PWM w Bytomiu 2012

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: PWM w Bytomiu 2012

Postprzez Chrupek » piątek, 23 grudnia 2011, 10:25

A tyle było głosów o potrzebach wypisywania autora, że całość to Model+Autor i co? ..........
Ja swój oddałem.......
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Reklama

Postprzez Przemek - MaXus » piątek, 23 grudnia 2011, 10:26

No, ja się już wczoraj ankietowałem ;)
Przemek - MaXus

Postprzez waran » piątek, 23 grudnia 2011, 11:44

Wypełniona w środę
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Mecenas » piątek, 23 grudnia 2011, 12:10

A podaliście dalej link do tej ankiety? Na chwilę obecną mamy 46 głosów czyli moim zdaniem mniej więcej tyle, ilu aktywnych członków tego forum...
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez spiton » piątek, 23 grudnia 2011, 12:15

I jakie jest są wyniki na teraz ??
spiton

Postprzez Mecenas » piątek, 23 grudnia 2011, 12:23

spiton napisał(a):I jakie jest są wyniki na teraz ??

Ciekawe... Forumowa Komisja Spisowo-Ankietowa nie ma w tej sprawie nic więcej do powiedzenia aż do zakończenia sondażu. Tak na poważnie nie chcę po prostu ujawniać żadnych wyników żeby nie mobilizować żadnej z "opcji": zwolenników czy przeciwników anonimowości. W każdym bądź razie jak na razie spójne są z moimi hipotezami. :)
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Aleksander » piątek, 23 grudnia 2011, 14:43

Zajrzałem przez przypadek - ankietę wypełniłem - może trzeba bardziej wyeksponować wątek, lub "przykleić" ankietę? W tej formie można się dopiero dowiedzieć o ankiecie czytając cały wątek.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Jaho63 » piątek, 23 grudnia 2011, 16:00

Michale, wypowiedzieć mogą się wszyscy, ale chyba faktycznie sens ma tylko opinia tych co wystawiają?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Mecenas » piątek, 23 grudnia 2011, 17:57

Janusz, bez przesady...aczkolwiek jeśli masz opór moralny zagłosuj jako sędzia edycji 2012.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Corsair » sobota, 24 grudnia 2011, 10:42

Czytam sobie te wypowiedzi i włos mi się jeży... Dyskusja wrze a ilu deklaruje się w stylu: "pomogę tachać stoły" ? Ludzie pamiętajcie , że organizacja takiej imprezy to ogromy nawał roboty zarówno fizycznej jak i umysłowej. Do tego dochodzi łagodzenie sporów, wysłuchiwanie sugestii (pół biedy jak zasadnych) itp. Każdy organizator chce by ci co przyjechali czuli się u nich jak najlepiej, ale często jest to ekwilibrystyka w czystej postaci. Do tego należy uwzględniać oczekiwania sponsorów. Wklepanie do komputera wszelkich danych, dochodzenie co autor chciał napisać (część kart startowych charakterem pisma nasuwa skojarzenia z receptą lekarską) tak by nie pokręcić tytułu pracy czy nazwiska.
Słuszną jest uwaga o wystawcach , którzy ewakuują się przed oficjalnym zakończeniem. Drugi dzień jest z reguły przeznaczony dla widzów. Częstym widokiem są ludzie, którzy wpadają zobaczyć wystawę przed obiadem , a jedyne co widzą do puste stoły. Musimy się zastanowić jaki cel przyświeca organizowaniu tego typu imprez. Czy jest to spotkanie towarzyskie czy idea propagowania modelarstwa. Ja osobiście z radością słucham głosów ludzi, którzy po takiej wystawie biorą model do ręki i starają się sami coś zrobić. Wtedy wiem że cały ten wysiłek ma sens. Dlatego należy wziąć pod uwagę fakt, że impreza kończy się o tej godzinie o której zaplanowali organizatorzy i postarać się dostosować.
Fotki modeli nagrodzonych.. Jest to technicznie wykonalne, ale ... jeden człowiek cały wieczór robi fotki, obrabia, układa w kolejności tak by wyświetlać po kolei, należy zorganizować odpowiedni projektor który pozwoli na wyraźną prezentację zdjęć w jasnym pomieszczeniu, lepiej sprawdził by się jakiś telewizor, ale ile musiał by mieć cali by był widoczny z końca sali ?... a podczas ogłaszania wyników taka fotka zaistnieje przez kilka sekund...i co najważniejsze nie może się zdarzyć tak by czyjaś praca nie została pominięta bo :)... Jednak na VII LSM postaramy się wziąć za bary z tym problemem i może uda się coś wydumać.
Z drugiej strony całą ta dyskusja pozwala ocenić jakie są zapotrzebowania w środowisku, co dodać czy też usprawnić. Proszę więc nie odebrać mojej wypowiedzi jako gmerania czy focha, ale jeśli ktoś zgłasza jakiś pomysł niech realnie oceni jakie są szanse jego realizacji, tj jak i za ile.
Obrazek
Corsair

Postprzez Kaiser88 » sobota, 24 grudnia 2011, 12:13

Corsair napisał(a):Czytam sobie te wypowiedzi i włos mi się jeży... Dyskusja wrze a ilu deklaruje się w stylu: "pomogę tachać stoły" ? Ludzie pamiętajcie , że organizacja takiej imprezy to ogromy nawał roboty zarówno fizycznej jak i umysłowej. Do tego dochodzi łagodzenie sporów, wysłuchiwanie sugestii (pół biedy jak zasadnych) itp. Każdy organizator chce by ci co przyjechali czuli się u nich jak najlepiej, ale często jest to ekwilibrystyka w czystej postaci. Do tego należy uwzględniać oczekiwania sponsorów. Wklepanie do komputera wszelkich danych, dochodzenie co autor chciał napisać (część kart startowych charakterem pisma nasuwa skojarzenia z receptą lekarską) tak by nie pokręcić tytułu pracy czy nazwiska.
Słuszną jest uwaga o wystawcach , którzy ewakuują się przed oficjalnym zakończeniem. Drugi dzień jest z reguły przeznaczony dla widzów. Częstym widokiem są ludzie, którzy wpadają zobaczyć wystawę przed obiadem , a jedyne co widzą do puste stoły. Musimy się zastanowić jaki cel przyświeca organizowaniu tego typu imprez. Czy jest to spotkanie towarzyskie czy idea propagowania modelarstwa. Ja osobiście z radością słucham głosów ludzi, którzy po takiej wystawie biorą model do ręki i starają się sami coś zrobić. Wtedy wiem że cały ten wysiłek ma sens. Dlatego należy wziąć pod uwagę fakt, że impreza kończy się o tej godzinie o której zaplanowali organizatorzy i postarać się dostosować.
Fotki modeli nagrodzonych.. Jest to technicznie wykonalne, ale ... jeden człowiek cały wieczór robi fotki, obrabia, układa w kolejności tak by wyświetlać po kolei, należy zorganizować odpowiedni projektor który pozwoli na wyraźną prezentację zdjęć w jasnym pomieszczeniu, lepiej sprawdził by się jakiś telewizor, ale ile musiał by mieć cali by był widoczny z końca sali ?... a podczas ogłaszania wyników taka fotka zaistnieje przez kilka sekund...i co najważniejsze nie może się zdarzyć tak by czyjaś praca nie została pominięta bo :)... Jednak na VII LSM postaramy się wziąć za bary z tym problemem i może uda się coś wydumać.
Z drugiej strony całą ta dyskusja pozwala ocenić jakie są zapotrzebowania w środowisku, co dodać czy też usprawnić. Proszę więc nie odebrać mojej wypowiedzi jako gmerania czy focha, ale jeśli ktoś zgłasza jakiś pomysł niech realnie oceni jakie są szanse jego realizacji, tj jak i za ile.

To podnieście cenę za tzw wejściówkę, nie 10 złociszy (tak chyba było rok temu), a 20 i zróbcie imprezę bardziej atrakcyjną z tymi wszystkim życzeniami co tutaj ludziska zawarły. A jak potrzeba Wam ludzi z "lapkami" do roboty to dajcie znać na forach, może ktoś się znajdzie. Sam widziałem jakie to męczarnie są jak dwóch chłopa siedzi sobie w tej kańciapie pośród tylu świstków papieru i układa wszystko. Jak źle napisałem to poprawić, a jak jeszcze gorzej to usuwam się w swój kąt.
Obrazek
Kaiser88

Postprzez waran » sobota, 24 grudnia 2011, 13:01

Corsair -dzięki za tego posta,widać że pisze to człowiek który jest przy organizacji imprez i wie co to pot ;o)
Kaiser 88 -wiesz jaki krzyk by powstał gdybyśmy chcieli sprzedawać takie wejściówki,nie tędy droga,starczy podwyżek którymi karmi nasz "rzont" ;o)
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Kaiser88 » sobota, 24 grudnia 2011, 13:37

waran napisał(a):Corsair -dzięki za tego posta,widać że pisze to człowiek który jest przy organizacji imprez i wie co to pot ;o)
Kaiser 88 -wiesz jaki krzyk by powstał gdybyśmy chcieli sprzedawać takie wejściówki,nie tędy droga,starczy podwyżek którymi karmi nasz "rzont" ;o)

W sumie masz rację, jeśli trzeba dalej pomocy do organizacji czy czegokolwiek tam to pisz na PW.
Obrazek
Kaiser88

Postprzez Corsair » niedziela, 25 grudnia 2011, 00:38

Podniesienie "startowego" to pikuś. Załóżmy, że startuje 200-300 seniorów to da nam 2-3 tysięcy, zakładając że nikt z dotychczasowych uczestników nie zrezygnuje mając w perspektywie wyższe opłaty startowe. Da nam to kwotę pozwalającą na wynajęcie dodatkowej siły roboczej, ale kosztem czego... Powstanie ferment, obwinianie się kto się na tym dorobił i dlaczego aż tyle. Nonsens.
A wystarczy zgłosić tylko swój akces do pomocy... Wiadomo wiąże się to z wyrzeczeniem, przynajmniej u nas w Lublinie (w Bytomiu chyba zresztą też) ponieważ mamy żelazną regułę - organizator nie startuje w konkursie, jedynie może pokazać swoje prace na wystawie pozakonkursowej. Musisz liczyć się również z faktem, że czasami nawet do kibla nie da rady się wyrwać, o jedzeniu nie wspomnę, a co dopiero pogaworzyć z kumplami, o imprezie integracyjnej zapomnij (sześć godzin snu na cały weekend to stanowczo za mało :)). Na tego typu imprezach, chodzi mi tu o poziom, nie mylmy Bytomia z wystawą osiedlową, ludzi potrzeba i to potrzeba mnóstwo. Ktoś musi zorganizować transport, stoły dowieść, wnieść, poustawiać. Przyjąć karty zgłoszeniowe, wprowadzić dane, przygotować karty sędziowskie, podrukować wyróżnienia , sprawdzić wszelkie możliwe błędy. Inni muszą doglądać bezpieczeństwa modeli, to ważny element, bowiem milej wspomina się imprezę z której model odebrało się w jednym kawałku... ludzi do ochrony nigdy za dużo. Po zakończeniu stoły znieść , odtransportować, pozamiatać, sprzątnąć, podziękować... A jeszcze do tego całe mnóstwo roboty przed - pisma o wsparcie , załatwianie kasy na wszelkie sposoby. Wierzcie mi, ale czasami trzeba włazić oknem gdy cie wywalą przez drzwi, żeby coś uzyskać. Jest co robić. My mając imprezę w październiku już teraz nad nią pracujemy - etap pierwszy dreptanie za pieniędzmi (na razie wchodzimy drzwiami):)
Wszystko to może to wyglądać przerażająco, ale ja już na drugi dzień żałuję, że do kolejnej edycji muszę czekać cały rok. Ta harówka daje takiego kopa energii, że nieboszczyka stawia na nogi.
Obrazek
Corsair

Postprzez spiton » niedziela, 25 grudnia 2011, 01:32

1. Fajnie, że rozmawiamy na takie tematy.
2. Myślę, że jeśli podniesienie opłaty startowej z 10 na 20 złoty pomogłoby organizatorom, to to ja mym podniósł bez wahania.
Dycha w lewo, dycha w prawo, w porównaniu z kosztami związanymi z podróżą, zakwaterowaniem itp, to niezauważalna dycha.
Być może stawka X za pierwszy biorący udział w konkursie model, i x/2 za każdy następny też by była do przyjęcia.
Coś można by wykombinować. Opłaty startowe nie są wysokie. Każda o osób dojeżdżających z daleka poświęcą dwa dni i tak sobie myślę pieniądze typu co najmniej dwie stówy. i jeśli ta dycha ma decydować o jakości "obsługi" to każdy bez mrugnięcia oka tą dychę dołoży. A jak mu się nie będzie impreza podobać to nie przyjedzie i jest dwa dni i dwie stówy po przodu.
spiton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea