PWM w Bytomiu 2012

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: PWM w Bytomiu 2012

Postprzez Jaho63 » środa, 14 grudnia 2011, 16:01

No, to będziesz miał przecież podpisy, nicki. Tylko te modele, które startują nie będą miały. Na takich imprezach trzeba tez trochę dobrej woli i lekkiego odpuszczenia swoich "widzimisiów" różnych, bo jak sam powiedziałeś, jest to duża impreza i gdyby każdy chciał swoją wizję zrealizować do końca to byłby dopiero burdel. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Reklama

Postprzez Mecenas » środa, 14 grudnia 2011, 17:36

Aha, Jaho - ile swoich modeli przywieziesz na PWM-owe stoisko "klubowe"? Dla Ciebie karteczki już drukuję, tylko nie wiem ile...
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez spiton » środa, 14 grudnia 2011, 17:59

Jaho63 napisał(a):...gdyby każdy chciał swoją wizję zrealizować do końca to byłby dopiero burdel. ;o)

Nie oto chodzi. Chodzi oto, żeby modele były podpisane. Cały ten bajer z anonimowością to takie trochę zadęcie z poprzedniej epoki. Gra pozorów. A skutki uboczne są takie, ze nie wiadomo czyj jest który model. A to przecież jest podstawa.
Komplet stanowi modelarz + model.
Model bez podpisu kto jest autorem jest niekompletny ,-).
Sędziowałem rok temu i nie miałem problemów z modelami kolegów ( o których dobrze widziałem). Wręcz przeciwnie. Ilekroć przyznawałem wyróżnienie dla modelu kolegi, to się trzy razy zastanawiałem, czy na pewno się należy.
spiton

Postprzez shivadog » środa, 14 grudnia 2011, 18:20

Częściowo się zgadzam z Spitonem, anonimowość modeli miałaby sens gdyby prace te miały swoją publiczną premierę na konkursie. Teraz w znakomitej większości podejrzewam, że to fikcja.
Znaczna część modeli jest już znana wcześniej z imienia, nazwiska i nicka ich autora.

Druga strona medalu jest taka, że taka informacja nie ma aż takiego znaczenia "rozpoznawczego",
bardziej chyba autorzy powinni mieć jakieś identyfikatory, niż ich modele.
Na pewno po werdykcie powinne być podpisane modele nagrodzone, co nie na wszystkich konkursach ma miejsce.
shivadog

Postprzez portalus » środa, 14 grudnia 2011, 18:28

I powiem Tobie spiton, że się z zgadzamy w 100% ale na zmiany zasad bym nie liczył.
Tak wychodzi jakieś podwójne udawanie, że nie wiemy czyje toto i jesteśmy obiektywni.
Nie raz sędziowałem i nie raz byłem oceniany więc wiem co piszę.
portalus

Postprzez spiton » środa, 14 grudnia 2011, 18:29

Po werdykcie, to już się impreza kończy.
Może moglibyśmy zrobić mini ankietę tu na forum w sprawie anonimowości modeli biorących udział w konkursie.
Może byłby to jakiś argument dla organizatorów.
Jestem przekonany, ze informacja o autorze jest ważnym elementem, bo konkurs konkursem, ale jest to przede wszystkim wystawa.
Jedyne ograniczenie bym zrobił takie, ze nie wolno oceniać kategorii w której się startuje ,-))
spiton

Postprzez Mecenas » środa, 14 grudnia 2011, 18:33

Weźcie pod uwagę, że modelarze internetowi to nie 100% modelarzy startujących w konkursach a dyskusja coraz bardziej kwalifikuje się do wydzielenia.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez spiton » środa, 14 grudnia 2011, 18:40

To jaą wydziel. Ale uważam, że to ważny temat i byłoby fajnie, jakby ten cały cyrk z "anonimowością" stał się już przeszłością, A ja bym się cieszył oglądając modele kolegów świadomy który model jest czyjego autorstwa, a potem mógłbym gadać do nocy na ten temat ,-)) A tak, to wygląda tak:
- widziałeś ten mój model ?
-Jaki
-No tego stuga
-(myślę kurde widziałem z 30 stugów) hmmm.

I kiedy rozmowa odbywa się na hali, to OK, można podejść i obejrzeć, ale jeśli jest już etap knajpiany to kaplica.
I tyle ciekawych rozmów nas mija.... ,-)).
spiton

Postprzez portalus » środa, 14 grudnia 2011, 18:43

spiton napisał(a):Po werdykcie, to już się impreza kończy.
Może moglibyśmy zrobić mini ankietę tu na forum w sprawie anonimowości modeli biorących udział w konkursie.
Może byłby to jakiś argument dla organizatorów.
Jestem przekonany, ze informacja o autorze jest ważnym elementem, bo konkurs konkursem, ale jest to przede wszystkim wystawa.
Jedyne ograniczenie bym zrobił takie, ze nie wolno oceniać kategorii w której się startuje ,-))

Zgadza się.
Ankieta u nas dotyczy tylko nas jak zauważył Mecenas.
Organizator organizuje temat wg własnych zasad i jeśli takowych nie przewidział to nic na siłę.
Konkurs konkursem a wystawa jest obok, tak jakby przy okazji - myślę, że masz na myśli to aby wystawy było więcej niż konkursu i aby to zmierzało w stronę festiwalu modelarstwa redukcyjnego.
To już własne zasady etyczne danego osobnika aby się w coś takiego nie pchać.
portalus

Postprzez S.G » środa, 14 grudnia 2011, 19:40

Racją jest, że większość, szczególnie wyróżniających się modeli jest ogólnie znana i wiemy, kto je zrobił, wiec cała anonimowość jest raczej umowna, ale tak jak zaznaczyli tu inni koledzy forum nie reprezentuje wszystkich modelarzy, więc chyba jeszcze w przyszłym roku zostaniemy przy starych zasadach a pomyślimy o tym na przyszłość. Można podczas przyszłego festiwalu przeprowadzić ankietę wśród startujących z zapytaniem czy chcieliby w przyszłości, aby ich modele były podpisane, wtedy mielibyśmy dość miarodajne opinie startujących. Za to z pewnością zaznaczone będą modele wyróżnione, w postaci stempla na karcie zgłoszeniowej pod modelem.
Tak jak tu zauważył Kolega portalus naszym celem na przyszłość jest rozwinięcie formy wystawowej, aby w przyszłości konkurs był jedynie dodatkiem do dużej wystawy, a nie odwrotnie jak to ma miejsce teraz. Dlatego tak chętnie zapraszamy wszystkich na tą wystawę pozakonkursową na osobnych stolikach, gdzie forma prezentacji zależeć będzie jedynie od wystawiającego i jego inwencji.
Więc w związku z tym, że Kolega Mecenas oficjalnie rozpoczął nabór modeli na stół wystawowy PWM, więc ja oficjalnie rezerwuję miejsce dla forumowiczów.
szymon grzywocz
IPMS SILESIA
S.G

Postprzez Mecenas » środa, 14 grudnia 2011, 20:12

Szymon, to może tą ankietę wśród startujących przeprowadzić już podczas tej edycji, tak aby na 2013 rok mieć jakieś konkrety. Nad podobną ankietą moglibyśmy pomyśleć wśród "internetowych". Narzędzia forum są jednak dość proste więc rozejrzę się po portalach umożliwiającej stworzenie profesjonalnej ankiety na kilka pytań, metryczkę itp. Ujednolicilibyśmy tylko pytania tej ankiety...
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Hajnel » środa, 14 grudnia 2011, 21:01

Anonimowość modeli to podstawa jeśli mają one podlegać jakieś ocenie,a jeśli są znane wcześniej(fora,wystawy,itp,itd) to nie nasza sprawa (czyt. organizatorów),oceniamy model a nie człowieka .Szymonie...ankieta w naszym kochanym kraju? już się boję o serwery,klawiatury,komputery itp. zagrzeją się na czerwono ,może za 10 lat to tak ale teraz e.....
Pozdrawiam
Henryk"Hajnel"Głodek
Hajnel

Postprzez shivadog » środa, 14 grudnia 2011, 21:14

spiton napisał(a):A ja bym się cieszył oglądając modele kolegów świadomy który model jest czyjego autorstwa, a potem mógłbym gadać do nocy na ten temat ,-)) A tak, to wygląda tak:
- widziałeś ten mój model ?
-Jaki
-No tego stuga
-(myślę kurde widziałem z 30 stugów) hmmm.

No tak, ale czy to faktycznie ma znaczenie?
Jak spotkasz kumpla to Ci pokaże, który jest jego,
a jak go nie spotkasz to i tak z nim nie pogadasz.

W sumie to fajnie, że możesz obejrzeć anonimowe 30 stugów i zdecydować, który Ci się podoba,
a nie tylko zastanawiać się, który jest kumpla.

S.G napisał(a):Za to z pewnością zaznaczone będą modele wyróżnione, w postaci stempla na karcie zgłoszeniowej pod modelem.

Czy jest tam też info o autorze?
shivadog

Postprzez Hajnel » środa, 14 grudnia 2011, 21:32

shivadog napisał(a):
Czy jest tam też info o autorze?

Nie będzie takiej informacji,tylko to że jest to model wyróżniony
Pozdrawiam
Henryk"Hajnel"Głodek
Hajnel

Postprzez S.G » środa, 14 grudnia 2011, 21:40

Hajnel napisał(a):Anonimowość modeli to podstawa jeśli mają one podlegać jakieś ocenie,a jeśli są znane wcześniej(fora,wystawy,itp,itd) to nie nasza sprawa (czyt. organizatorów),oceniamy model a nie człowieka .Szymonie...ankieta w naszym kochanym kraju? już się boję o serwery,klawiatury,komputery itp. zagrzeją się na czerwono ,może za 10 lat to tak ale teraz e.....

Tak owszem masz rację Heniu, że oceniamy model a nie człowieka, ale jest trochę konkursów w Europie, na których podaje się nazwiska przy modelach, a jeżeli pojawiło się takie zapotrzebowanie w śród modelarzy, więc można chyba zapytać i nie mam tu na myśli dyskusji z prywatnymi wywodami, albo rozbudowanej ankiety z tysiącem pytań, a jedynie proste pytanie czy w przyszłości podpisywać, czy nie i tyle. A jeżeli Michał chce przeprowadzić sondę w Internecie to z grubsza będzie wiadomo, jakie są preferencje.
Ostatnio edytowano środa, 14 grudnia 2011, 21:44 przez S.G, łącznie edytowano 1 raz
szymon grzywocz
IPMS SILESIA
S.G

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea