P-61 "Blyskawica II" Dragon/Bilek 1:72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: P-61 "Blyskawica II" Dragon/Bilek 1:72

Postprzez spiton » wtorek, 13 grudnia 2011, 20:13

radoslaw6363 napisał(a):Myślę że taka czerń bez żadnych czarów, cieniowania itp. jest OK ! Wdowy tak właśnie wyglądały, błyszcząca jednolita czerń !

Chłopaki, nie macie pojęcia ile się tej powłoki lakierniczej napolerowałem ,-))) Nie miałem czarnej błyszczącej, tylko półmat w sprayu. No to sru. A potem filc i polerka ,-)). I bezbarwna satyna i znowu polerka. Bezbarwnego błyszczącego w sprayu nie posiadam, bo niby po co ?? ,-)) A co do obić, to dysponuje bogatym materiałem zdjęciowym wdów z jednostek bojowych, poobijanych tak, że byście się za głowę złapali ,-)). Celowo obiłem ją z umiarem, żeby nie odwracać za bardzo uwagi od "spracowanej" blachy skrzydeł. Ale jeśli ktoś szuka samolotu, który w jednostkach bojowych bywał doprowadzany do stanu latającej ruiny to P-61 to dobry wybór. Gdyby model był bardziej samosklejalny, sam bym jeszcze ze dwie wdówki zrobił ,-)).

PS. Te super poobijane -czarne błyszczące-wdowy o których pisałem są z jednostek bojowych ale już po wojnie.
Ostatnio edytowano wtorek, 13 grudnia 2011, 20:47 przez spiton, łącznie edytowano 1 raz
spiton

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez radoslaw6363 » wtorek, 13 grudnia 2011, 20:23

No to żeś się napolerował ! Ja też matem wdowę pojechałem, a później sidoluxem ją sidoluxem i pomimo obaw z efektu byłem zadowolony ! Niestety kilka innych spraw (kalki) skopałem ! A jedna z gwiazd w do dzisiaj niewyjaśniony sposób sama zmieniła położenie, zsunęła się niżej na belce ogonowej ( chyba była za ciężka):mrgreen:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Hajnel » wtorek, 13 grudnia 2011, 21:20

Napracowałeś się fakt,ale farba na P-61 kiedy się łuszczyła to wtedy była już matowa,model Dragona łatwy do montażu nie jest (wiem bo takiego robiłem przez kilkanaście miesięcy z bebechami)i za to duży szacun,ale efekt końcowy.....jako Twoja wizja Ok,ale mało spójny z faktami i nie logiczny jak to mawiał Mr.Spock.Przepraszam za taką krytykę,ale nie operuję tu mym gustem tylko tym co się "naumiałem" :mrgreen: podczas budowy mojego te 10 lat temu,jeszcze raz sorki
Pozdrawiam
Henryk"Hajnel"Głodek
Hajnel

Postprzez spiton » wtorek, 13 grudnia 2011, 22:02

Heniek luzik ,-)).
Moja wdowa jest po części półmatowa, a błyszczy się głównie na tych partiach płatowca, które nie były deptane, macane, czy okopcone spalinami. Może ją przywlokę do Bytomia, to zobaczysz na własne oczy ,-)).
spiton

Postprzez Marek Naja » wtorek, 13 grudnia 2011, 22:08

Jak zwykle super ujęcia! Prawie ulatuje z ekranu. Ten efekt spracowanych blach w zupełności urozmaica jednolity kolor. Właśnie nie dawno macałem egzemplarz w większej skali ale na razie priorytetem są prezenty dla dzieci, a nie starego rozpuszczonego grubasa...
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez Jaho63 » wtorek, 13 grudnia 2011, 22:10

Dokładnie tak. Nie chcę znowu w polemikę wchodzić z osobami, które uważają, że WŁAŚNIE TAK wygladały Wdowy, ale na niemałą ilość zdjęć jakie widziałem, to tylko nówki miały jednolitą barwę. Potem na Wdowach działy się straszne rzeczy. Tak samo obicia. Sebek. O ile podobają mi się w miarę te na natarciach, chociaż też widać tu pacnięcia pędzlem, to na statecznikach już jest kompletnie modelarskie obicie. Jeżeli pokażesz mi fotkę z takimi obiciami, to w Bytomiu wezmę Cię na barana i zrobię dwa okrążenia po sali! ;o) :)
Oczywiście ugięcie blach super.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez spiton » wtorek, 13 grudnia 2011, 22:43

Spróbuje coś zrobić z tymi obiciami na ogonie ,-))
spiton

Postprzez Jaho63 » wtorek, 13 grudnia 2011, 23:34

Nie, nie! Już to olej. Potem coś narobisz i będzie na mnie. Po prostu, jest trochę nie teges i już. Ale chyba to przeżyjemy wszyscy? :lol:
Najgorszy typ, co widzi skazę, ale udaje, że jest dobrze, zaklina rzeczywistość. Jest dobrze. Twój model jest i tak wyżej od marynistycznej oceny!
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez spiton » środa, 14 grudnia 2011, 00:06

Już poprawiłem. Te odpryski były w okolicach luków inspekcyjnych (czy jak to się nazywa) Teraz ich kształt oparłem również o linie podziału i chyba wyglądają lepiej ,-))
Wrzucę może jeszcze dzisiaj fotki detali i tych poprawek.
spiton

Postprzez spiton » środa, 14 grudnia 2011, 01:12

Nowe odpryski :
Zrobiłem takie fajne odpryski na wlotach powietrza do chłodnic :
Obrazek
Ogon teraz wygląda tak :
Myślę, że lepiej
Obrazek
Tu mechanizacja skrzydła.Lotka wyważona masowo(dorobione) i popychacz z obudową(dorobione) takich dorabianych pierdółek jest dużo.Ale wiadomo jak to jest z modelami ,-)). Mam świra na punkcie klap. Lubie klapy, zatem i w tym modelu je zrobiłem.
Obrazek
To chyba na tyle. Tak naprawdę większość detali jest obficie obfotografowana w warsztacie.

Pozdrawiam i dziękuję za sympatyczne przyjęcie tego modeliku.
Jeszcze raz dziękuję "ojcom chrzestnym". Fajnie było zrobić P-61 z polskim akcentem.
spiton

Postprzez piotr dmitruk » środa, 14 grudnia 2011, 09:02

Rzeczywiście, mimo że więcej, to wygląda naturalniej.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez ZIO BY NAITT » czwartek, 15 grudnia 2011, 23:19

Ciekawostka - w aktualnym numerze LzS jest zdjęcie CSS-13 SP-BKL z napisem fundacyjnym "BLYSKAWICA" napisanym zadziwiająco podobną czcionką.

Przypadek :?:

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez donalyah00 » poniedziałek, 19 grudnia 2011, 01:17

Hmm... Sebastian, zabiłeś mi ćwieka prezentując Twoją Wdowę. Z jednej strony bardzo się cieszę, że zdecydowałeś się na wybór nietypowego, powojennego malowania oraz na probę odtworzenia sfalowanego pokrycia samolotu (całkiem udaną), z drugiej - odnoszę wrażenie, że zgubiłeś pomysł na ten model pod koniec pracy nad nim. Skoro wybrałeś w miarę schludny powojenny egzemplarz (w dodatku przedstawiony na fotce), wydaje mi się, że lepiej było zrezygnować z wrzucania kolejnego składnika do przysłowiowego garnka (mocny weathering i obicia) a poprzestać na czarnej, delikatnie pofalowanej, błyszczącej zjawie z bardzo ciekawym polskim akcentem.

Może to bardzo mocne słowa, ale Twój model jest dla mnie doskonałym uzasadnieniem powiedzienia "Less is more" - mniej znaczy więcej. Fajnie, że próbujesz nowych technik ale czasem warto się zatrzymać w jakimś miejscu aby nie przedobrzyć. Nawiązując do kuchennych porównań - wsypując kilka nieznanych przypraw do jednego garnka istnieje spora szansa, że uzyskany efekt nie będzie specjalnie smaczny.

Aby nie być zupełnie negatywnym - Wdowa baaardzo podobała mi się na tym etapie:
Obrazek
Myślałem jednak, że pójdziesz w trochę inną stronę z jej wykończeniem.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez spiton » poniedziałek, 19 grudnia 2011, 03:40

Generalnie masz racje.
Ale jest takie pytanie : co jest ważniejsze model, czy zdobyte doświadczenie ?
W mojej filozofii model z doświadczeniem przegrywa ,-)). Ilekroć mam okazje wypróbować jakiś pomysł, który przychodzi mi do głowy, to się nie waham, żeby to zrobić. Wierz mi, że wdówka na żywo prezentuje się odrobinę mniej "ostro".
Jak na potrawy z mojej kuchni, to uważam, że jest jadalna ,-)). Co nie jest normą ,-)).
spiton

Postprzez donalyah00 » poniedziałek, 19 grudnia 2011, 09:29

Bardzo chętnie zobaczyłbym Wdówkę na żywo, ale na Bytom w przyszłym roku niestety nie dam rady. :(

Czy ważniejszy jest model czy zdobyte doświadczenie? - w pierwszym momencie wydało mi się, że jednak faktycznie doświadczenie, ale dobrze chyba pamiętać, że doświadczenie niekoniecznie powinno być celem samym w sobie. Zawsze możesz poeksperymentować na większej liczbie modeli - bardzo chętnie oglądam kolejne Twoje produkcje. :)
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli