Nissan GTR R34 VSpec - Tamiya 1:24

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Nissan GTR R34 VSpec - Tamiya 1:24

Postprzez pawel700 » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 04:02

Też malowałem tym podkładem dupli. I rzeczywiście w ogóle się nie trzyma. Nie wyrzucaj go. Można robić tak: cienka warstwa surfacera dla dobrej przyczepności , a druga warstwa dupli żeby pokryć i uzyskać równy szary kolor.
Jeśli chodzi o spraye z supermarketów to znacznie lepszą przyczepność ma Presto (podobnie jak dupli wyprodukowany przez motip). Ale najlepszy jest podkład Eurocolor. Znakomita przyczepność i tani (na allegro za chyba 9zł- 400ml). Ma grube ziarno Jak się ma zarysowania to świetnie maskuje. Z kolei gorzej z gładkością, można go porównać do matowych humbroli.
Hmm... lepiej na razie używaj tylko surfacera, jest pewny. Odstaw na razie dupli i inne farby z marketów, do czasu aż Ci przyjdzie ochota na eksperymentowanie:)
pawel700

Reklama

Postprzez TomZak » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 13:45

zmorka napisał(a):A co do modelu, to może nie będę oryginalny ale ja swojego pierwszego do tej pory nie skończyłem, cztery razy w DOT-cie, kilka lakierowań itd, ale póki co leży w pudełeczku z pięknie polakierowaną karoserią, i to na tyle z nim, nie mam do niego siły i czeka na lepsze czasy :mrgreen: , zająłem się motorkami i o dziwo nawet dwa ukończyłem z takim czy innym efektem ale ukończyłem :) z czego jestem bardzo zadowolony, teraz robię trzeci motorek i jestem pewien że też doczeka się ukończenia i to już wkrótce.
Nie zniechęcaj się tak szybko, zmyj ten cały syf i dawaj do przodu, trzymam za Ciebie kciuki, ja tutaj też uczę się od bardziej doświadczonych kolegów cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości.

Moim pierwszym modelem był Boening 737 - nie skończyłem, potem był Trabant 601S malowany pędzlami, byłem niezmiernie dumny z niego, potem McLaren MP4/4 również pędzlowany, następnie kupiłem Scanię, bo innych samochodów nie było w sklepie - wnętrze jest świetne ale karoserię pomalowałem sprayem (również Dupli) a potem bezbarwny ten sam i się pomarszczyło - także mam złe "doświadczenie" ze sprayami (leży w pudle). W czasie Scanii trafiłem tu, na forum - nie wiedziałem, że z kawałkiem plastiku się takie rzeczy wyprawia :lol: O zniechęceniu nie ma mowy, bo podoba mi się to hobby i za dużo pieniędzy już w to wrzuciłem :roll:

cayman napisał(a):
"TomZak"]Ehh... Dzięki za wsparcie :roll: To mogę wyrzucić całą puchę? Co mam teraz zrobić z tymi częściami? Pomalować częściowo, czy zmywać całość? Teraz byle to skończyć i zacząć od początku nowy model - tego mam już po dziurki w nosie.

Przede wszystkim w modelarstwie najważniejsza jest CIERPLIWOŚĆ .Pucha do śmieci albo na półkę do innych celów nie modelarskich.
I nie byle skończyć tylko skończyć i dopiero zacząć następny!Części do kreta potem dobrze umyć ,wysuszyć i pomalować od początku.

Z podkładów mam jeszcze tylko Zero'wy Micro Filler. Ten Mr. Surfacer 1000 to lejecie prosto do aerografu, czy trzeba rozcieńczyć
?
Jeżeli Mr. jest w spreyu to można do aero bez rozcieńczania.
Wszystko zależy jaką fakturę chcesz uzyskać.Jeżeli ma być porowata to podkład ma być gęstszy a jeżeli gładka to z rozcieńczalnikiem.

Cierpliwość jest już na wykończeniu, ale próbuję jak wyżej napisałem.
Miałem na myśli ten w słoiku.

pawel700 napisał(a):Też malowałem tym podkładem dupli. I rzeczywiście w ogóle się nie trzyma. Nie wyrzucaj go. Można robić tak: cienka warstwa surfacera dla dobrej przyczepności , a druga warstwa dupli żeby pokryć i uzyskać równy szary kolor.
Jeśli chodzi o spraye z supermarketów to znacznie lepszą przyczepność ma Presto (podobnie jak dupli wyprodukowany przez motip). Ale najlepszy jest podkład Eurocolor. Znakomita przyczepność i tani (na allegro za chyba 9zł- 400ml). Ma grube ziarno Jak się ma zarysowania to świetnie maskuje. Z kolei gorzej z gładkością, można go porównać do matowych humbroli.
Hmm... lepiej na razie używaj tylko surfacera, jest pewny. Odstaw na razie dupli i inne farby z marketów, do czasu aż Ci przyjdzie ochota na eksperymentowanie:)

Czy to na pewno dobry pomysł z tym dupli na jakiś inny? Ma to sens? Jak się nie trzyma niczego, to może tylko popsuć - lepiej go odstawię. Skończę ten od Zero i spróbuję tego Mr. Surfacera 1000 ze słoika.
TomZak

Postprzez cayman » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 17:21

Czy to na pewno dobry pomysł z tym dupli na jakiś inny? Ma to sens? Jak się nie trzyma niczego, to może tylko popsuć - lepiej go odstawię. Skończę ten od Zero i spróbuję tego Mr. Surfacera 1000 ze słoika.

I tak trzymać.
Mr. ze słoika można rożcieńczać od 1/1 i więcej nawet do1/3 z thinner levelingiem Gunze.Jak zrobisz mieszankę to do aero i rób próby czy nie za rzadki albo za gęsty.
Pozdrawiam Piotrek

A kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
cayman

Carbon Master

Postprzez TomZak » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 18:50

Ołkej, gdzie kupujecie thinnera i surfacera? Na Allegro znalazłem puszkę 100 ml za 31 zł :roll:
Tymczasem do czarnej roboty, jak poradziliście zatrudniłem Pana Kreta 8-)
Obrazek

Po izopropylowy jadę chyba jutro.
TomZak

Postprzez Macio4ever » wtorek, 3 stycznia 2012, 11:04

Jak chcesz sobie zmniejszyć ryzyko (to kosztuje) to kup spray Tamiya Surfacer Light Gray albo Mr Surfacer 1200. Masz 100% pewności, że wszystko będzie grało. Jedna puszka starczy Ci spokojnie na kilka modeli, więc wysoka cena zakupu nie będzie tak duża, jak by to się mogło wydawać.
Twój czas, koszt kreta ;o) , frustracja - to wszystko też jest koszt. Ja bym Ci sugerował abyś sobie tego oszczędził na początek.

Rada z Surfacerem ze słoiczka też jest OK ale za chwilę będziesz rzeźbił z dobraniem gęstości itd.

Olej Dupli, nie mieszaj podkładów. Podkład może zamaskować mikroubytki, dawanie kilku warstw dla wyrównania oznacza tylko i wyłącznie słabo przygotowaną powierzchnię.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez TomZak » wtorek, 3 stycznia 2012, 16:19

Do słoika wsypałem nie pełne 4 zakrętki Kreta, już prawie czyste, wczoraj mało nie miałem go wszędzie, bo szczelnie zakręciłem i zaczął syczeć :lol:
Surfacery w dość znośnych cenach są tu: http://pozabawki.pl/pl/wyniki-wyszukiwa ... h=surfacer
Tylko nie ma tam 1200.
Tak, olałem tą puszkę ;)
TomZak

Postprzez Macio4ever » wtorek, 3 stycznia 2012, 17:17

First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez TomZak » wtorek, 3 stycznia 2012, 17:40

Mam już IPA. Nie może być 1000? W gunze.pl jest drożej, a chcę jeszcze kupić Mr. Paint Tray.
TomZak

Postprzez Jiloo » wtorek, 3 stycznia 2012, 19:19

Jak Ci zależy bardziej na cenie, a mniej na czasie to najtaniej jest tu
http://www.hobbyeasy.com/en/data/sitqcgqskvryzzslurmu.html
Przesyłka ok 11 pln. Wogole, wiadomo, opłaca się wziąć więcej, bo się wysyłka rozkłada na towary, ja tak zrobilem.
Z czasem też nie było źle – ostatnia przesyłka przyszła do mnie wczoraj, a została wysłana 28 grudnia.
Ostatnio edytowano środa, 4 stycznia 2012, 16:58 przez Jiloo, łącznie edytowano 1 raz
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez wuen » wtorek, 3 stycznia 2012, 20:15

Straszne kombinacje wyczyniasz z farbami, podkładami - a wystarczyło poczytać relacje kolegów...
W temacie podkładu mam propozycję - w Jadar Hobby kup to:
http://www.jadarhobby.pl/mrhobby-sf286- ... 13811.html
i to:
http://www.jadarhobby.pl/mrhobby-t104-m ... -5842.html

Słoiczek podkładu rozcieńczasz ze 120 ml rozcieńczalnika - masz 160 ml podkładu, którego łączny koszt to 40,55 zł - i jeszcze masz 280 ml super rozcieńczalnika...
Fukasz z aero - większa kontrola niż z puszki i na pewno mniejsze zużycie.
Ale decyzję podejmiesz Ty.
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez TomZak » wtorek, 3 stycznia 2012, 20:20

@jiloo Sklep znam, ostatnie zakupy tam robiłem.
@wuen Hmm... W czym potem trzymasz taką mieszankę? Chyba, że rozcieńczasz na bieżąco.
Wyciągnąłem części z kreta, wyszorowałem szczoteczką z płynem do mycia naczyń (jak nowe :D) oraz umyłem szybę. Spodziewałem się, że po IPA zacznie łatwiej schodzić i da się szczoteczką wyszorować - ostatecznie skrobałem paznokciem po zmiękczeniu :)
TomZak

Postprzez wuen » wtorek, 3 stycznia 2012, 20:36

TomZak napisał(a):@wuen Hmm... W czym potem trzymasz taką mieszankę? Chyba, że rozcieńczasz na bieżąco.

Mieszankę można trzymać w pustej buteleczce 200ml po np. "Soplicy" a jeśli masz małe dzieci to w domu znajdzie się pusta butelka po jakimś soczku...
Można też rozcieńczać ad hoc - chociaż ja preferuję metodę pierwszą.
wuen

Postprzez TomZak » wtorek, 3 stycznia 2012, 20:50

No i chyba tak zrobię, kupię w luckymodel.com Surfacera 1200 i dużego Mr. Leveling Thinnera i przy okazji parę innych rzeczy. Z tego co czytam mogę go lać prawie do wszystkiego (emalie Revella i Tamiya, akryle Tamiya) Tymczasem nie mogę znaleźć co wlać do emalii Tamiya ;/ Mam do dyspozycji benzyne ekstrakcyjną, aceton i izopropanol. Co będzie najlepsze?
TomZak

Postprzez wuen » wtorek, 3 stycznia 2012, 21:17

Benzyna do zapalniczek, Humbrol Enamel Thinners (7 zł za 28 ml), ekstrakcyjna
wuen

Postprzez Macio4ever » wtorek, 3 stycznia 2012, 21:47

Najlepszy będzie Tamiya X-20 oryginalny rozpuszczalnik. Ja Ci dobrze radzę - nie kombinuj :) Zaoszczędzisz 20 zł, a potem będziesz zgrzytał zębami.

Moim zdaniem na początek podkład w sprayu.
First Man Than Machine
Macio4ever

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat