Yamaha YZR OW 20 500cc (classic bikes) Italeri 1:9

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Yamaha YZR OW 20 500cc (classic bikes) Italeri 1:9

Postprzez wuen » niedziela, 27 listopada 2011, 16:33

Ciekawa relacja z budowy modelu - kilka fotek z komentarzem, że przymiarki, że poglądowe ale nie modelu tylko oryginalnego motocykla lub czyjegoś modelu...
A może zacznij pokazywać to co Ty zrobiłeś i że tak ma już zostać - nie jak "maźnięte" owiewki albo złożony silnik z nadlewkami, szwami po formach i innymi "babolami" włożony w nieobrobioną ramę.
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Reklama

Postprzez BodzioS13likes » poniedziałek, 28 listopada 2011, 08:20

Kazik napisał(a):
BodzioS13likes napisał(a):To nie jest mój model, poszukałem zdjęcie tylko żeby pokazać jak wygląda rama.

Mówisz o tej fotce
BodzioS13likes napisał(a):
Obrazek

to jak wstawiasz takie zdjęcia to wypadało by żebyś pod spodem jasno napisał że to nie Twój model i skąd zaczerpnąłeś tą fotkę.

przepraszam macie racje, powinienem napisać. zdjęcie z innego forum, model sklejony przez modelarza z Japonii.

Wuen masz racje. To mój pierwszy warsztat i nie wiem za bardzo w jaki sposób się to odbywa, co od mnie oczekujecie, ale nawet jeśli mój silnik czy rama dla ciebie jest nie dość dobra to dla mnie jest gotowa do malowania. Czy zostawię tak jak jest czy poprawie to będzie tylko i wyłącznie moja sprawa. U mnie w gablocie będzie, a nie u ciebie więc spoko, nie będziesz musiał na niego patrzeć ;))
Warsztat:
Poszukiwanie H-D WLA Italeri 1:9

Odrestaurowane motory:
Shl M11, WFM M06 57`
Prace przy WFM M06

Skończone : Yamaha YZR OW 20 "cafe racer"
BodzioS13likes

Postprzez TomZak » poniedziałek, 28 listopada 2011, 19:47

BodzioS13likes napisał(a):Wuen masz racje. To mój pierwszy warsztat i nie wiem za bardzo w jaki sposób się to odbywa, co od mnie oczekujecie, ale nawet jeśli mój silnik czy rama dla ciebie jest nie dość dobra to dla mnie jest gotowa do malowania. Czy zostawię tak jak jest czy poprawie to będzie tylko i wyłącznie moja sprawa. U mnie w gablocie będzie, a nie u ciebie więc spoko, nie będziesz musiał na niego patrzeć ;))

To w takim razie po co prowadzisz warsztat?
TomZak

Postprzez Fred-k2 » poniedziałek, 28 listopada 2011, 20:11

TomZak napisał(a):To w takim razie po co prowadzisz warsztat?

Tu się zgodzę. Zakładając warsztat powinieneś liczyć się także z krytyką jeśli model nie jest idealny, to normalne.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez BodzioS13likes » poniedziałek, 28 listopada 2011, 20:28

TomZak napisał(a):
BodzioS13likes napisał(a):Wuen masz racje. To mój pierwszy warsztat i nie wiem za bardzo w jaki sposób się to odbywa, co od mnie oczekujecie, ale nawet jeśli mój silnik czy rama dla ciebie jest nie dość dobra to dla mnie jest gotowa do malowania. Czy zostawię tak jak jest czy poprawie to będzie tylko i wyłącznie moja sprawa. U mnie w gablocie będzie, a nie u ciebie więc spoko, nie będziesz musiał na niego patrzeć ;))

To w takim razie po co prowadzisz warsztat?

Wuen wytknął mi jak prowadzę warsztat, nie spodobało mi się, na do tego prawo ;) ale sądzę, że możemy zakończyć dyskusje o tym bo odbiegamy od tematu. Będę wystawiał gotowe pomalowane części i zawężę pytanie itp, pozdro
Warsztat:

Odrestaurowane motory:
Shl M11, WFM M06 57`
Prace przy WFM M06

BodzioS13likes

Postprzez BodzioS13likes » poniedziałek, 28 listopada 2011, 20:35

Fred-k2 napisał(a):

Tu się zgodzę. Zakładając warsztat powinieneś liczyć się także z krytyką jeśli model nie jest idealny, to normalne.

Rozumiem, ale nie spodobało mi się w jaki sposób pewien użytkownik to napisał. Panowie zostawmy to i skupmy się na modelu, zawsze jest przecież priv ;))
Warsztat:

Odrestaurowane motory:
Shl M11, WFM M06 57`
Prace przy WFM M06

BodzioS13likes

Postprzez darkies » poniedziałek, 28 listopada 2011, 20:50

BodzioS13likes napisał(a): Fred-k2 napisał(a):

Rozumiem, ale nie spodobało mi się w jaki sposób pewien użytkownik to napisał. Panowie zostawmy to i skupmy się na modelu, zawsze jest przecież priv ;))

Priv privem, ale pisząc na forum to czyta to więcej osób, które lubią wiedzieć "co w trawie piszczy" i zobaczyć możliwie jak najwięcej wkładu własnego i własnej pracy. Poza tym forum to forum, krytyka i własne zdanie do tej pory było tolerowane i nierzadko cenione, a na forum panują pewne pisane i niepisane zasady, których warto się trzymać, by inni cię szanowali.
Powiedzieli mi żebym się tutaj zarejestrował i powiedział conieco o światłach...
Pozdrawiam wszystkich modelarzy klejących cywilkę - Maciej Rembisz.
darkies

Postprzez Macio4ever » wtorek, 29 listopada 2011, 00:16

BodzioS13likes napisał(a):(...) Wuen masz racje. To mój pierwszy warsztat i nie wiem za bardzo w jaki sposób się to odbywa, co od mnie oczekujecie, ale nawet jeśli mój silnik czy rama dla ciebie jest nie dość dobra to dla mnie jest gotowa do malowania. Czy zostawię tak jak jest czy poprawie to będzie tylko i wyłącznie moja sprawa. U mnie w gablocie będzie, a nie u ciebie więc spoko, nie będziesz musiał na niego patrzeć ;))

Oczekiwania definiują się i rozwijają wraz z nami wszystkimi. Możliwości sa przynajmniej dwie - albo sprowadzisz swój warsztat do monologu ucinając dyskusje albo pozostawisz możliwość komentowania. Już samo pokazywanie jest de facto pytaniem o odbiór tych, którzy to oglądają. Wybór w dużej mierze zależy od Ciebie samego.

Jak to się odbywa zwykle możesz zobaczyć w wątkach warsztatowych, a to do czego aspirujemy, mówiąc górnolotnie, w wątkach konkursowych.

Jako minimum możesz przyjąć pokazywanie własnej pracy, a przy pokazywaniu przykładów innych użytkowników należy podać źródło.

Nawiązując do Twojego ostaniego wezwania aby skupić się na modelu - konieczny do tego jest Twój własny wkład czyli pokazanie tych elementów (zdjęcia), na czym chciałbyś abyśmy się skupili.

Poziom wykonania, który jest satysfakcjonujący oczywiście sam sobie definiujesz ale tutaj raczej nie spotkasz sie z aplauzem zostawiając oczywiste niedoróbki.

Zwykle spotkasz się z konstruktywnymi uwagami - to jest zwyczaj, o który staramy się dbać.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez BodzioS13likes » poniedziałek, 6 lutego 2012, 23:14

Coś się ruszyło w temacie, maluję części. Jak na pierwszy raz wyszło rewelacyjnie. Wktórtce wstawie zdjęcia ;) Pozdrawiam
Warsztat:

Odrestaurowane motory:
Shl M11, WFM M06 57`
Prace przy WFM M06

BodzioS13likes

Postprzez BodzioS13likes » czwartek, 16 lutego 2012, 13:10

Witam ! Na zdjęcia musicie jeszcze troch poczekać, tymczasem nie wiem zabardzo jak pomalować łańcuch z zębatką i przednie zawieszenie. Chcę jeszcze przerobić wydechy coś a`la to:

[url=http://imageshack.us/photo/my-images/835/10052011gulfhonda55001.jpg/]Obrazek[/url

[url=http://imageshack.us/photo/my-images/16/exhaust2y.jpg/]Obrazek[/url

lub

[url=http://imageshack.us/photo/my-images/252/yamahayzfr620061.jpg/]Obrazek[/url

[url=http://imageshack.us/photo/my-images/521/imgzk.jpg/]Obrazek[/url

Ma ktoś jakiś pomysł jak to wykonać ?

Wstaw zdjęcia zgodnie z regulaminem.
Xenomorph
Warsztat:

Odrestaurowane motory:
Shl M11, WFM M06 57`
Prace przy WFM M06

BodzioS13likes

Postprzez klajus » czwartek, 16 lutego 2012, 14:45

Nie rozumiem tej relacji...
A jak ten Twój wydech w modelu wygląda...
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez BodzioS13likes » piątek, 16 listopada 2012, 20:19

Witam ! Wreszcie skończyłem mojego cafe racer`a.

OD razu mówię, że wszelką krytykę przyjmę na klate bo sam nie jestem do końca zadowolony z efektu
Awaria kompresora, brak instrukcji :mrgreen: i ogólne fatum sprawiło, że model wygląda jak wygląda

Przy kolejnym projekcie bardziej się postaram ( będzie to też motocykl )

Choć nie powiem. że jak z daleka na niego patrze to mi sie podoba, spełnił swoje zadanie, wypełniając mój wolny czas i o to też mi po części chodziło ;)

Pozdrawiam :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Warsztat:

Odrestaurowane motory:
Shl M11, WFM M06 57`
Prace przy WFM M06

BodzioS13likes

Postprzez Fred-k2 » poniedziałek, 19 listopada 2012, 01:21

To ja tak tytułem wstępu zapytam gdzie zgubiłeś tarcze hamulcowe? :)
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez zmorka » poniedziałek, 19 listopada 2012, 12:56

Fred-k2 napisał(a):To ja tak tytułem wstępu zapytam gdzie zgubiłeś tarcze hamulcowe? :)

Nie kumasz Fred ?? Tam się pietami hamuje :mrgreen:
zmorka

Postprzez BodzioS13likes » poniedziałek, 19 listopada 2012, 13:58

zmorka napisał(a):
Fred-k2 napisał(a):To ja tak tytułem wstępu zapytam gdzie zgubiłeś tarcze hamulcowe? :)

Nie kumasz Fred ?? Tam się pietami hamuje :mrgreen:

Haha poprawiłeś mi humor :D Tak szczerze teraz, dużo części nie ma, zepsułem je albo zgubiłem ;(
Tarcze chciałem trochę przerobić tak jak tutaj
Obrazek

Ale przekombinowałem, potem model odłożyłem, okazało sie nie właśnie niektórych części nie ma.

Szkoda było mi go wyrzucić więc skończyłem go i jest w stanie jakim jest :( :(
Warsztat:

Odrestaurowane motory:
Shl M11, WFM M06 57`
Prace przy WFM M06

BodzioS13likes

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat