SZD-22 Mucha Std / SZD-12 Mucha 100 - Szukam dokumentacji

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: SZD-22 Mucha Std / SZD-12 Mucha 100 - Szukam dokumentacji

Postprzez mr.jaro » środa, 20 października 2010, 09:20

Corsair napisał(a):Polecam 100. Latałem na niej. Trochę ciężka na nos, dźwignia regulacji trymera umieszczona pod prawą łydką nie ułatwiała zadania, ale w modelu to nie problem :) . Rewelacyjnie czuła kominy i do tego ta minimalna prędkość pozwalająca przy silnym wietrze na lądowanie a'la pionowzlot. Sądzę, że model zachowa rewelacyjne właściwości lotne oryginału.

No widzisz, wczesniej przegapilem Twoja wypowiedz... :oops:
Ja jeszcze nie wiem, do ktorej wersji sie sklonie. Wszystko zalezy od posiadanej dokumentacji. Czekam jeszcze na "Aufwind" (niemieckie czasopismo) ze znakomitymi rysunkami "100" autorstwa Mariana Gibasa. Szczerze mowiac, wersja "Std" bardziej mi sie podoba, jednak podejrzewam, ze wlasnosci obu byly w duzym stopniu zblizone, a i parametry samego modelu da sie tak dobrac, by posiadal odpowiednia charaktertystyke. Ja zamierzam go przystosowac wlasnie do termiki - w mojej okolicy trudno o zbocze z prawdziwego zdarzenia a do najblizszych gor mam przynajmniej 100km. Z okresu, kiedy budowalem szybowce posiadam jeszcze solidna wyciagarke, wiec az sie prosi model do termiki. Model otrzyma hamulce, wiec ladowania tez nie powinny stanowic wielkiego problemu.
Jarek M
mr.jaro

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Corsair » środa, 20 października 2010, 13:48

Standardką niestety nie latałem, za "cienki" byłem :) Z tego jednak co pamiętam z wypowiedzi innych pilotów, właściwości lotne obu szybowców były różne. Wspólna była jedynie ich nazwa. Nie upieram się przy tym, ale chyba Std miała profil laminarny (z dużym naciskiem na "chyba")
Obrazek
Corsair

Postprzez mr.jaro » środa, 20 października 2010, 14:43

Za malo wiem na temat oryginalow, by o nich az tak doglebnie dyskutowac. Natomiast jestem swiadom tego, ze bezkrytyczne zastosowanie oryginalnego profilu Muchy w modelu moze pociagnac za soba znaczne pogorszenie wlasciwosci modelu. Przeciez nie kazdy profil prawdziwego szybowca nadaje sie do "pracy" przy niewielkich liczbach Re. Krotko mowiac, model otrzyma profil, ktory zapewni mu jak najlepsze wlasciwosci, oczywiscie za cene odstepstwa od oryginalu. Stad tez sam wybor wersji Muchy nie bedzie odgrywal az tak wielkiej roli pod wzgledem aerodynamicznym. Jest to jedna z koniecznych do przelkniecia "gorzkich pigulek" podczas "pomniejszania" oryginalow do wielkosci modeli latajacych.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Michał Janik » środa, 11 stycznia 2012, 22:38

Witam, ja również szukam dokumentacji do Muchy. Za pomoc będę b. wdzięczny. Rysunki p. Gibasa i artykuł z Letectvi mam (za które pięknie dziękuję!) natomiast może ktoś ktoś z Was ma jakieś zdjęcia "walkaround", najchętniej kabiny, przyrządów lub pasów? A może jest tak, że pasy są typowe dla kilku modeli polskich szybowców i macie ich zdjęcia? Przegrzebałem trochę zasobów sieciowych, ale nie jest tego wiele.

Zakupiłem model Ardpolu - będę go robił jako prezent dla teścia, który w młodości latał "na musze" i szczerze mówiąc jestem nieco rozczarowany. Formy już chyba mocno przechodzone, więc sporo obróbki będzie, detale wewnętrzne ubogie, o jakichkolwiek cymesach w rodzaju blaszki nie wspominając. No ale jest. Na szczęście jakość ardpolowskiej RWD-13ki wynagradza leki zawód muszy!

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Postprzez Slash » środa, 11 stycznia 2012, 23:54

Mogę już zrobić skany o których pisałem na pierwszej stronie :mrgreen:
Zdaje się nawet jakieś zdjęcia tam były.
Slash

Postprzez kogel_model » piątek, 13 stycznia 2012, 11:41

W Skrzydlatej Polsce były fajne plany latającej makiety "standartki" z rozrysowaniem na poszczególne wręgi kadłuba, żebra płatów itp. Nie pamiętam w jakiej skali był, ale w dzisiejszej dobie xero i komputrów...
Niestety nie pamiętam numeru - ale to było w latach 70-tych ubiegłego stulecia, kiedy SP była jeszcze tygodnikiem w dużym formacie i takim prawie gazetowym papierze. Skłaniam się na końcówkę tych 70-tych latek.
Rób swoje, a wszystko się uda. Nie słuchaj zazdrośników, którzy mówią, że jest już na coś za późno lub że w twoim wieku czegoś nie wypada.
kogel_model

Postprzez skusz » piątek, 13 stycznia 2012, 12:29

Z tego co pamiętam, to były dwie Muchy : 100 i 100 A. Setka miała sterczącą rurkę Pitota na dziobie przed kabinką i aerodynamiczne wyważenie lotek ( kurde pomerdało mi się a może masowe? takie gule jak w Bf 109) przez co na holu
wychylanie drążka trzeba było wspomagać się kolanem. Po wyczepieniu było już normalnie. W latach 83-86 dane mi było
na Nich trochę polatać, w Aeroklubie Ziemi Zamojskiej mieliśmy białą 100 i żółtą 100 A. Na pomarańczowej Musze Standard
wykonałem trzy loty po kręgu. Co ciekawe w książce mam wpisaną rozpiętość "Setki" 15,0 m , Muchy St. 14,98.
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste