i znowu przyszło mi pisać post jeden po drugim...
Dzisiaj zabrałem się za kolejny etap w którym to korzystam z blaszek do budowy przednich i tylnej tarczy hamulcowej. W zestawie od crazymodeler no. EP-0043 jest kilka innych dodatkowych blaszek które są wykorzystywane w różnych momentach budowy. Teraz okazało się, że znalazłem tam taki "dżinks" który to wykorzystałem już teraz....

Na koniec kiedy dojdzie kierownica element całkowicie zniknie...

ale żeby nie było... jest
A teraz...
ETAP 4
Pamietając o prośbie kolegi
Kazika oraz własnej obietnicy starałem sie robić częściej zdjęcia, z etapów budowy - a nie tylko gotowych elementów. Przyznam... ciężko....

jak mnie poniesie i się zapomnę to.. nagle okazuje się, że element już gotowy i nie ma jak zrobić zdjęcia z danego kolejnego kroku...

.
Na początek felgi. Najpierw przetarcie "szwów" po formie oraz wywiercenie otworków pod wentyle. Szwy likwidowałem pilnikiem diamentowym-iglakiem okrągłym i wykańczałem papierem wodnym 2400. Żeby było łatwiej wiercić wyciąłem/wyrwałem kawałek środkowego rantu - po założeniu opony i tak nie będzie widać jego braku

. Otwór wierciłem ręcznie wiertłem fi 0.5.

Pomalowana
(na zdjęciu przednia) felga kolorem bazowym oraz założony środkowy pierścień i wentyle. Wentyle wklejane na cjanoakryl średniogęsty - z drucika od zew. strony wprowadzona klopla w otwór.

niestety okazało się, że posiadany zestaw blach nie umożliwia budowy całych tarcz hamulcowych z przodu a jedynie "upiększa" oryginalne plastiki
(z tyłu będzie cała/kompletna tarcza). Poniższe zdjęcie pokazuje gotowy element oraz części składowe z których się go buduje
(te zaznaczone zółtą linią). Gotowy element malowałem na czerwono
(zgodnie z oryginalnymi zdjeciami).

tu przedstawiam przymiarkę, jak będzie wyglądała przednia felga z tarczą hamulcową.

Pozostało przetrzeć powierzchnie cierną tarczy, rant felgi wykleić kalkami
(biała obręcz), całośc polakierować bezbarwną satyną oraz zamontować oponę....

. Jutro lub pojutrze
(w zależności od wolnego czasu) będę się starał skończyć składanie kół.