Henschel 129 B3 SK Models 1:72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Henschel 129 B3 SK Models 1:72

Postprzez rastula » poniedziałek, 12 grudnia 2011, 12:48

Model zdecydowanie vintage,ale nie znalazłem takiego na forum.

Składa się może z 20 części, które pasują do siebie tak sobie - no ale i sam henschel był konstrukcją prostą ;-)

Za to jest pamperek :D

Kupiony na allegro za 12 PLN

No ale lepiej żeby poczatkujacy modelarz taki popsuł niż coś porządnego :)

Właściwie to wszystko da się tu skrytykować i raczej z wiekszości wad zdaję sobie sprawę, ale że ogladanie tylko pieknych modeli hasagawy czy trumpetera z profesjonalnym wykończeniem moze być frustrujace to i tego potworka umieszczam.

z takich uwag , które moga byc praktyczne:

wypróbowałem kolory vallejo air wg tabeli przelicznikowej producenta aby wykonac klasyczne malowania

rlm 65 70 71

Jak dla mnie to 70-71 ( vallejo 15,21) jest za mało kontrastowe do ogladania w normalnym świetle, więc w przyszłości zastąpię jeden z tych kolorów jaśniejszym.

Z kolei niebieski ( vallejo 08) jest "za niebieski" wiec został pokryty "light blue grey"...który daje chyba bardziej realistyczny efekt ( jesli można w tym przypadku mówić o realiźme)

eksperymentowałem też z "bejcą" army paiter, której używam do cieniowania figurek warhammera itp - jest potencjalnie fajnym "olejem"...

fotki tez takie sobie, ale ledwo czasu na pomalowanie starczyło i trzebabyło lecieć do pracy...;-)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
rastula

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Henschel 129 B3 SK Models 1:72

Postprzez rastula » poniedziałek, 12 grudnia 2011, 12:51

tak

samolot ucieka przed orkami i krasnludami ;-)
rastula

Postprzez PiotrekS » poniedziałek, 12 grudnia 2011, 13:05

Widać szwy na połówkach łączenia kadłuba i gondoli armaty. Poza tym sklejałem go... 32 lata temu jako Airfixa :mrgreen:
Obrazek
PiotrekS

Postprzez rastula » poniedziałek, 12 grudnia 2011, 13:15

PiotrekS napisał(a):Widać szwy na połówkach łączenia kadłuba i gondoli armaty. Poza tym sklejałem go... 32 lata temu jako Airfixa :mrgreen:

wiem , widać

1)
W pospiechu zapomniałem wyszpachtlować :oops:
2) wypróbowałem też stojaczek, co wymagało nawiercenia otworów i podczas wciskania się troche rozlazło działko

ale nawet nie nie ma się co tłumaczyć - długa droga przede mna :)

z drugiej strony nastepny model może być tylko lepszy ;-)

też go chyba miałem jako 10 latek z 30 lat temu, ale już dokładnie nie pamiętam

ps. miło być "początkującym" krótko przed 40-stką :D
rastula

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 12 grudnia 2011, 14:35

Niekoniecznie...Są przykłady, że niektórzy trwają w swojej metodzie mimo wielu wykonanych i pokazanych na forum modeli :mrgreen:

Wybrałeś zły zestaw. To pierwszy i największy błąd. Może i vintage, ale wiesz, widać tę podstawową nieporadność i nie jest to na pewno najlepszy model Hs 129 z Airfixa jaki powstał, więc przywitam tylko i pogratuluję odwagi zamiast szukać dziury w dziurze. :mrgreen:

Z merytorycznych błędów: Uzbrojenie tej wersji było złożone z 2 kaemów i działa.

A tylko jedno pytanie: Te plamy oleju na gondolach silników, to czym robiłeś? Wyglądają dość ciekawie.
Grzegorz2107

Postprzez rastula » poniedziałek, 12 grudnia 2011, 16:48

Grzegorz2107 napisał(a):

Niekoniecznie...Są przykłady, że niektórzy trwają w swojej metodzie mimo wielu wykonanych i pokazanych na forum modeli :mrgreen:

Wybrałeś zły zestaw. To pierwszy i największy błąd. Może i vintage, ale wiesz, widać tę podstawową nieporadność i nie jest to na pewno najlepszy model Hs 129 z Airfixa jaki powstał, więc przywitam tylko i pogratuluję odwagi zamiast szukać dziury w dziurze. :mrgreen:

Z merytorycznych błędów: Uzbrojenie tej wersji było złożone z 2 kaemów i działa.

A tylko jedno pytanie: Te plamy oleju na gondolach silników, to czym robiłeś? Wyglądają dość ciekawie.

z modelami jak z kobietami

nie ty je wybierasz, to one wybierają ciebie :)

akurat taki miałem pod ręką

wiem że są lepsze wersje tego samolotu - głównym celem było jednak pobawienie się chemią i sprawdzenie schematu 65/70/71

@Te plamy oleju na gondolach silników, to czym robiłeś? Wyglądają dość ciekawie.

specyfik ze świata figurek fantasy:
gęsta, bejca dip i wash kleista i błyszcząca
moze słuzyć za olej ale tez bedzie chyba dobrym medium dla pigmentów

Obrazek

http://shop.thearmypainter.com/products ... tGroupId=1
rastula

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli