Corsair napisał(a):Polecam 100. Latałem na niej. Trochę ciężka na nos, dźwignia regulacji trymera umieszczona pod prawą łydką nie ułatwiała zadania, ale w modelu to nie problem. Rewelacyjnie czuła kominy i do tego ta minimalna prędkość pozwalająca przy silnym wietrze na lądowanie a'la pionowzlot. Sądzę, że model zachowa rewelacyjne właściwości lotne oryginału.
No widzisz, wczesniej przegapilem Twoja wypowiedz...
Ja jeszcze nie wiem, do ktorej wersji sie sklonie. Wszystko zalezy od posiadanej dokumentacji. Czekam jeszcze na "Aufwind" (niemieckie czasopismo) ze znakomitymi rysunkami "100" autorstwa Mariana Gibasa. Szczerze mowiac, wersja "Std" bardziej mi sie podoba, jednak podejrzewam, ze wlasnosci obu byly w duzym stopniu zblizone, a i parametry samego modelu da sie tak dobrac, by posiadal odpowiednia charaktertystyke. Ja zamierzam go przystosowac wlasnie do termiki - w mojej okolicy trudno o zbocze z prawdziwego zdarzenia a do najblizszych gor mam przynajmniej 100km. Z okresu, kiedy budowalem szybowce posiadam jeszcze solidna wyciagarke, wiec az sie prosi model do termiki. Model otrzyma hamulce, wiec ladowania tez nie powinny stanowic wielkiego problemu.