zmorka napisał(a):A co do modelu, to może nie będę oryginalny ale ja swojego pierwszego do tej pory nie skończyłem, cztery razy w DOT-cie, kilka lakierowań itd, ale póki co leży w pudełeczku z pięknie polakierowaną karoserią, i to na tyle z nim, nie mam do niego siły i czeka na lepsze czasy, zająłem się motorkami i o dziwo nawet dwa ukończyłem z takim czy innym efektem ale ukończyłem
z czego jestem bardzo zadowolony, teraz robię trzeci motorek i jestem pewien że też doczeka się ukończenia i to już wkrótce.
Nie zniechęcaj się tak szybko, zmyj ten cały syf i dawaj do przodu, trzymam za Ciebie kciuki, ja tutaj też uczę się od bardziej doświadczonych kolegów cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości.
cayman napisał(a):"TomZak"]Ehh... Dzięki za wsparcieTo mogę wyrzucić całą puchę? Co mam teraz zrobić z tymi częściami? Pomalować częściowo, czy zmywać całość? Teraz byle to skończyć i zacząć od początku nowy model - tego mam już po dziurki w nosie.
Przede wszystkim w modelarstwie najważniejsza jest CIERPLIWOŚĆ .Pucha do śmieci albo na półkę do innych celów nie modelarskich.
I nie byle skończyć tylko skończyć i dopiero zacząć następny!Części do kreta potem dobrze umyć ,wysuszyć i pomalować od początku.?Z podkładów mam jeszcze tylko Zero'wy Micro Filler. Ten Mr. Surfacer 1000 to lejecie prosto do aerografu, czy trzeba rozcieńczyć
Jeżeli Mr. jest w spreyu to można do aero bez rozcieńczania.
Wszystko zależy jaką fakturę chcesz uzyskać.Jeżeli ma być porowata to podkład ma być gęstszy a jeżeli gładka to z rozcieńczalnikiem.
pawel700 napisał(a):Też malowałem tym podkładem dupli. I rzeczywiście w ogóle się nie trzyma. Nie wyrzucaj go. Można robić tak: cienka warstwa surfacera dla dobrej przyczepności , a druga warstwa dupli żeby pokryć i uzyskać równy szary kolor.
Jeśli chodzi o spraye z supermarketów to znacznie lepszą przyczepność ma Presto (podobnie jak dupli wyprodukowany przez motip). Ale najlepszy jest podkład Eurocolor. Znakomita przyczepność i tani (na allegro za chyba 9zł- 400ml). Ma grube ziarno Jak się ma zarysowania to świetnie maskuje. Z kolei gorzej z gładkością, można go porównać do matowych humbroli.
Hmm... lepiej na razie używaj tylko surfacera, jest pewny. Odstaw na razie dupli i inne farby z marketów, do czasu aż Ci przyjdzie ochota na eksperymentowanie:)
Czy to na pewno dobry pomysł z tym dupli na jakiś inny? Ma to sens? Jak się nie trzyma niczego, to może tylko popsuć - lepiej go odstawię. Skończę ten od Zero i spróbuję tego Mr. Surfacera 1000 ze słoika.

TomZak napisał(a):@wuen Hmm... W czym potem trzymasz taką mieszankę? Chyba, że rozcieńczasz na bieżąco.
Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości