Jak uzyskać dobry połysk

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Jak uzyskać dobry połysk

Postprzez Jajacek » poniedziałek, 21 listopada 2011, 01:41

Po przeanalizowaniu moich "dokonań na niwie" doszedłem do wniosku, że jak na razie najczęściej używanym przeze mnie materiałem modelarskim jest... DOT-3... :D
Wy też tak mieliście na początku, czy tylko ze mnie jest taka sierota :P :?:
ObrazekObrazek
Jajacek

Reklama

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 21 listopada 2011, 09:53

Każdy na początku zmywał ale to podejście jest nieefektywne i pewnie Ci się znudzi. Warto uczyć się poprawiać błędy, a nie zaczynać wszystko od początku. Nabywanie umiejętności korygowania niedoskonałości jest samo w sobie ciekawe i daje dużo wiedzy. Tym bardziej, że uzyskanie powtarzalnych, wysokiej jakości wyników wymagałoby po pierwsze robienia dużej liczby modeli/elementów i stabilnych warunków ich obróbki. A to jest w sumie hobby, a nie produkcja seryjna :)

Osobiście staram się utrzymywać powtarzalne warunki przy lakierowaniu ale godzę się z faktem, że nie zawsze mi wychodzi, to co chciałem. Nauczyłem się korygowania wielu problemów i tym samym bardzo rzadko zaliczam deprymujące rozpoczynanie malowania czy obróbki od poczatku.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez pawel700 » środa, 30 listopada 2011, 22:17

Mnie się tylko jeden raz udało pomalować karoserię za pierwszym razem, bez zmywania. Ale już podczas klejenia miałem przygodę z tym modelem, że palcem upapranym w CA dotknąłem tej karoserii. Na szczęście udało się usunąć delikatnie debonderem, a potem spolerować. Szanse niepowodzenia były duże, a jednak udało się. Szkoda że tak rzadko się udaje, najczęściej model ląduje na zmywaku (u mnie jest to denaturat a potem zmywacz wamodu). A to jakiś syfek w farbie, innym razem syf z powietrza, kiedyś duża ćma wleciała do pomieszczenia i się skończyło małą katastrofą. Zawsze coś...
pawel700

Postprzez Macio4ever » czwartek, 1 grudnia 2011, 07:27

pawel700 napisał(a):(...) Szkoda że tak rzadko się udaje, najczęściej model ląduje na zmywaku (u mnie jest to denaturat a potem zmywacz wamodu). A to jakiś syfek w farbie, innym razem syf z powietrza, kiedyś duża ćma wleciała do pomieszczenia i się skończyło małą katastrofą. Zawsze coś...

Witamy na forum i zapraszamy do prezentowania prac. Co do poruszonego przez Ciebie wątku - może czas zmienić sposób, w jaki przygotowujesz się do malowania? Usunięcie paprochów, zadbanie aby nie było przeciągu, zwierząt :D i innych potencjalnie zagrazających powłoce obiektów jest zasadniczą sprawą. Ponadto, syfki, pyłki można korygować - nie ma potrzeby zywania całej powłoki.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kazik » czwartek, 1 grudnia 2011, 08:14

Macio4ever napisał(a): Co do poruszonego przez Ciebie wątku - może czas zmienić sposób, w jaki przygotowujesz się do malowania? Usunięcie paprochów, zadbanie aby nie było przeciągu, zwierząt :D i innych potencjalnie zagrażających powłoce obiektów jest zasadniczą sprawą.

Łatwo mówić jak się ma prawie profesjonalną lakiernię tuż obok :P
Gdy na malowanie chodzi się gdzieś w jakiś "zaułek" tak jak w moim przypadku do piwnicy wtedy trudniej jest wyeliminować wszystkie możliwe zagrożenia. Ryzyko załapania się na coś takiego jest spore
Obrazek
co w cale nie znaczy że trzeba od razu zmywać. Można sobie poradzić bez tak radykalnych kroków
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Macio4ever » piątek, 2 grudnia 2011, 13:28

Lakierni nie miałem od samego początku więc mogę się pomądrzyć :P
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez pawel700 » poniedziałek, 5 grudnia 2011, 17:16

U mnie jest to problem małego pomieszczenia: 2x1,7 i 3 wysokości. Przy malowaniu wiekszych rzeczy, a tym samym większym ciśnieniu i większej ilości farby wszystkie syfy się podnoszą. I nie pomaga spryskiwacz do kwiatków.
Co innego mniejsze modele. Ostatnio malowałem karoserię 1:43 i wyszło bardzo dobrze, tylko jeden drobny syfek do zeszlifowania.
pawel700

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 5 grudnia 2011, 21:28

Ale czemu do większego elementu masz większe ciśnienie?
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez pawel700 » poniedziałek, 5 grudnia 2011, 23:30

Większa odległość aerografu od modelu. Ale i tak używam możliwie jak najniższego ciśnienia, tak do 2 dla samochodów 1:24, a przy karoserii 1:43 około 1,5. Przy takim ciśnieniu, farby muszę mocno rozcieńczać a szczególnie lakier bezbarwny.
pawel700

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje