[Bundes 1/35] Wiesel 1 - Fahrschule, 1/35, AFV + scratch

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

[Bundes 1/35] Wiesel 1 - Fahrschule, 1/35, AFV + scratch

Postprzez Robert P. » wtorek, 24 maja 2011, 23:35

Niektórzy zapewne kojarzą, że gustuję w pojazdach "nietypowych". Są to przede wszystkim pojazdy typu transportery czołgów czy też pojazdy inżynieryjne. Ale istnieje także inna grupa pojazdów "nietypowych", do których zaliczyć można pojazdy do nauki jazdy. Ponieważ od pewnego czasu mam zamiłowanie do pojazdów Bundeswehry oraz lubię prace manualne typu scratch postanowiłem zbudować sobie taki sympatyczny pojazd:

Obrazek

Cóż to do cholery jest za cudak niektórzy zapewne się zastanawiają. Otóż jest to pojazd do nauki jazdy. Konkretnie do nauki jazdy pojazdem Wiesel I. Jest to po prostu Wiesel I z wyrzutnią TOW:

Obrazek

z dorobioną kabiną zamiast tejże wyrzutni. W kabinie siedzi instruktor + kursant, a za sterami w kadłubie drugi kursant. Instruktor naturalnie ma możliwość całkowicie kontrolować pojazd w razie potrzeby. Fotki pojazdu dla zainteresowanych są tutaj. Jak zbudować ten model. Do tego celu najlepszy będzie Wiesel I TOW firmy AFV. Kabinę należy wykonać we własnym zakresie. I tak też zamierzam postąpić:

Obrazek

Widoczne na zdjęciu blaszki Eduard będą użyte symbolicznie - dosłownie 3 lub 4 części się przydadzą. Brakuje jeszcze ramki z częściami samej wyrzutni, ale ona z oczywistych względów nie będzie potrzebna. Oprócz wnętrza kabiny zamierzam także wykonać wnętrze przedziału kierowcy. Czyli właz na kadłubie będzie otwarty. Przejrzałem już parę zdjęć i mniej więcej wiem co i jak. Na chwilę obecną nie mam jedynie pomysłu na ramki okien - te zaokrąglone rogi. Ale coś się poradzi. Projekt będzie długoterminowy.
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Reklama

modele polskich samolotów

Re: [Bundes 1/35] Wiesel 1 - Fahrschule, 1/35, AFV + scratch

Postprzez Robert P. » wtorek, 21 czerwca 2011, 22:05

Pora zaczynać. Na razie skromnie, gdyż by zrobić cokolwiek muszę naprzeglądać się mnóstwo zdjęć. Z oczywistych względów pracę rozpocznę od przedziału kierowcy. Propozycja firmy AFV w tej kwestii wygląda następująco:

Obrazek
Obrazek

Dosyć skromnie, jeżeli porównamy to z rzeczywistością:

Obrazek

Ta skromność nawet trochę jest widoczna:

Obrazek
Obrazek

Dlatego też postaram się to nieco poprawić. Już nawet podjąłem stosowne działania:

Obrazek

Na niebiesko zaznaczyłem gdzie mniej więcej znajduje się przedział kierowcy. Z dwóch stron konieczne będzie dorobienie ścianek (za nimi w oryginale jest silnik), natomiast od tyłu będzie "połączenie" z kabiną instruktora:

Obrazek

Objaśnienie numerków:
1 - dziurki od elementów zawieszenie po drugiej stronie, spokojnie można szpachlować.
2 - ten otwór był potrzebny do zamocowania błotnika, ale szpachlowanie do pewnej głębokości nie przeszkodzi w jego montażu
3 - chodzi tutaj o tę krawędź, bez obróbki była za ostra więc wygładziłem to papierem ściernym

Tyle na razie.
Robert P.

Postprzez Robert P. » poniedziałek, 10 października 2011, 17:13

Jesienne wieczory będą sprzyjać budowie ;o) Zgodnie z planem wydłubałem przedział kierowcy. Później zajmę się miejscem instruktora, a na końcu kabiną. W przedziale kierowcy zrobiłem to co będzie widoczne przez właz. Większość rzeczy zrobiona jest na oko. Myślę, że wystarczy. Tak to wyszło:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I mała pokazówka co jest co:

Obrazek
Obrazek

Obrazek
http://www.primeportal.net/apc/dieter_krause/wiesel_1_tow/index.php?Page=2
Obrazek

Obrazek
Wiesel 1, Tankograd
Obrazek
Robert P.

Postprzez Robert P. » niedziela, 16 października 2011, 22:01

Jak na razie budowa idzie zgodnie z planem:
1. Przedział kierowcy
2. Przedział instruktora

3. Kabina
4. Reszta typu błotniki.

Postanowiłem poprawić nieco przedział kierowcy: zrobiłem od nowa przewody po lewej stronie kierowcy oraz wymieniłem ten sznurek imitujący wąż na powietrze służące do ogrzewania kabiny (prawdopodobnie).

Sporo zrobiłem, więc po kolei:

Obrazek
Obrazek

Obrazek
http://www.panzerbaer.de/types/bw_watr_wiesel_1_kfausb-a.htm
Obrazek
Obrazek

Teraz podłoga:

Obrazek
Obrazek
Wiesel 1 Tankograd

Jakaś belka:

Obrazek
Obrazek
http://www.primeportal.net/apc/ulrich_wrede/wiesel_1_fahrschule/

No i teraz najistotniejsze. By zrobić pojazd Fahrschule należy pozbyć się pewnej klapy:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz można będzie zabudować to kabiną:

Obrazek

Ale wcześniej fotele, które teraz można już ustawić bo klapa nie przeszkadza.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zagłówki oczywiście spróbuję dorobić. Jak by kogoś ciekawiło, to fotele pochodzą z modelu... VW Garbus firmy Aeroplast.
Fotele ofiarował mi Kolega Patterson za co serdecznie chciałem publicznie podziękować :P ;o)

Oczywiście wymagały one poprawki w postaci nowej tapicerki:

Obrazek
Obrazek

Sama podłoga oraz fotele nie są przyklejone. Zrobię to po pomalowaniu wnętrza pojazdu. Same fotele będą parę mm wyżej.
Robert P.

Postprzez Robert P. » poniedziałek, 24 października 2011, 00:18

1. Przedział kierowcy
2. Przedział instruktora

3. Kabina
4. Reszta typu błotniki

Muszę przyznać, że wbrew obawom budowa idzie szybko, sprawnie i zgodnie z planem. Zasadniczo zakończyłem już prace związane z wnętrzem pojazdu. Obecnie pracuję nad kabiną. Gdy tylko ją skończę to pomaluję wnętrze i przykleję górną połówkę kadłuba tak, bym mógł już spokojnie dokończyć resztę pojazdu.

Na początek do zrobienia była deska rozdzielcza instruktora:

Obrazek
Obrazek
Wiesel 1 Tankograd

Część elementów do jej budowy (np kierownica) pochodzi z osobnego modelu Wiesel mit TOW - ten model będzie bez wnętrza, więc po co mają się części marnować. Oczywiście nie do końca zgodnie z oryginałem wyszła mi ta deska rozdzielcza (zwłaszcza panel z zegarami i guziczkami - ale tu już nie za duże pole do manewru). Ale kto tam się pozna oprócz mnie ;o) Zarysowaniami na szybie się nie przejmuję - nie są aż tak widoczne jak model stoi w gablotce lub w miejscu nie tak dobrze oświetlonym jak moje studio.

Podstawa kabiny:

Obrazek
Obrazek

Całość wygląda tak (zapomniałem o zagłówkach foteli):

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widać kreatywność w doborze materiałów jest wysoka :mrgreen:

Rzut oka na cały kadłub z zalążkiem "kiosku":

Obrazek
Obrazek

Napatrzcie się, bo niedługo całość zamykam:

Obrazek

Na koniec mały, aczkolwiek istotny detal dorobiony w ostatniej chwili. Mianowicie pas bezpieczeństwa dla kierowcy:

Obrazek
Obrazek
Robert P.

Postprzez wojtas193 » środa, 26 października 2011, 14:43

Super to wygląda ;] Nawet mi do głowy nie przyszło, że są specjalne pojazdy do nauki jazdy :)
Pozdrawiam
Wojtek
wojtas193

Postprzez Robert P. » środa, 26 października 2011, 15:04

A widziałeś kiedyś Panzerhaubitze 2000 w wersji do nauki jazdy? :twisted: Bo ja tak.
Robert P.

Postprzez Robert P. » niedziela, 20 listopada 2011, 01:04

1. Przedział kierowcy
2. Przedział instruktora
3. Kabina

4. Reszta typu błotniki

Teraz już będzie z górki. Wnętrze przedziału kierowcy oraz kabiny uważam za skończone i gotowe do malowania. Na poniższych zdjęciach zapewne dostrzeżecie pewne niedoróbki. Dlatego też jutro psiknę wnętrze surfecerem by wiedzieć co jest do poprawy, doszlifowania itd. Gdy pomaluję wnętrze będę mógł posklejać połówki kadłuba i dokończyć budowę już "standardowych" elementów typu błotniki, których to montaż bez sklejonych połówek kadłuba jest bardzo nie wskazany. Posklejana całość umożliwi mi także dorobienia paru elementów charakterystycznych dla tej wersji pojazdu np skrzynka na kabinie zawierająca urządzenia do klimatyzowania kabiny. Niestety przy łączeniu połówek kadłuba przyda się szpachla.

W międzyczasie kupiłem także gąsienice "późnego" typu, żywiczne z firmy Djiti's production:

Obrazek

Więcej na ich temat niebawem. Powiem tylko tyle, że na dzień dzisiejszy mam dwa "ale" odnośnie ich wykonania.

Pora pokazać co przez ostanie dni udało mi się wyskrobać. Jeżeli chodzi o dolną część pojazdu to poprawiłem nieco fotele poprzez dodanie zagłówków (fotel instruktora i II ucznia) oraz dodałem zamki pasów bezpieczeństwa:

Obrazek
Obrazek

W górnej części pojazdu zmiany są już znacznie poważniejsze. Konkretniej kabina jest już kompletna:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dach zostanie przyklejony na stałe naturalnie po pomalowaniu wnętrza. Widać także część detali typu spryskiwacze szyby przedniej, czy też otwory na ramę wycieraczek. Resztą zajmę się po przyklejeniu dachu. Brakuje jeszcze lusterek, uchwytów z tyłu i wspomnianej na początku klimy. Takie poglądowe foto odnośnie tego, co mnie czeka jeszcze:

Obrazek

Skoro mamy fotkę tyłu kabiny to jeszcze rzut oka na moją wersję drzwi wejściowych:

Obrazek
Obrazek

I detale, na które warto zwrócić uwagę. Część z nich dodam po pomalowaniu drzwi na kolor zielony.

Obrazek

Na koniec parę detali z wnętrza kabiny:

Obrazek
Obrazek

I porównanie z oryginałem:

Obrazek

To by było tyle jeżeli chodzi o budowę od podstaw kabiny tego pojazdu. Sprawa nie była prosta za sprawą skąpego materiału zdjęciowego. Kilka rzeczy można by jeszcze zrobić, ale nie znalazłem wystarczającego materiału by rozwiać wątpliwości. Przykładem takich "tajemniczych" miejsc są: przestrzeń za fotelami instruktora i II ucznia, tylna część sufitu kabiny czy też bok kabiny na wysokości uda siedzącego, a konkretnie te rury:

Obrazek

Pora więc odpalać aerograf:

Obrazek
Robert P.

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 20 listopada 2011, 01:30

Sporo tych przeróbek - fajnie się całość prezentuje.

PS. a jak tam ZTZ?
Przemek - MaXus

Postprzez Robert P. » niedziela, 20 listopada 2011, 01:36

Przemek - MaXus napisał(a):PS. a jak tam ZTZ?

Podobnie jak Wiesel: zamierzam go skończyć przed końcem roku. W międzyczasie zacznę również kolejny scratch-projekt z Wieselem w roli głównej 8-)
Robert P.

Postprzez Chudziutki » niedziela, 20 listopada 2011, 09:48

Ogólnie projekt bardzo ciekawy i fajnie, że się porwałeś na takie poważne przeróbki ale...
Porównując zdjęcia Twojego modelu ze zdjęciami oryginału widać, że totalnie skopałeś bryłę kabiny. W oryginale ścianki boczne i przednia szyba są pochylone pod niewielkim kątem natomiast u Ciebie wszystko jest niemalże w idealnym pionie co niestety psuje cały efekt...
Chudziutki

Postprzez Robert P. » niedziela, 20 listopada 2011, 11:43

Nareszcie jakaś konkretna krytyka ;o) Oczywiście masz racje, skopałem to...Ale cóż, rozpruwać teraz tego już nie będe. tak to jest jak się robi "na oko" :roll:
Robert P.

Postprzez Chudziutki » niedziela, 20 listopada 2011, 15:16

A szkoda bo poprawiasz różne detale, nieźle cackałeś się z wnętrzem a największy babol zostanie...
Chudziutki

Postprzez Robert P. » piątek, 30 grudnia 2011, 18:48

Jedno zdanie odnośnie tej kabiny, bo całość jest już "zamknięta". Różni się ona od oryginału, fakt. Pytanie więc co można z tym zrobić? Tylko jej rozprucie i budowa od nowa wchodzi w grę. Jednak wziąwszy pod uwagę ilość poświęconego na jej budowę czasu zadecydowałem się to tak zostawić. Generalnie nie tak prosto jest to zrobić mając do dyspozycji wyłącznie zdjęcia, a przynajmniej przy moim (nie)doświadczeniu.

Ale przejdźmy do tego, co ostatnio się zmieniło. Wreszcie zakończyłem prace nad wnętrzem i "zamknąłem" kadłub oraz kabinę. Wnętrze kadłuba tak wygląda:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nie jest to dokładnie to co chciałem osiągnąć, ale jestem zadowolony. Szkoda tylko, że nie widać tego co wydawało mi się, że będzie widoczne :lol:

Samo wnętrze kabiny już nie wywołuje u mnie zadowolenia:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Generalnie wydarzyła się mała katastrofa - zasyfiłem niechcący szyby. Bardziej już się tego nie udało mi poprawić/doczyścić, tak musi zostać. Grunt, że mimo zabrudzenia przez te niby okna widać jakieś pojedyncze detale deski rozdzielczej itd. I co ważne całość spełnia moje podstawowe kryterium oceny jakości modelu - w gablotce wygląda on "akceptowalnie":

Obrazek

Na koniec foto całości:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ta skrzyneczka na dachu kabiny to klimatyzacja. Z samego kadłuba "wyrastają" już detale, więc koniec prac jest bliski. Parę słów o tym co jest do przeróbki w następnym poście.
Robert P.

Postprzez Robert P. » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 14:02

Nareszcie mogę napisać, że model jest gotowy na malowanie 8-) Jeszcze w tym miesiącu postaram się go ukończyć. No to fotki całości przed lakiernią:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tu zaznaczone detale, którymi różni się ta wersja pojazdu od wersji "zwykłej":

Obrazek
Obrazek

Przyznaję, bryła kabiny nie do końca jest poprawna. Ale kto tam pozna :lol: Więcej do poprawki nic nie znalazłem, więc odpaliłem aero:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Oczywiście żebym się nie cieszył za bardzo to parę miejsc będzie wymagało poprawki.
Robert P.

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat