Ferrari 458 Italia [Fujimi + FG Model] OPEN

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Ferrari 458 Italia [Fujimi + FG Model] OPEN

Postprzez Kazik » wtorek, 22 listopada 2011, 07:48

Poproszę o fotkę deski bardziej z bliska.
Jak wyciąłeś fotele? razem z podłogą a później ją uzupełniłeś czy jakoś inaczej.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Reklama

Postprzez Emilssi » wtorek, 22 listopada 2011, 08:22

Czesc Kazik:)

Narazie nie mam lepszych fotek - telefonem robilem. Postaram sie zrobic porzadniejsze aparatem w weekend.
Fotele wycialem z podloga a potem je spilowalem od spodu a podloge uzupelnilem plastikowym arkuszem 0.5.

Pozdrawiam
Emil
Emilssi

Postprzez daddycustomizer » wtorek, 22 listopada 2011, 14:14

Na desce rozdzielczej biegnie taki panel który powinien być w kolorze aluminium, teraz nie wygląda to realistycznie.
daddycustomizer

Postprzez Emilssi » wtorek, 22 listopada 2011, 15:39

daddycustomizer napisał(a):Na desce rozdzielczej biegnie taki panel który powinien być w kolorze aluminium, teraz nie wygląda to realistycznie.

Ferrari Italia, podobnie jak wiekszosc obecnie produkowanych modeli jest robiona praktycznie calkowicie pod gust klienta. Mozna nawet dowolnie skonfigurowac i porownac rozne warianty na stronie Ferrari: http://www.ferrari.com/English/GT_Sport%20Cars/CurrentRange/458-Italia/Pages/458-Italia-cc.aspx?newUrl=1&locale=en_GB&market=_USA&swf=configurator#/configure/458italia
Polecam; swietna zabawa i spora pomoc w planowaniu modeli.
Ten panel to dodatkowa opcja. Prawde mowiac zdecydowana wiekszosc Italek na moich zdjeciach i ta ktora widzialem w realu nie posiadaja tego paska, chociaz musze przyznac ze rozwazalem dodanie go ale poniewaz, jak napisalem na poczatku, jestem Ferrari-konserwatysta :) ten pasek wydal mi sie zbyt nowoczesny i... plastikowy.
Moja oryginalna koncepca byla brazowa deska z paskiem (zdecydowanie pasuje do brazu) ale moim zdaniem (i najwyrazniej zdaniem wielu wlascicieli haha) aluminiowy/plastikowy pasek gryzlby sie z koncepcja czystej i eleganckiej czarnej skory.

Pozdrawiam
Emil
Emilssi

Postprzez Emilssi » niedziela, 27 listopada 2011, 12:15

Czesc,

Kolejny (niewielki) krok naprzod:

Przednie lampy sa jednym z najslabszych elementow tego modelu. Sa odlane z jednego kawalka brazowego plastiku i nie posisdaja czesci przezroczystej :!: :!: Instrukcja kaze poporostu pomalowac lampe chromem... Jakoze nie jestem fanem maskowania, postanowilem to inaczej rozwiazac: Wywiercilem reflektor i zastapilem go 4 milimetrowa polkula z chromowana folia z tylu. Mysle ze teraz wyglada bardziej przekonujaco
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Musze jeszcze wykombinowac cos co bedzie symulowac te male 'diodki'
Obrazek
Mam juz pewne pomysly ale naoewno nie bedzie to latwe bo srednica tych swiatelek to 0.3mm

Otworzylem tez wloty powietrza z przodu. Na poczatku zastanawialem sie nad zostawieniem ich 'prosto z pudla' bo otwarcie ich bedzie wymagalo dorobienia chlodnic ale ostatecznie wycialem otwory i dodalem blaszki. teraz wyglada to o wiele lepiej. P.S. Nie zwracajcie uwagi na szpare od spodu - po dodaniu podlogi powinna zniknac
Przed:
Obrazek

Po:
Obrazek

To narazie tyle. Wlasnie otrzymalem wiadomosc ze moje farby sa juz gotowe i powinienem je dostac we wtorek. Zamowilem 2 opcje; Rosso corsa i rosso scuderia, ale jeszcze nie wiem ktory kolor wybiore. Pokaze wam we wtorek

Pozdrawiam
Emil
Emilssi

Postprzez Emilssi » wtorek, 29 listopada 2011, 08:16

Mam pytanie:

Italia bedzie oczywiscie czerwona, ale jeszcze ne zdecydowalem jaka to bedzie czerwien.
Mam do wyboru

1) Rosso Scuderia - http://gtcarlot.com/gallery/48030803.html

2) Rosso Corsa - http://gtcarlot.com/gallery/53979862.html

Bardzo ciekawi mnie Wasza opinia.
Mam nadzieje ze mi pomozecie w podjeciu decyzji :)

Pozdrawiam
Emil
Emilssi

Postprzez Kazik » wtorek, 29 listopada 2011, 08:50

Akurat na tych fotkach to trudno ocenić te kolory ale jak dla mnie to Scuderia.

Główne światło wyszło super, ciekaw jestem z czego zrobisz diodki.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Macio4ever » wtorek, 29 listopada 2011, 09:26

Soczewka wyszła świetnie! Można kupić szklane kulki 0,5mm (sterylizator kulkowy na Allegro) za grosze. Może dadzą radę choć są większe.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Emilssi » wtorek, 29 listopada 2011, 09:46

Dzięki Kazik,

Rzczywiscie na zdjęciach słabo widać różnice. Koleś który wymieszal dla mnie te farby (taki koreański Hiroboy haha) powiedział mi dlaczego na zdjęciach tak słabo widać różnice, która w rzeczywistości jest dosyć duża... Ale jako laik w tym temacie nie zrozumiałem zbyt wiele z tej fachowej wypowiedzi (albo mój koreański jest jeszcze za słaby na takie poważne dyskusje:)). Tak czy inaczej, pewne jest ze oba kolory są bardzo bliskie oryginału wiec jestem zadowolony haha

Jeśli chodzi o diodki to chyba jedyna opcja jaka mam w tej chwili to zylka wedkarska pomalowana z tylu na srebrno. Niestety ze względu na rozmiary otworów +/- 0.3 nie będzie to łatwe...
Emilssi

Postprzez Macio4ever » wtorek, 29 listopada 2011, 09:51

Może wyciągnij nad zapalniczką kawałek przezroczystej ramki. Żyłka jest sprężysta i dość słabo się klei.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Emilssi » wtorek, 29 listopada 2011, 10:27

Dzięki za pomysł Macio,
Spróbuje ramki, chociaż nie wiem czy ta metoda uda mi się zrobić każda diodke w jednakowym rozmiarze (chociaż przy średnicy 0.3 to i tak ewentualne niedoskonałości beda mało widoczne)
Emilssi

Postprzez Emilssi » środa, 30 listopada 2011, 10:30

Macio4ever napisał(a):Soczewka wyszła świetnie! Można kupić szklane kulki 0,5mm (sterylizator kulkowy na Allegro) za grosze. Może dadzą radę choć są większe.

Sorry Maciek, przegapilem twoj post o kulkach. Pomysl brzmi niezle ale... 0.5 napewno nie wejdzie:(
Emilssi

Postprzez Emilssi » środa, 30 listopada 2011, 10:56

Wreszcie dostalem dlugo wyczekiwane farby :D

W sumie oba kolory wygladaja swietnie na Italii, ale posluchalem Kazika i wybralem Rosso Scuderia.
A oto efekty:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kolor jest naprawde bardzo jaskrawy i trudny do fotografowania ale powyzsze zdjecia powinny dac wam jakies pojecie jak mniej wiecej wyglada ten kolor. Po malowaniu wynioslem model na zewnatrz zeby zobaczyc jak wyglada w swietle dziennym ale niestety juz sie zciemnialo, chociaz nawet pomimo tego, kolor wydawal sie calkowicie inny niz w pracowni - teraz bede w niepewnosci az do piatku :-|

Pozdrawiam
Emil
Ostatnio edytowano środa, 30 listopada 2011, 13:26 przez Emilssi, łącznie edytowano 1 raz
Emilssi

Postprzez darkies » środa, 30 listopada 2011, 11:26

Piękna czerwień, kapitalnie wyszła na zdjęciach :) i idealnie pasuje do tego samochodu.
Powiedzieli mi żebym się tutaj zarejestrował i powiedział conieco o światłach...
Pozdrawiam wszystkich modelarzy klejących cywilkę - Maciej Rembisz.
darkies

Postprzez Kazik » środa, 30 listopada 2011, 12:24

Emilssi napisał(a):... posluchalem Kazika i wybralem Rosso Scuderia

Czyżbym był aż taki przekonywujący? :mrgreen:
Wygląda jak ... jak Ferrari :)
Po werniksie będzie jeszcze lepiej.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Poprzednia stronaNastępna strona