M4 w/T1E3 Mine Exploder Dragon+UM 1/72

Budujesz modele w 'małej' skali, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

M4 w/T1E3 Mine Exploder Dragon+UM 1/72

Postprzez temir2 » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 21:35

Witam!

Ofiarą będzie tytułowy paskudnik który powstanie jako hybryda zestawów Dragona i UM’a plus wkład własny.

Obrazek
+
Obrazek

...ma dać w efekcie coś takiego:

Obrazek

Obrazek

W założeniu model ma przedstawiać czołg z obrazka – serial i nazwa własna pojazdu znajduja się na arkusiku kalkomani UM’u.

Inboxy modeli sobie darowałem bo są to zestawy znane i wielokrotnie juz prezentowane więc ograniczę się do kilku uwag na ich temat.
Modele „Shermanów” UM’a nadają się wyłącznie jako rezerwuar części zamiennych - niewielu zresztą – ( lista ich wad i baboli to temat na osobny post) oraz jako tanie konwersje i właśnie w tej roli wykorzystałem powyższy zestaw. Podebrałem zeń koła z otworami ulgowymi ktore mają idealnie taka samą średnicę co koła „Dragona”! oraz to urocze ustrojstwo rozminowujące. Tu drobne spostrzeżenie: w tym elemencie producent popuścił sobie wodze fantazji i kilka częśći to czyste s-f – chodzi o sposób jego zamocowania do osłony przekładni pojazdu. Konieczne jest tutaj wsparcie w postaci fotografii orginału oraz modeli. W modelu UM’a brak jest również istotnego elementu jakim jest przeciwwaga którą wykonałem od podstaw.„Sherman” M4 „Dragona” to wersja z zestawem do brodzenia i musiałem przerobić płytę nadsilnikową z powrotem do „standardu lądowego”. Gąsienice T49 to bonus z zestawu M4A1. Wymieniłem też boczne płyty pancerne – zestawowe były jakieś takie „zaoblone” na całej powierzchni. Dorobiłem również ostrogi przeciwślizgowe wraz ze stelażem.

Korzystajac ze świąteczno-noworocznej nirwany podłubałem sobie trochę przy rogrzebanym niegdyś i już nieco zakurzonym modelu i obecnie wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

C.d.n.

Pozdrawiam!
Piękna wieś Bulowice
temir2

Reklama

Re: M4 w/T1E3 Mine Exploder Dragon+UM 1/72

Postprzez Sherman » poniedziałek, 2 stycznia 2012, 23:07

No jak zwykle czyścioch jak chodzi o sklejanie ;o)

Jeden mały bubel, "policzek" na wieży jest za duży i ma fantazyjny kształt. Ja te Dragonowe przycinam...

Z czego są ostrogi? Bo wyglądają na żywicę...
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez temir2 » wtorek, 3 stycznia 2012, 00:16

Witam!
Sherman napisał(a):Jeden mały bubel, "policzek" na wieży jest za duży i ma fantazyjny kształt.

Bo ja wiem :?: ...
Sherman napisał(a):Z czego są ostrogi? Bo wyglądają na żywicę...

Dokładnie :!: :)

Pozdrawiam!
Piękna wieś Bulowice
temir2

Postprzez Panzer » wtorek, 3 stycznia 2012, 07:16

Model jak zwykle piękny! Czystość sklejania i poziom detali fantastyczna!
Natomiast mam wątpliwość, czy wieżowy policzek w oryginalnym pojeździe był na wieży. Na zdjęciach go nie widać.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez temir2 » wtorek, 3 stycznia 2012, 11:09

Witam!
Panzer napisał(a):Natomiast mam wątpliwość, czy wieżowy policzek w oryginalnym pojeździe był na wieży. Na zdjęciach go nie widać.

Nie ma to jak zasiać ziarno wątpliwości :mrgreen:
Fotka innego pojazdu z tej samej jednostki i z tego samego okresu:

Obrazek

Wniosek prosty i oczywisty: nieszczęsny "policzek" wylatuje z dalszej zabawy :lol:

Pozdrawiam!
Piękna wieś Bulowice
temir2

Postprzez Panzer » wtorek, 3 stycznia 2012, 12:21

Nie chciałem, ale to nie ja zacząłem ten temat :mrgreen: A przez to, że został poruszony postanowiłem porównać model z fotką oryginału. Tak to bym się pewnie też nie spostrzegł :)
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez temir2 » sobota, 14 stycznia 2012, 19:15

Witam!
Kolejna odsłona dramatu:
Po sugesti ze strony kolegów usunąłem z wieży wspomniany „policzek” pancerny, poza tym przybyło kilka drobiazgów i model przybrał jak mi się wydaje postać ostateczną:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

C.d.n.

Pozdrawiam!
Piękna wieś Bulowice
temir2

Postprzez czak45 » sobota, 14 stycznia 2012, 23:51

Bardzo ładny i ciekawy model. Zawsze podobała mi się u Ciebie taka dbałość o wiernie odwzorowanie detalu.
Mam też wrażenie, że Twoje modele są jakoś zawsze czyściej posklejane od "czółowki" modelarskiej.
czak45

Postprzez temir2 » niedziela, 15 stycznia 2012, 19:25

Witam!
Na początek mała skrzynka odpowiedzi:
czak45 napisał(a):Zawsze podobała mi się u Ciebie taka dbałość o wiernie odwzorowanie detalu.

:) :) :)
czak45 napisał(a):Mam też wrażenie, że Twoje modele są jakoś zawsze czyściej posklejane od "czółowki" modelarskiej.

:) Staram się. W trakcie klejenia oczywiscie nieuniknione jest ukidanie tego i owego ale zawsze w miarę możliwości oczysczam klejone powierzchnie modelu - procentuje to później przy malowaniu bo wtedy wyłażą wszystkie wypływy gluta a wtedy usuwanie tego grozi zniszczeniem własnej pracy...

A teraz kolejna odslona dramatu:

Jak zwrócił mi na sąsiednim forum uwagę pewien zacny forumowicz, samo usunięcie "policzka" to mało: ten w realu występował tylko w formie "zintegrowanej" czyli że w tym miejscu odlew był odpowiednio pogrubiony :twisted: . Nie było rady i trzeba było nadrzucić materiału czyli szpachlówki epoksydowej. Na chwilę obecna wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

C.d.n.

Pozdrawiam!
Piękna wieś Bulowice
temir2

Postprzez Panzer » wtorek, 17 stycznia 2012, 08:08

Nie słyszałem o zintegrowanych policzkach, ale ja się na Shermanach mało znam :)
Zawsze mnie zastanawiało dlaczego u Ciebie w tak fantastycznych warsztatach jest tak mało komentarzy. Zaniemówili wszyscy, czy co? Detalizacja modeli w Twoim wykonaniu jest wzorcowa wręcz.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Korowiow » wtorek, 17 stycznia 2012, 10:14

Ja również uważam, że modele w Twoim wykonaniu są naprawde świetne. Detal wymiata. Star i Renault również bardzo mi się podobały.
Co do zdziwienia Panzera wydaje mi się, że zniechęcają miniaturki. Otwierasz jedną - czekasz, otwierasz drugą - czekasz, trzeciej już nie otwierasz bo się nie chce czekać. Jak wszystkiego nie widzisz to i nie napiszesz.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Sherman » wtorek, 17 stycznia 2012, 10:38

Panzer napisał(a):Nie słyszałem o zintegrowanych policzkach, ale ja się na Shermanach mało znam :)

Był taki wynalazek, mają to wszystkie późne wieże (czyli High Bustle z włazem ładowniczego i podniesioną niszą na radiostacje) i część starszego typu, produkowanych od 1943 roku. Żeby jeszcze bardziej pogmatwać, starszy typ (Low Bustle) z policzkiem występuje w wersji z pistol portem i bez pistolporta ;o)

I zgadzam się z Korowiowem, miniaturki nie zachęcają do oglądania :/
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez temir2 » piątek, 20 stycznia 2012, 20:33

Witam!
Na początek mała skrzynka odpowiedzi:
Panzer napisał(a):Nie słyszałem o zintegrowanych policzkach

Może umykają uwadze przez fakt swojej integracji 8-) ?

Panzer napisał(a):ja się na Shermanach mało znam :)

Ja też ale jak widać warto zacząć :D

Panzer napisał(a):Zawsze mnie zastanawiało dlaczego u Ciebie w tak fantastycznych warsztatach jest tak mało komentarzy. Zaniemówili wszyscy, czy co? Detalizacja modeli w Twoim wykonaniu jest wzorcowa wręcz.

Przyczyny mogą być różnej natury, np.
-mało interesująca tematyka
-nieciekawa prezentacja tematu
Któż to wie? :roll:

Korowiow napisał(a):Co do zdziwienia Panzera wydaje mi się, że zniechęcają miniaturki. Otwierasz jedną - czekasz, otwierasz drugą - czekasz, trzeciej już nie otwierasz bo się nie chce czekać. Jak wszystkiego nie widzisz to i nie napiszesz.

Sherman napisał(a):zgadzam się z Korowiowem, miniaturki nie zachęcają do oglądania :/

Hmm...Intrygujące :shock: ...Zawsze sprawdzam sobie posta i u mnie miniaturki otwierają się od natychmiast więc nigdy się nad tym nie zastanawiałem...Kiedyś miałem tu problemy z wklejonymi fotkami i odkąd wlepiam tak jak te moderatorzy dali mi spokój...

A teraz kolejna odsłona dramatu:

I znów jak poprzednio pod wpływem sugestii z sąsiedniego forum nt. „policzka” tym razem pistol port pożegnał dalszą zabawę i obecnie wygląda to tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

C.d.n.

Pozdrawiam!
Piękna wieś Bulowice
temir2

Postprzez Sherman » sobota, 21 stycznia 2012, 12:18

Usunięci pistol porta jest niekoniecznie słuszne, acz możliwe. W sumie cholera wie czy w tym był czy nie... W każdym razie teoretycznie pp mógł być, mogło go nie być.

Jest natomiast jest gorsza rzecz którą zauważyłem... Masz złe koła jezdne, tzn. UM zrobił złe. Koła jezdne z otworami ulgowymi miały 5 a nie 6 "szprych".
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez temir2 » sobota, 21 stycznia 2012, 12:49

Witam!
Sherman napisał(a):Usunięci pistol porta jest niekoniecznie słuszne, acz możliwe. W sumie cholera wie czy w tym był czy nie... W każdym razie teoretycznie pp mógł być, mogło go nie być.

Raczej nie było:

Obrazek

Sherman napisał(a):Masz złe koła jezdne, tzn. UM zrobił złe. Koła jezdne z otworami ulgowymi miały 5 a nie 6 "szprych".

Mam takie jakie miałem dostępne.
Alternatywą były żywiczne "Calibre 72" - drogie i trudno dostepne lub zakup i kanibalizacja Miragowego Lee/Granta za cca.45PLN - rozwiązanie również kosztowne, więc robię z tego co mam pod ręką żywiąc nadzieję że mimo niedoskonałości nie będzie to biło po oczach...

Pozdrawiam!
Piękna wieś Bulowice
temir2

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - warsztat