak i rodzajów.
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez zmorka » środa, 16 listopada 2011, 18:13

Pomijając te "nitki" to całość jak dla mnie wyszła bardzo fajnie, prezentacja silnika bardzo ciekawa, ogólnie wszystko mi się bardzo podoba. No i to Twoje tempo...... masakra chłopaku :) , za to powinieneś dostać dodatkowy punkcik :mrgreen: .
zmorka

Postprzez Kazik » środa, 16 listopada 2011, 20:41

DarkWing napisał(a):Przewody....hm... na początku chciałem z drucika 0,3 mm... nawet jeden (ten pionowy z boku silnika) zrobiłem ale to wyginanie... jakoś nie szło i całość wydawała mi się sztuczna...

No cóż trzeba trochę więcej pracy ale wg. mnie drucik wygląda lepiej. Nitka ma postrzępione i nieregularne brzegi.

DarkWing napisał(a): takie były w zestawie... sam niestety nie posiadam tak dużej wiedzy dot. motocykli żeby coś tam zmieniać...

Myślę że gdybyś je lekko nawiercił od wewnątrz wyglądały by lepiej. Teraz jeśli by Ci się udało to pomogło by przyciemnienie środków

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez portalus » środa, 16 listopada 2011, 20:50

Druciki z cyny próbowałeś?
Trąbki zrób tak jak Kazik proponuje i będzie OK.
portalus

Postprzez DarkWing » piątek, 18 listopada 2011, 13:38

Na dzień dobry odpowiem publicznie na pytanie które jest wielokrotnie zadawane na priva
Gablotki - ekspozytory - kupuję na stronie http://www.motofanshop.pl :)

ETAP 3

Obrazek

Rama.... Tutaj troszkę inaczej niż zwykle. Oryginalne części poszły do kreta. Po zmyciu chromu i oszlifowaniu części prysnąłem podkładem a następnie silver leaf TS-30 (każda część osobno). Po sklejeniu połówek ramy oraz wklejeniu tuleji kierownicy całość pomalowałęm TS-30 na gotowo.
Obrazek

w miedzyczasie kiedy rama schła domalowałem czarne środki kielichów... zgodnie z sugestią kolegów ;o)
Obrazek

następnie rama została "udekorowana" i na koniec całość pokryta bezbarwnym półmatem.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po tych zabiegach silnik trafił na swoje miejsce - przykręcony do ramy :->
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tak oto zakończyłem Etap 3. W późniejszym czasie rama zostanie jeszcze przybrudzona... miejsca spawów i wszelkie zakamarki będą bardziej wyeksponowane....
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez WestBikers » piątek, 18 listopada 2011, 13:54

"Trąbki" jak to wcześniej nazwałem prezentują się teraz o wiele, wiele lepiej. Bardzo ładnie wygląda rama, szczególnie ładnie uwydatnione są spawy - super - oby tak dalej
WestBikers

Postprzez Kazik » piątek, 18 listopada 2011, 15:10

Na początek dla zainteresowanych
DarkWing napisał(a):Gablotki - ekspozytory - kupuję na stronie http://www.motofanshop.pl :)

niestety gablotki są trudne do zdobycia. Zamówiłem kilka już ponad 2miesiące temu i w dalszym ciągu jest "w trakcie realizacji". Pisanie maili nie pomaga.

Rama wygląda ok.
Tamiya w tym modelu bardzo fajnie rozwiązała łączenie ramy. Mało jest tzw. otwartych połączeń na których może powstać schodek i które potem trzeba szpachlować, szlifować, maskować. Jak producent przemyśli konstrukcyjnie model to potem dużo przyjemniej się go składa.
Trąbki zyskały na wyglądzie.
Będziesz maskował śrubki? np. te dokręcające silnik do ramy.

Jeszcze taka moja uwaga,
może uznasz lub uznacie że marudzę albo się czepiam ale brakuje mi jednej rzeczy w Twoich relacjach z budowy. Są to fotki elementów które składasz przed malowaniem tj. na etapie przygotowania do malowania. Zawsze pokazujesz elementy już po wszystkim, gotowe, pomalowane. Ja wiem że część tego zakresu załatwia wycinek instrukcji dla danego etapu który załączasz ale jednak nie zawsze na tej podstawie można ocenić ile pracy włożyłeś w przygotowanie elementu.
Podam przykład.
W tym etapie zastanawiałem się jak wyglądało połączenie połówek ramy z przodu na główce.

Obrazek

Czy była szpara, czy nie, czy było trudno spowodować że nie ma śladu po łączeniu.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez DarkWing » piątek, 18 listopada 2011, 15:17

Ekspozytory - faktycznie, kupowanie u nich to masakra... ja zamówiłem 2 tyg. temu 2 szt. i czekam... ostatnio czekałem +/- miesiąc... ( pewnie po zamówieniu ciągną z Chin :D).

Zdjęcia "przedprodukcyjne"...no fakt... mało ich (lub wręcz brak)... ale to .... z lenistwa... :oops:. Poprostu robienie zdjęć, wrzucanie na serwer, potem posty.... szkoda na to czasu ;o) wolę sklejać :P ... ale postaram się poprawić... chociaż nie obiecuję, jak coś to krzyczcie :roll:
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez DarkWing » poniedziałek, 21 listopada 2011, 19:10

i znowu przyszło mi pisać post jeden po drugim... :-/
Dzisiaj zabrałem się za kolejny etap w którym to korzystam z blaszek do budowy przednich i tylnej tarczy hamulcowej. W zestawie od crazymodeler no. EP-0043 jest kilka innych dodatkowych blaszek które są wykorzystywane w różnych momentach budowy. Teraz okazało się, że znalazłem tam taki "dżinks" który to wykorzystałem już teraz....

Obrazek

Na koniec kiedy dojdzie kierownica element całkowicie zniknie... :cry: ale żeby nie było... jest :P

A teraz...

ETAP 4

Obrazek

Pamietając o prośbie kolegi Kazika oraz własnej obietnicy starałem sie robić częściej zdjęcia, z etapów budowy - a nie tylko gotowych elementów. Przyznam... ciężko.... :mrgreen: jak mnie poniesie i się zapomnę to.. nagle okazuje się, że element już gotowy i nie ma jak zrobić zdjęcia z danego kolejnego kroku... :roll: .

Na początek felgi. Najpierw przetarcie "szwów" po formie oraz wywiercenie otworków pod wentyle. Szwy likwidowałem pilnikiem diamentowym-iglakiem okrągłym i wykańczałem papierem wodnym 2400. Żeby było łatwiej wiercić wyciąłem/wyrwałem kawałek środkowego rantu - po założeniu opony i tak nie będzie widać jego braku ;o). Otwór wierciłem ręcznie wiertłem fi 0.5.
Obrazek

Pomalowana (na zdjęciu przednia) felga kolorem bazowym oraz założony środkowy pierścień i wentyle. Wentyle wklejane na cjanoakryl średniogęsty - z drucika od zew. strony wprowadzona klopla w otwór.
Obrazek

niestety okazało się, że posiadany zestaw blach nie umożliwia budowy całych tarcz hamulcowych z przodu a jedynie "upiększa" oryginalne plastiki (z tyłu będzie cała/kompletna tarcza). Poniższe zdjęcie pokazuje gotowy element oraz części składowe z których się go buduje (te zaznaczone zółtą linią). Gotowy element malowałem na czerwono (zgodnie z oryginalnymi zdjeciami).
Obrazek

tu przedstawiam przymiarkę, jak będzie wyglądała przednia felga z tarczą hamulcową.
Obrazek

Pozostało przetrzeć powierzchnie cierną tarczy, rant felgi wykleić kalkami (biała obręcz), całośc polakierować bezbarwną satyną oraz zamontować oponę.... :). Jutro lub pojutrze (w zależności od wolnego czasu) będę się starał skończyć składanie kół.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 21 listopada 2011, 22:32

Nie chcę Cię martwić ale zostały Ci szwy po formie na ramionach felgi... :( Tzn widać, że je usuwałeś ale są widoczne na zdjęciach. Widać też niedomalowany niebieski w części zagłębionej ramiona fe;gi.

Malowanie czerownym chyba było z pędzla albo wyszło Ci trochę kleju...

Fotki bardzo dobre!
First Man Than Machine
Macio4ever

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat