Peugeot 207 S2000 Sołowow/Baran - Belkits - 1/24 - Open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Peugeot 207 S2000 Sołowow/Baran - Belkits - 1/24 - Open

Postprzez kamit » poniedziałek, 19 grudnia 2011, 18:24

Witam,
Postanowiłem dołączyć do konkursu z moim nowym modelem, ale za to kolejnym w konkursie Peugeotem 207 S2000 firmy Belkits (1/24). Moim celem jest zbudowanie auta polskiej załogi Michał Sołowow/Maciej Baran z 50 Rajdu Sanremo 2008 - kalki pochodzą z firmy MF-Zone.pl. Mam nadzieję, że udział w konkursie zmotywuje mnie by skończyć model przed końcem trwania konkursu choć celem podstawowym jest po prostu zbudowanie modelu i cieszenie się z ukończenia kolejnej pracy. Tym bardziej będę zadowolony jeśli efekt końcowy będzie bardzo bliski oryginałowi i zajmie miejsce na półce w honorowym miejscu :D

Obrazek

Oto co chcę zbudować:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Załoga Sołowow/Baran ukończyła Rajd na 12 miejscu w klasyfikacji generalnej. 50 Rajd Sanremo był rundą IRC z bardzo mocną obsadą. Oto co powiedział M.Sołowow po rajdzie:

"Startowaliśmy tu pierwszy raz i mieliśmy się okazję przekonać, że Sanremo to jeden z najbardziej wymagających rajdów asfaltowych w Europie. Odcinki są wyjątkowe: bardzo kręte, ciasne, pełne zaskakujących partii, wystających skał, czy kamiennych barierek, o które można zawadzić samochodem. Chyba nawet w mistrzostwach Świata nie ma obecnie, 60-kilometrowego nocnego oesu. Przejechaliśmy ponad 50-siąt zanim nas zatrzymano po kraksie jednego z Włochów. Na ostatnią pętlę nie trafiliśmy z ogumieniem. Założyliśmy zbyt twarde opony. Ogólnie było jednak bardzo fajnie. Biorąc pod uwagę historię startów polskich załóg w Sanremo jest to spory sukces. Był to doskonały test przed Rajdem Antibes. We Francji asfalty są bardzo podobne, natomiast odcinki są znacznie mniej kręte".

Maciej Baran:
"Zrobiliśmy to, co planowaliśmy. Przetestowaliśmy kilka ustawień zawieszenia, sprawdziliśmy nowe opony. Wiemy więcej, co z pewnością zaprocentuje w Rajdzie Antibes za dwa tygodnie. Dojechaliśmy to mety rajdu Sanremo, a to udawało się do tej pory niewielu Polakom. Jesteśmy najwyżej sklasyfikowaną polską załogą w tym wyjątkowym rajdzie, w ostatnich dwudziestu latach. Jest naprawdę super! Początek był słabszy, bo zbyt dużo eksperymentowaliśmy z samochodem. W końcówce udało się znaleźć odpowiedni set-up i jechało się znacznie lepiej. Ten rajd pokazał, że musimy popracować także nad opisem. Ciężko jest idealnie opisać odcinki z tyloma zakrętami. Gdyby nasz opis był bardziej precyzyjny mogliśmy zyskać przynajmniej 10-12 sekund na każdej z prób, a tak oddaliśmy je konkurentom za darmo. Myślę, że po tym doświadczeniu w Antibes pojedziemy znacznie lepiej i szybciej"

Mam nadzieję, że będzie to wstęp do przyjemnego oglądania mojego warsztatu. Konkurs mobilizuje mnie by dopiąć swego i zakończyć model z zamierzonym efektem :lol: Mam nadzieję, że nic nie stanie na drodze w realizacji tego celu!!!

Ciąg dalszy nastąpi :P
Obrazek
kamit

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Peugeot 207 S2000 Sołowow/Baran - Belkits - 1/24 - Open

Postprzez krzysiekg » poniedziałek, 19 grudnia 2011, 19:30

No no ładnie! Fajny wstęp. Nie tylko wypraski i instrukcja są inne. Zwróć uwagę na zapach plastyku podczas szlifowania. Zasiadam w pierwszym rzędzie. Powodzenia!
krzysiekg

Postprzez Macio4ever » poniedziałek, 19 grudnia 2011, 19:33

Witamy na forum no i w Konkursie Cywilnym. Życzę powodzenia w budowie i terminowego ukończenia!
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Fred-k2 » wtorek, 20 grudnia 2011, 00:33

Świetnie, witam i trzymam kciuki :)
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez Kazik » wtorek, 20 grudnia 2011, 07:33

Zapowiada się interesująco.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez powerpablo » wtorek, 20 grudnia 2011, 08:08

Witamy i fajnie, że dołączyłeś do konkursu z równie fajnym projektem.
Mam nadzieję, że na finiszu będzie można porównać dwie 207-ki.

Obsada w tegorocznym konkursie jest nieziemska - oby tak dalej - tylko pytanie ilu z nas będzie na mecie z gotowym modelem?

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Postprzez ges » wtorek, 27 grudnia 2011, 08:34

O żesz! Zapowiada się nieźle. Rozsiadam się wygodnie na widowni :)
Wycinanie, klejenie, malowanie. Wycinanie, klejenie, malowanie. Wycinanie, klejenie, malowanie. I ja to wciąż lubię :mrgreen:
ges

Postprzez kamit » wtorek, 27 grudnia 2011, 10:32

Już niebawem mam nadzieję ruszę z budową, zbieram cały czas materiały oraz dokumentację. Z ciekawostek - ten egzemplarz Peugeota pojechał po raz pierwszy właśnie w tym rajdzie - wcześniejszy egzemplarz o nr rejestracyjnych TK 6728A był wykorzystywany do Rajdu Orlen 2008. Od Rajdu Sanremo 2008 korzystali z nowego egzemplarza z nr rejestracyjnymi TK 3566C. Tak więc w stajni zagościły dwa identyczne 207 z czego ten którego będę budował z Sanremo był od tej pory wykorzystywany w asfaltowych rundach a starszy w szutrowych. I jeszcze jedno spostrzeżenie - starszy egzemplarz miał wnętrze wymalowane na srebrny kolor. Nowy w środku był już biały.

Lecę jeszcze "polatać" po sklepach :D
Obrazek
kamit

Postprzez woocasch » wtorek, 27 grudnia 2011, 11:35

Czekam z niecierpliwością na Twoje pierwsze boje z tym modelem. Jeżeli potrzebowałbyś jakąś dokumentaję to daj znać, być może w swoich zasobach fotograficznych coś znajdę. Jeżeli nie będzie to auto Sołowowa to może z innej 207 S2000 :)
woocasch

Postprzez kamit » środa, 4 stycznia 2012, 23:30

W końcu znalazłem chwilę by posiedzieć nad Peugeotem. Zacząłem standardowo od podwozia. Po podkładzie podłoga zewnętrzna jak i wewnętrzna dostała biały lakier.

Obrazek

Obrazek

W międzyczasie poszukiwałem materiału na pasy bezpieczeństwa. W Peugeocie załogi Cersanit Rally Team pasy szelkowe to czarne Sparco. Koło zapasowe natomiast jest spięte pasem niebieskim. Znalazłem idealny materiał w... pasmanterii :mrgreen: 0,40 zł za metr!

Obrazek
fot. cersanitrally.pl

Obrazek

Obrazek

Oto kalki od mf-zone.pl . czekam jeszcze na poprawione numery startowe.

Obrazek

Dzisiaj postanowiłem zrobić osłony (nadkola). Nie chciałem iść na łatwiznę i malować bezpośrednio wnęk kół. Wykonałem szablon z papieru:

Obrazek

A następnie przeniosłem to na polistyren 0,25 i wyciąłem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Większe fragmenty to przednie a mniejsze to tylne. W rzeczywistości to wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
fot. cersanitrally.pl

Słabo widać ale można wywnioskować, że właśnie tak powinny wyglądać w modelu. Szukając zdjęć w internecie w wielu innych egzemplarzach 207 S2000 schemat wycięcia i zainstalowania w aucie osłon jest zbliżony.
Następnie pomalowałem aero na XF-4 zgodnie już z instrukcją.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tylne osłony zamontuję dopiero jak zmontuję podłogę z nadwoziem. "Schodzą" bowiem aż do krawędzi zderzaka co przy ciągłym pasowaniu może ulec zniszczeniu.

To na razie tyle... jak tylko znajdę czas będę kontynuował prace.

Pozdrawiam.
Tomek

p.s. Szukam kalkomanii Carbon Fiber Black/Silver do wykończenia wnętrza. Może ma ktoś do odsprzedania?? ;o)
Obrazek
kamit

Postprzez Macio4ever » czwartek, 5 stycznia 2012, 01:16

Nadkola ładnie wyszły. Tasiemki jedwabne dobrze się sprawdzają, a pomalowane akrylową farbą idealnie układają się w fotelu.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Mr. Headshok » czwartek, 5 stycznia 2012, 10:15

Nadkola są profi :) Niewielki nakład pracy, a efekt sto razy lepszy i bliższy oryginałowi.
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez krzysiekg » czwartek, 5 stycznia 2012, 11:47

Nadkola jak w realu! Fajny pomysł. I kto tu kogo będzie podpatrywał? :lol: Czy możesz bliżej pokazać kalki? Makro na napisy i te duże niebieskie pola, jeżeli to nie problem.
krzysiekg

Postprzez portalus » czwartek, 5 stycznia 2012, 12:09

Te tasiemki to gdzie kupujesz? Kiedyś odzyskiwałem takie z kalendarzy ale przy przeprowadzkach zgubiłem.
portalus

Postprzez kamit » czwartek, 5 stycznia 2012, 12:25

portalus napisał(a):Te tasiemki to gdzie kupujesz? Kiedyś odzyskiwałem takie z kalendarzy ale przy przeprowadzkach zgubiłem.

Wstążki kupiłem w pasmanterii w pasażu przy ul. Targowej w Warszawie. A trafiłem tam przypadkiem bo jest po sąsiedzku ze sklepem modelarskim Tora Tora Tora. Ale myślę, że mogą być dostępne w każdym sklepie z tego typu rzeczami :) (prosić o najwęższe wstążki - są w szpulkach)

Zdjęcia kalek zrobię wieczorem i wstawię ;o) ... Może też dla ułatwienia wstawię szkic/szablon 1:1 do zrobienia takich osłon - tak by inni mieli łatwiej ;o)

Pozdrawiam
Tomek

Edit.
Żeby nie mnożyć postów - fotki kalek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
kamit

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat