Alpine Renault A110 (Monte Carlo '71)-Tamiya-1:24-Standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Alpine Renault A110 (Monte Carlo '71)-Tamiya-1:24-Standard

Postprzez krzysiekk » wtorek, 27 grudnia 2011, 10:02

Właśnie widzę, że na fotkach tak to wyszło. Na żywo jest lepiej. Poza tym pomiary suwmiarką pokazały, że stosując cieńszą igłę rozmiar będzie bardziej zbliżony. Może, zrobię tak że część z igły psiknę dodatkową warstwą podkładu, powinno to trochę zniwelować różnicę.
krzysiekk

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez krzysiekk » niedziela, 29 stycznia 2012, 00:27

Witam po przerwie. Widzę coraz mniejsze szanse na skończenie modelu w terminie, ale mimo wszystko walczę i będę próbował :)

Póki co kończę przygotowywanie części. Felgi miały wyraźnie jamki skurczowe na środku, więc zalałem je CA. Niestety na zdjęciach nie do końca to widać. w każdym razie zamiast jamki jest teraz równa powierzchnia pod kalkę:
Obrazek

Poza tym powalczyłem z fotelami. W oryginale nie wyglądają zbyt ciekawie, więc pociąłem ramkę , odpowiednio ją zeszlifowałem, a nadmiar z drugiej strony odciąłem skalpelem. Powstałe kawałki wkleiłem na obficie położony CA. Ostatnia faza to nałożenie na wszystko szpachlówki wymieszanej z CA. Na razie - po pierwszy szlifowaniu - wygląda średnio, ale i tak dużo lepiej niż to co proponuje Tamiya. Teraz na zmianę szpachlowanie ze szlifowaniem, żeby uzyskać zadowalający efekt.

Obrazek

Ponieważ, większych zmian w przygotowaniu części nie będzie ETAP I w relacji uważam za zamknięty. Możliwe, że pojawią się jakieś dodatkowe zdjęcia w dalszej części relacji, ale to bardziej informacyjnie :)

Czas na ETAP II - malowanie. Póki co tylko podkład i ewentualne poprawki, ale tymi ostatnimi nie będę Was zbytnio zanudzał... Na chwilę obecną większość części jest już w podkładzie:

Obrazek
krzysiekk

Postprzez Macio4ever » niedziela, 29 stycznia 2012, 14:52

Po podkładzie to już będzie z górki. Poprawka foteli to słuszny krok.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez krzysiekk » wtorek, 14 lutego 2012, 23:53

W sumie, aktualizacja nic nie wniesie, a nawet popsuje trochę moją koncepcję relacji ale co tam :)

Udało się w końcu podłączyć aero i pomalować pierwsze w życiu części za pomocą aero :) Wyszło, jak wyszło, ale różnica w malowaniu pomiędzy pędzlem a aero jest olbrzymia... Nie przypuszczałem, że może być aż tak duża!

Tutaj psiknięte fragmenty boczków drzwiowych kolorem nadwozia i przykryte bezbarwnym. Teraz czas na lekka polerkę i maskowanie.

Obrazek

Później, elementy silnika dostały jeszcze z matowego aluminium od Alcada. Przy obecnym oświetleniu marnie widać jak kryje. Ale jakoś poszło:

Obrazek

Pojawiło się zatem światełko w tunelu na koniec pracy w terminie, ale będąc realistą i znając swoje ilości wolnego czasu jakoś nie jestem do tego przekonany :)

Krzysiek
krzysiekk

Postprzez Fred-k2 » środa, 15 lutego 2012, 00:27

Aerograf a pędzel to w ogóle porównania nie ma ;o) Teraz to malowanie będzie czystą przyjemnością.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Macio4ever » środa, 15 lutego 2012, 07:35

Dawaj, dawaj! Teraz z aero, to pójdzie Ci błyskiem. Silnik dmuchnij raz jeszcze, bo czuję że za oszczednie fuknąłeś.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez cayman » środa, 15 lutego 2012, 08:59

Macio4ever napisał(a):Dawaj, dawaj! Teraz z aero, to pójdzie Ci błyskiem. Silnik dmuchnij raz jeszcze, bo czuję że za oszczednie fuknąłeś.

Tak tak trzeba jeszcze raz fuknąć.
Pozdrawiam Piotrek

A kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
cayman

Carbon Master

Postprzez krzysiekk » środa, 15 lutego 2012, 10:14

cayman napisał(a):
Macio4ever napisał(a):Dawaj, dawaj! Teraz z aero, to pójdzie Ci błyskiem. Silnik dmuchnij raz jeszcze, bo czuję że za oszczednie fuknąłeś.

Tak tak trzeba jeszcze raz fuknąć.

Spokojnie spokojnie... Wczoraj to tylko takie spontaniczne zdjęcia z pierwszego malowania :) tak jakoś miałem wrażenie że Alcad kiepsko kryje, więc dzisiaj to jeszcze poprawie :)

I jeszcze pytanie w kwestii aero. Iwatę można bez problemów czyścić Acetonem? Farbę czyścił pierwszorzędnie, ale nie chciałbym uszkodzić nic w samym aerografie..

Pozdrowienia!
krzysiekk

Postprzez Macio4ever » środa, 15 lutego 2012, 13:49

Ja czyszczę wszystkie swoje aero acetonem technicznym, w tym też Iwatę.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez krzysiekk » sobota, 18 lutego 2012, 16:53

Tak na koniec, aktualizacji bez konkretów, jeszcze jedno zdjęcie ze środy:

Obrazek

Tempo malowania przy aerografie faktycznie jest diametralnie inne :) Mam nadzieję, że dzisiaj też uda mi się coś podłubać. Generalnie plan jest taki, żeby dołożyć wszelkich starań do ukończenia modelu w terminie :) Trzymajcie kciuki!
krzysiekk

Postprzez krzysiekk » wtorek, 21 lutego 2012, 23:49

Gonie z pracą, żeby chociaż spróbować powalczyć o finish w terminie :)

Gotowy silnik. Jakoś tak mało kolorów, ale w komorze powinien wyglądać w porządku:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widzę, że zaczyna mi brakować dobrego oświetlenia do fotek, ale to jeszcze trochę czasu minie zanim zajmę się tym aspektem :) Ci, którzy tu zaglądają, będą musieli się pomęczyć z takimi fotkami :)
krzysiekk

Postprzez Macio4ever » środa, 22 lutego 2012, 07:49

Dodaj ciut więcej washa, co bardziej podkreśli konktury. Jak nie masz śwatła, to możesz za kilkanaście zł kupić dyfuzor na farbyczną lampę błyskową i z nią pokombinować.

Trzymam kciuki za skończnie w terminie.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kazik » środa, 22 lutego 2012, 09:30

Macio4ever napisał(a):Trzymam kciuki za skończnie w terminie.

Ja również.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez krzysiekk » środa, 22 lutego 2012, 19:00

Pokombinuję z tą lampą błyskową. Może uda coś się poprawić :)
Co do washa, to wydawało mi się, że jest aż za mocny. No ale spróbuję coś wymyślić :)

Dzięki za doping!
krzysiekk

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat