Festung Breslau, (mix), 1:35

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Festung Breslau, (mix), 1:35

Postprzez Łukasz Orczyc - Musiałek » niedziela, 1 stycznia 2012, 23:10

Witam!|
Planuję zbudować małą dioramkę obrazującą okres zdobywania przez Sowietów Wrocławia w '45 roku. W zamyśle ma to być scenka przedstawiająca Rosjan opijających kolejną potyczkę, rozbawionych widokiem smarkacza z Hitlerjugend i jego starszego kolegi, którzy prowadzeni są do niewoli.
Zgromadziłem 17 figurek, ale nie wiem czy wszystkie będą użyte.
Najpierw zestaw Dragona 6376. Główki z Horneta + różne nakrycia głowy z innych źródeł :-)

Obrazek

Kolejni to żywiczne produkty z Tank'a i Evolution Miniatures. W nich również zmieniłem główki.

Obrazek

Następni to również żywica - od lewej Alpine (planuję uzbroić go w MP 40) , Evolution i ostatni nieznany bo miałem go bez pudełka. Siedzący sołdat będzie miał parasol (jako zdobycz wojenną) :-)

Obrazek

Ostatnia grupka - pani pretendowała oryginalnie do kategorii 54mm ale skróciłem jej nóżki i stała się o wiele niższa niż jej stwórca planował. Koleś z rurami jest z Bravo6, następni z Evolution. Jeniec chyba z Warriorsa ale ręki nie dam sobie odciać bo leży u mnie już długo :-)

Obrazek

Teraz maszyna - Opel Blitz 1 tonowy z Wespe Models. Żywica sama w sobie jest OK, ale brakuje w modelu finezji i detali. Musiałem trochę podłubać żeby wyglądało to jakoś sensownie. Na pace będzie stał Dshk.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na razie tyle - dzisiaj planuję podłubać przy Dshk. Mam nadzieję, ze jutro dam radę przedstawić dalszy ciąg.
Łukasz Orczyc - Musiałek

Reklama

Re: Festung Breslau, (mix), 1:35

Postprzez Adrianowro » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 00:21

Wrocław podaje się ostatni :D
Siadam i oglądam :D
Adrianowro

Postprzez Łukasz Orczyc - Musiałek » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 01:18

Nie ma co tracić czasu :-) - Dshk zrobione i przymierzone do paki. Figurka dla zobrazowania skali.
Podstawę karabinu planuję zamocować na łańcuchach - owinięty wokół przednich nóg i zaczepiony hakami za uchwyty od plandeki.

Obrazek

I tak na marginesie :D :
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Z9bQmtaW0L4[/youtube]
Łukasz Orczyc - Musiałek

Postprzez Panzer » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 15:00

Rower. Koniecznie musi być gdzieś trofiejny rower :)
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Łukasz Orczyc - Musiałek » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 16:14

OK. Pomyślę nad tym :-) Fajny pomysł!
Łukasz Orczyc - Musiałek

Postprzez Kosynier » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 16:36

Zapowiada się cudownie, czekam na ciąg dalszy.
Kosynier

Postprzez micmal » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 20:54

Jestem pod wrażeniem ilości figurek, ich dobrania i konceptu ich przedstawienia w jednej scence. Fajnie się zapowiada.
Pozdrawiam Michał M.
Obrazek
micmal

Postprzez Korowiow » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 22:38

Świetny ociepłacz na "czajnik" - jaka to masa ?
Rozmach i brawura to co lubię.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Łukasz Orczyc - Musiałek » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 23:16

Kaftan jest z Milliputa, jakoś się do niego przyzwyczaiłem. Teraz maluję kamo, także fotosy za jakiś czas.
Łukasz Orczyc - Musiałek

Postprzez Łukasz Orczyc - Musiałek » wtorek, 3 stycznia 2012, 13:43

Trochę pomalowałem. Najpierw podkład Chaos Black, potem ciemno szary, na to maskowanie z Blue Tack, na koniec żółty. Po zdjęciu pasków okazało się że niektóre miejsca wymagają poprawek i tak też zrobiłem. Od razu uprzedzam pytanie o dalszy ciąg - na to pójdzie biały, dlatego nie wnikałem zbytnio w mega dokładność tych wężyków.
Dołożyłem kalki z 18 SS Horst Wessel, planuję dodać czerwone gwiazdy na drzwiach i jakieś napisy nad nimi w postaci kombinacji liter i cyfr.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz zastanawiam się nad białym kamo - powiedzmy że pojazd jest w sowieckim posiadaniu od dłuższego czasu. Rosjanie mieli czas żeby nanieść jakieś oznaczenia i kamuflaż. Jednolicie po całości? A może jakieś fikuśne? Macie jakieś propozycje?
Nie chcę robić kolejnego zmytego kamo, bo co pojazd w zimowym malowaniu to ten sam wygląd...
Łukasz Orczyc - Musiałek

Postprzez Paweł Leszczyński » wtorek, 3 stycznia 2012, 21:09

Fajnie że prezentujesz warsztat na forum! :) Ilość figurek zaiste imponująca, czekam niecierpliwie na ich malowanie. Podobny kaftan na chłodnice zmajstrowałem ale chyba przesadziłem lekko z ilością fałd i fałdeczek ;) :
Obrazek
Paweł Leszczyński

Postprzez Patryk » wtorek, 3 stycznia 2012, 21:14

Łukasz nie lepiej by kamo wyszło jakbyś z ręki namalował ? Nie jest to jakiś skomplikowany wzór przecież.
Ogólnie pomysł super ciekawe jak to w całości będzie wyglądać.
Paweł super wyszedł Ci ten ocieplacz z czego lepiłeś.
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez Łukasz Orczyc - Musiałek » środa, 4 stycznia 2012, 01:11

Paweł, Twój ocieplacz jest super. Najbardziej podobają mi się te drobne detale - guziki i odstający fragment po prawej na dole. Może rzeczywiście ciut za dużo jest tych fałdek ale i tak mi się podoba. Do czego to lepiłeś? Jakiś niemiecki ciągnik?

Patryk, to kamo tak jak pisałem wyżej nie jest widoczne, o czym możesz się przekonać patrząc na fotosy niżej. Faktycznie mogłem psiknąć je z ręki ale miałem na początku trochę inny zamiar, stąd te niebieskie wężyki.

Dzisiejsze dokonania to białe kamo - zdecydowałem się na tradycyjne, zmywane z lakierem do włosów. Jedyna różnica to konsystencja farby którą mieszam z lakierem i odrobiną wody. Robi się wtedy taka fajna papka :-) Malowałem starym pędzlem z krótkim i twardym włosiem, robiąc małe ślady, tak jak by to mogło być w realu.

Obrazek

Tu widać jak to wyglądało - po lewej pomalowane, a po prawej starte patyczkiem higienicznym (wcześniej lekko zwilżone wodą żeby farba rozmokła).

Obrazek
Obrazek

Wkleiłem szyby, wycieraczki, podmalowałem gwiazdy i numer, wycieniowałem ocieplacz. Tablice oryginalnie miały litery WH, ale zamazałem je robiąc specjalnie różnicę (najlepiej widać to z tyłu), żeby było widać że pojazd został przejęty i na szybkiego przemalowano mu numery.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pojawiło się też kilka obić, ale bardziej zajmę się nimi jutro.
Łukasz Orczyc - Musiałek

Postprzez piotr dmitruk » środa, 4 stycznia 2012, 08:58

Łukaszu, świetny zamysł, doskonałe wykonanie i bardzo dobre foty. Jest paru kandydatów na fotki tygodnia, ale dyskwalifikuje je paskudne tło. Gdybyś znalazł w okolicy większy kawałek kartki, albo czegoś podobnego...
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Łukasz Orczyc - Musiałek » środa, 4 stycznia 2012, 11:59

Piotrze, dzięki za opinię! Z tym tłem to pewnie by się znalazło ale w ferworze walki, między tymi wszystkimi narzędziami i farbami nie mam do tego głowy. Postaram się od następnych fotosów coś z tym zrobić.:-)
Łukasz Orczyc - Musiałek

Następna strona

Powrót do Dioramy - warsztat