B24J Liberator Hasegawa 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Postprzez kowaltom99 » środa, 4 stycznia 2012, 22:08

Witam
Model rozpocząłem już przed Świętami, ale dopiero teraz mam chwilę aby rozpocząć relację z budowy.
Model to Liberator B24J Hasegawa 1/72 - chyba najlepszy model Liberatora w tej skali. Leżał u mnie na półce od prawie 3 lata i nabierał "mocy prawnej" Dopiero artykuł w ostatniej Minireplice spowodował, że trafił w końcu na warsztat.

Zestaw startowy:
Blaszki Eduarda - interior i exterior (jest jeszcze blaszka do komory bombowej, ale niewarta swojej ceny 100PLN)
Żywica Quickboost - lufy karabinów,
Żywica Quickboost - butle tlenowe (nie ma zdjęciu - dołączyła później dzięki koledze hadzi1)
Żywica Quickboost - pokrywy komory bombowej - te z Hase są za bardzo uproszczone – zamówione dojadą wkrótce,
Żywica Pavla - tylna wieżyczka Paul Bolton oraz vacu greenhouse (jeżeli będzie pasował) - zamówiona będzie wkrótce
Kalkomanie AIRMO dla Liberatora EV978 nr seryjny 42-64378 GRoR "Neciuk"
Maski Eduard

Obrazek

Prace rozpocząłem od budowy wnętrza, Hasegawa tu trochę odpuściła sobie – wnętrze jest raczej skromne. Dzięki blaszkom Eduarda udało się je jako tako uzupełnić. Oglądałem relację z budowy B24 na czeskim forum – Czech zrobił praktycznie całe wnętrze. Kusiło mnie aby tak zrobić w moim Liberatorze, ale musiałem wybrać mniejsze zło. Albo robię całe wnętrze i model będę kleił przez minimum kilka miesięcy, albo robię tylko widoczne części i model kończę w miarę szybko. Wybrałem kompromis - postanowiłem robić tylko to co widać po zamknięciu kadłuba.
Wnętrze uzupełniłem o wręgi i podłużnice, w części dziobowej odciąłem podstawę wieżyczki. Elementy wnętrza wymagały wycięcia „przepustów” poprzez komorę bombową (aby załoga mogła się przemieszczać)
Wkleiłem blaszki Eduarda interior. Zamiast kupować za ok. 100PLN blaszki do komory bombowej – postanowiłem uzupełnić ją własnymi „wyrobami”. Komora dostała imitację przewodów hydraulicznych i elektrycznych z drucików oraz imitację wenętrznego oświetlenia.
Obrazek

W oparciu o dane z netu pomalowałem kabiny pilotów, nawigatora i radiooperatora na kolor dark dull green. Użyłem do tego celu Humbrola Hu88. Pomieszczenie strzelców bocznych pomalowałem Pactrą na US interrior green. Wnętrze zostało przetarte suchym pędzlem (srebrny, szary i czarny) oraz zwashowane za pomocą bardzo rzadkiej farby artystycznej w kolorze sepia. Dzięki temu kolor dark dull green stał się ciemniejszy (podobno Hu88 jest za jasny)
Obrazek

Liberator dostał butle tlenowe (żywica Quickboost) – robienie ich od podstaw jest trochę żmudne – lepiej skorzystać z gotowców. :-) (po to są)
Obrazek

Jak wnętrze kadłuba schło – zrobiłem z blaszek wnętrze komór podwozia głównego.
Obrazek

Eduard nie zrobił blaszek wnętrza przedniego luku podwozia – powód jest chyba jeden – po montażu kółka przedniego komory praktycznie wcale nie widać – wszystko zasłania kółko i pokrywy luku. Poza tym komora przedniego podwozia jest w modelu przeznaczona do zainstalowania balastu, aby Liberator stał na przednim kółku. Ja wkleiłem tam 40g ołowiu.

Komorę bombową pomalowałem na kolor Neutral grey – Humbrol Hu 125. Niektórzy twierdzą, że była w kolorze interior green – ale na większości zdjęć Liberatorów pokazuje, że komora bombowa jest w kolorze takim jak spód płatowca, lub w kolorze aluminium jeżeli samolot nie był malowany. Ponieważ mój Liberator był malowany od spodu na neutral grey – tak też pomalowałem komorę bombową. Poniżej zdjęcie modelu tuż przed zamknięciem kadłuba.
Obrazek

Część dziobowa – kabina pilotów i nawigatora będzie połączona z kadłubem dopiero po wklejeniu przedniego podwozia.
Obrazek

Obrazek

Tu części dziobowa połączona z kadłubem „na sucho” Co Hasegawa to Hasegawa – wszystko pasuje idealnie.
Obrazek

CDN.
kowaltom99

Reklama

Re: B24J Liberator Hasegawa 1/72

Postprzez zenon-król woźnych » środa, 4 stycznia 2012, 22:20

Jak na razie idzie super. :) Ten zestaw hasegawy jest naprawdę fajny,szkoda tylko że wybrałeś takie nudne (przynajmniej moim zdaniem) malowanie,mimo tego że to na pudełku jest świetne.Będę podglądał.Życzę powodzenia.
zenon-król woźnych

Postprzez kowaltom99 » środa, 4 stycznia 2012, 22:31

zenon-król woźnych napisał(a):Jak na razie idzie super. :) Ten zestaw hasegawy jest naprawdę fajny,szkoda tylko że wybrałeś takie nudne (przynajmniej moim zdaniem) malowanie,mimo tego że to na pudełku jest świetne.Będę podglądał.Życzę powodzenia.

Moja kolekcja rządzi się jedną zasadą - modele robię tylko w malowaniach samolotów, na których latali Polacy.
Dlatego będzie GRoR.

Kilka zdjęć oryginału (źródło: internet)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano czwartek, 5 stycznia 2012, 10:01 przez kowaltom99, łącznie edytowano 3 razy
kowaltom99

Postprzez piotr dmitruk » środa, 4 stycznia 2012, 22:40

Dobre, dobre, bardzo dobre!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Jacek Bzunek » środa, 4 stycznia 2012, 23:17

Plus za temat, plus za wykonanie, plus za malowanie.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Jaro1941 » czwartek, 5 stycznia 2012, 00:20

Będe tu często zaglądał bo u mnie w szafie czaka taki z italeri ;o)
Jaro1941

Postprzez Michał Janik » czwartek, 5 stycznia 2012, 10:18

Zapowiada się bardzo ciekawa relacja , będę zaglądał!
Baardzo fajny pomysł z tym greenhousem z PAvli - kiedyś taką tłoczyłem w 1/48 jak przerabiałem wersję D na J, a tutaj proszę, może się uda wykorzystać gotowca.
No i zazdroszczę Neciuka, jak z rok temu próbowałem znaleźć te kalki - nakład był juz dawno wyczerpany, niestety...

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Postprzez kowaltom99 » czwartek, 5 stycznia 2012, 10:22

Michał Janik napisał(a):Zapowiada się bardzo ciekawa relacja , będę zaglądał!
Baardzo fajny pomysł z tym greenhousem z PAvli - kiedyś taką tłoczyłem w 1/48 jak przerabiałem wersję D na J, a tutaj proszę, może się uda wykorzystać gotowca.
No i zazdroszczę Neciuka, jak z rok temu próbowałem znaleźć te kalki - nakład był juz dawno wyczerpany, niestety...

Kalki kupiłem w Jadarze daawno temu, jak jeszcze jak był koło Pałacu Kultury. Ale z tego co wiem w B24 Italieri są kalki dla GRoR.

Greenhouse Pavli - nie wiem czy będzie pasował, jest on przeznaczony dla B24D. W ostateczności przerobię oryginał (dolepię mu "bródkę") i wytłoczę nowe oszklenie.
kowaltom99

Postprzez robmario » czwartek, 5 stycznia 2012, 10:23

Jaro1941 napisał(a):Będe tu często zaglądał bo u mnie w szafie czaka taki z italeri ;o)

Italeri chyba nie robiło "takiego". Może to Academy?
Jak zawsze witam Mariusz Łukasik
Obrazek
robmario

Postprzez Michał Janik » czwartek, 5 stycznia 2012, 10:51

kowaltom99 napisał(a):

Kalki kupiłem w Jadarze daawno temu, jak jeszcze jak był koło Pałacu Kultury. Ale z tego co wiem w B24 Italieri są kalki dla GRoR.

Baardzo dziękuję za info dot. kalek w Italce. Muszę się jeszcze zastanowić co z tym fantem począć, bo 100 zł za kalkę to trochę sporo wobec tego że jedno plastikowe B-24 już u mnie zalega;-) Może ktoś kupił model i chciałby odsprzedać kalkę?

Ad Robmario - to jest Italkowy przepak Academy.

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Postprzez robmario » czwartek, 5 stycznia 2012, 11:06

No to zwracam honor. Widziałem i macałem oryginał.
Jak zawsze witam Mariusz Łukasik
Obrazek
robmario

Postprzez kowaltom99 » czwartek, 5 stycznia 2012, 11:29

robmario napisał(a):No to zwracam honor. Widziałem i macałem oryginał.

Tu mozna obejrzeć model i kalki.
Tylko ta bomba z godła "Neciuk" dziwnie wygląda. W Airmo jest kolor zielony.
http://www.mojehobby.pl/Italeri-Ba24D-Liberator-Assembly-Ship-p-1-1516693.html
kowaltom99

Postprzez hadzi » czwartek, 5 stycznia 2012, 15:44

Brawo Tomku! Będzie super! Zasiadam na stanowisku obserwatora (w greenhouse :mrgreen: )
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez Przemek - MaXus » czwartek, 5 stycznia 2012, 17:01

Ciekawy temat i super robota,
czy jest jeszcze możliwość pokazania jakichś zbliżeń z efektami prac nad wnętrzem?
Przemek - MaXus

Postprzez Jaho63 » czwartek, 5 stycznia 2012, 17:06

Pięknie idzie robota.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat