SU-76M 1/35 Miniart

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: SU-76M 1/35 Miniart

Postprzez Korowiow » sobota, 26 listopada 2011, 10:52

Dzięki, będę około 13
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Reklama

Postprzez marder » sobota, 26 listopada 2011, 15:46

Naprawdę ładnie to wygląda, pięknie go wzbogaciłeś, zastanawiam się tylko nad klaksonem...celowo zostawiłeś go "przestrzelonego"? :lol:
Rafał B - Entuzjasta HIPS-u
marder

Postprzez Korowiow » niedziela, 27 listopada 2011, 19:15

Za namową i dzięki poradom Mardera poprawiłem lewar - to, to coś co wygląda jak trąbka - dodałem okrągłą blaszkę, która zaślepiła otwór którego tam być nie powinno.
Z klaksonem trzeba było troszkę więcej pokombinować ale teraz choć trochę przypomina orginał :

Obrazek

Dzięki Rafał za dokumentację zdjęciową i motywację do pracy.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez marder » wtorek, 29 listopada 2011, 06:20

Eeee tam Tomek...do niczego cię nie namawiałem i w sumie wiele ci nie pomogłem, sam dałeś radę.
Jest ładnie ;o)
Rafał B - Entuzjasta HIPS-u
marder

Postprzez Radek Pituch » wtorek, 29 listopada 2011, 09:48

Bardzo fajnie, że podjąłeś się zdetalowania tego modelu, dużo zyskuje przez dodanie tych wszystkich detali. Co do malowania to jestem zdania, że jest zbyt jaskrawe, dobrana zieleń jest taka trawiasta. Popracuj też nad cieniowaniem,aby było bardziej płynne (brak tej płynności widac na burtach, przodzie kadłuba). Color modulation to wbrew pozorom trudna i pracochłonna technika, ale za to dobrze wykonana przynosi świetne efekty. Myślę, że możesz jeszcze popracować nad malowaniem.

Radek
Radek Pituch

Postprzez Korowiow » wtorek, 29 listopada 2011, 10:20

Radek masz rację, że modulacja nie jest łatwa. Tak naprawdę to moje pierwsze kroki na tak dużą skalę z tą techniką.
Postaram się jeszcze coś poprawić. Mam jednak na uwadze to iż teraz pójdzie na to zimowy kamuflarz więc nawet jak coś trochę spapram to nie będzie tak źle.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Radek Pituch » wtorek, 29 listopada 2011, 10:26

Rzeczywiście biały zakryje większość zieleni wtedy modulacja będzie zakryta.
Jednak wydaje mi się, że przez tę soczystość zielonego uzyskasz zbyt wielki kontrast. Z tym argumentowaniem, że Rosjanie dawali na czołgi byle co, żeby tylko było zielone też bym nie przesadzał, bo takie uogólnienia prowadzą do różnych wypaczeń ;)

Radek
Radek Pituch

Postprzez Korowiow » wtorek, 29 listopada 2011, 10:31

To mój pierwszy "zielony"- rosyjski model z tąd może ta dowolność. Jednak biorąc pod uwagę późniejsze operacje na modelu tj filtry itd.założyłem, że kolor ściemnieje.
Posłucham Twojej rady i zgaszę go trochę filtrami jeszcze przed zimowym kamuflarzem, który swoją drogą ma być tylko szczątkowy więc lepiej to zrobić aby potem uniknąć rozczarowania.
Dzięki za podpowiedzi. :)
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Korowiow » sobota, 3 grudnia 2011, 13:12

Następna odsłona polskiego SU 76M.
Zamknąłem ostatecznie bryłę pojazdu i dorobiłem brakujące spawy na tylnej płycie wozu oraz wokół "nadbudówki".
Po uwagach szanownych kolegów model dostał dwurotnego washa z zielonej dosyć ciemnej farby olejnej z nieznaczną domieszką farby bronze van dyke - ściemniał i chyba teraz jest mniej "choinkowo-kanarkowy".
Następnie zgodnie ze sztuką dałem sidolux, potem kalki.
Oznakowanie jest fikcyjne tzn. nigdzie nie znalazłem wozu z tym numerem ale były inne numery więc jest to prawdopodobne ale jednak bez potwierdzenia traktuję to jako sf.
Kalki to świetny zestaw ToroModel - filn cieniutki, bardzo mały jego naddatek. Kalki świetnie reagują na płyny Micro Set i Sol.
Po washu tu użyłem specyfiku AK do pojazdów malowanych na zielono i warstwie matowego lakieru Pactry oznaczenia wyglądają jak namalowane.
Po washu zrobiłem delikatne obicia. Zielona farba bazowa dosyć mocno rozjaśniona bielą a następnie po wyschnięciu jasnych zadrapań na część z nich naniosłem ciemne. Użyłem do tego celu mieszanki olejnych farb bronze van dyke i siena palona. Używam farb olejnych ponieważ jest nad nimi większa kontrola a jak coś nie wyjdzie to można zetrzeć i po krzyku.
Wszystkie obicia wykonałem zaostrzoną wykałaczką.
Po porządnym wyschnięciu obić zrobiłem delikatną biedronkę z brązowej, czarnej i białej farby olejnej zmywanej white spiritem..
Nie robiłem mocnych "rainsów" ponieważ model ma dostać biały kamuflaż.
Podłogę wnętrza zalałem mieszaniną kilku pigmentów rozpuszczonych w wodzie z detergentem. Potem w miejscach gdzie podłoga łączy się ze ścianami kabiny nałożyłem specyfik Miga do plam. Po jego wyśchnięciu w niektóre miejsca nałożyłem produkt Miga do wykonywania mokrych powierzchni.
No koniec dodałem trochę plan po paliwie i oleju tam gdzie mogły się pojawić oraz trochę rdzy na tłumiki i zapasowe ogniwa gąsiennic. W tym celu użyłem Tescromów Life Color.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zgodnie z planem chcę teraz nałożyć biały kamuflaż. Nie chcę stotsować metody "na lakier do włosów" bo wtedy efekt imituje odpadającą farbę jak na niemieckich pojazdach ( przynajmniej ja taki orztymałem gdy malowałem Flaka 36 w białym malowaniu)
Interesuje mnie efekt zmytego kamuflażu. Mam zamiar nałożyć dwukrotnie mgiełkę białego matowego humbrola a następnie zmywać go szerokim pędzlem, ruchami w dół przy pomocy rozpuszczalnika.
Czy ktoś z Was stosował już taką metodę ? Jest przewidywalna ? Osiągnę zamierzony efekt ?

Zdjęcia w odcieniach szarości niestety jakoś sobie z nimi nie radzę a nie chciałem rozjaśniać aby kolory były możliwie naturalne.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Łukasz Orczyc - Musiałek » sobota, 3 grudnia 2011, 13:41

Ja bym uważał z tym rozpuszczalnikiem.
Kiedyś próbowałem robić zimowe kamo mieszając lakier do włosów z farbą i to nanosiłem szerokim pędzlem na powierzchnie.
Ten efekt jest na osłonach bocznych w tym modelu:
http://www.network54.com/Forum/110741/m ... March+1946
Łukasz Orczyc - Musiałek

Postprzez Korowiow » sobota, 3 grudnia 2011, 13:55

Łukasz, dzięki za radę. Niestety na osłonach Twojego T-34 widać głównie efekt kamuflarzu traconego płatami.
Ja chciałbym uzyskać taki efekt

Obrazek

Źródło :www.panzermodelling.com

Napisz dlaczego należy uważać z rozpuszczalnikiem? Przed humbrolem dam sidolux aby oddzielić warstwy farby.
O ile wiem sido nie reaguje z Wamodowskim rozcieńczalnikiem.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Tomek Hejmo » sobota, 3 grudnia 2011, 14:16

Próbowałem tej metody Gazqueza, trzeba malować bardzo małymi partiami, bo Humbrol szybko schnie i ciężko go usunąć. Wydaje mi się, że musisz użyć dedykowanego rozpuszczalnika, mnie przy ścieraniu terpentyną zaczął puchnąć.
Tomek Hejmo

Postprzez Mecenas » sobota, 3 grudnia 2011, 14:16

Korowiow napisał(a):O ile wiem sido nie reaguje z Wamodowskim rozcieńczalnikiem.

Jak za długo będzie mokre to zareaguje.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez rollingstones » sobota, 3 grudnia 2011, 14:51

Ja robiłem - daje radę na luzie - tylko zabezpiecz najpierw to co masz połyskiem tamiyi bezbarwnym.
humbrol ciut dobarw olejną artystyczną farbą biała i używaj delikatnego medium do zmywania - może być white spiryt albo ten hubrolowski rozcieńczalnik.
Zrób sobie test na kawałku plastiku .
płotka
rollingstones

Postprzez Łukasz Orczyc - Musiałek » sobota, 3 grudnia 2011, 16:50

Popatrz na osłony na kadłubie, nie na wieży.
Łukasz Orczyc - Musiałek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat