Pilatus PC-6/B2-H2 Turbo Porter, Roden 1:48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Pilatus PC-6/B2-H2 Turbo Porter, Roden 1:48

Postprzez RH » czwartek, 12 stycznia 2012, 10:02

No i kolejny model do krytykowania :) dla ulubieńców tej formy wypowiedzi co do moich modelików :) ;o)
Wiem, że nie jest to model perfekcyjny i jak ktoś coś wypatrzy to będzie miał zupełna rację. A ja ze swej strony nie będę próbował się tłumaczyć lub usprawiedliwiać. No, ale dość ględzenia czas powrócić do modeliku.

Prezentowany model to Pilatus PC-6/B1-H2 Turbo Porter w barwach austriackich ,w ciekawym malowaniu karnawałowym lub cyrkowym . Model z Rodena w 1:48. Wbrew pozorom samolot nie nalewy do łatwych w składaniu nie mówiąc o upierdliwych kalkach. Ale ktoś to podejdzie do tego modelu z sercem i będzie miał czas na zabawę z nim to zrobi naprawdę szałowy modelik, na pewno lepszy od mojego. :(

Jeszcze na koniec, wracając do burzliwej dyskusji podburzonej modelem P-40, powiem tak: Prawda, że nie zawsze modele są na poziomie, którym mogły by zadowolić wybrednych oglądaczy. Ale sytuacja, w której się znajduje, powoduje inne podejście do modelarstwa. Nie mam tego komfortu co po niektórzy modelarze, którzy mogą poświęcić się jednemu modelowi, nawet cały miesiąc lub i więcej. Także krytykowanie nie jest do końca w pewnych sytuacjach na miejscu. :)
A na duży plus tej mojej działalności mogę dodać, że jestem chyba jedyny na forum, który przedstawia tak szeroki wachlarz
czasowy i tematyczny lotnictwa. Dzięki temu ktoś kto planuje jakiś modelik lub jest nie zdecydowany na jego kupno, może go obejrzeć w galerii i zadecydować czy go skleić czy nie. I może nawet lepiej niż prezentowany przeze mnie pierwowzór
Ot taka mała reklama :)
No, ale czas na zdjęcia.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano czwartek, 12 stycznia 2012, 17:15 przez RH, łącznie edytowano 1 raz
RH

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Pilatus PC-6/B2-H2 Turbo Portre Roden 1:48

Postprzez Jaro_Su » czwartek, 12 stycznia 2012, 11:16

Fajny, szczena mi opadła..... taki pogodny samolot, że się odechciewa ;o) wojennych robić....

:)
Jaro_Su

Postprzez waran » czwartek, 12 stycznia 2012, 11:18

Ładna papuga,Ryszardzie były jakieś problemy z kalkami?-jakość kalek?Napisz coś więcej,czy np. ciąłeś je na mniejsze kawałki ;o)
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez robert.bednarczyk » czwartek, 12 stycznia 2012, 12:02

Witam. Ja nie zamierzam krytykować bo model bardzo mi się podoba. Jedyne co mnie trochę "męczy" to kiepskie oszklenie zwłaszcza w drzwiach z lewej strony kadłuba - widać dość dużą jego grubość. Ale to już nie Twoja wina. Nie wyobrażam sobie jak zdołałeś uporać się z tak ogromnymi kalkami i wielka chwała Ci za to. Pozdrawiam. Robert Bednarczyk - Lublin.
robert.bednarczyk

Postprzez RH » czwartek, 12 stycznia 2012, 12:12

robert.bednarczyk napisał(a):Witam. Ja nie zamierzam krytykować bo model bardzo mi się podoba. Jedyne co mnie trochę "męczy" to kiepskie oszklenie zwłaszcza w drzwiach z lewej strony kadłuba - widać dość dużą jego grubość. Ale to już nie Twoja wina. Nie wyobrażam sobie jak zdołałeś uporać się z tak ogromnymi kalkami i wielka chwała Ci za to. Pozdrawiam. Robert Bednarczyk - Lublin.

Fakt ,szklo jest kiepskie ,i to nie tyle grube co jakieś mętne ,nie do przeskoczenia ,dla kogoś kto robi to na czas :oops: ;o)
A jak pisalem wcześniej ,jak ktos podejdzie do niego z sercem to może naprawde zrobić cudo ,nawet na jakiś konkurs :)
RH

Postprzez RH » czwartek, 12 stycznia 2012, 12:19

waran napisał(a):Ładna papuga,Ryszardzie były jakieś problemy z kalkami?-jakość kalek?Napisz coś więcej,czy np. ciąłeś je na mniejsze kawałki ;o)
Nie kalki są w calości ,można je zobaczyć na stronie Jadara lub Rodena .
Co do samych kalek to powiem tak: modelarz ktory dopiero raczkuje a ma ochotę na ten model raczej niech odstąpi od zamiaru kupna :)
Przyznam się osobiście że wolałbym użyć do malowania ptaka masek Montexu (gdyby takie istnialy ) bo kalki sa wredne .(w porównaniu z tymi w Sttakenie ) Mimo tego ze używałem preparatów Gunze to i tak problem byl nie do przeskoczenia .
Dlatego efekt nie jest dla mnie w 100% zadowalający
RH

Re: Pilatus PC-6/B2-H2 Turbo Portre, Roden 1:48

Postprzez Czarny » piątek, 13 stycznia 2012, 16:29

Bardzo fajny modelik. kalki nie wyszły wcale tak źle.

Pozwolę sobie odpowiedzieć na twój pierwszy post-

1) Forum modelarskie powstało do wymiany doświadczeń i pokazywanie ty swoich prac mam stanowić wstęp do wymiany doświadczeń a co za tym idzie podnoszenia poziomu swoich prac. Myślę, że twórcom forum nie zależało stworzeniu platformy do bicia rekordów ile modeli można zrobić w jak najkrótszym czasie.

2) Szeroki wachlarz modeli nie musi być wcale zaletą. Dla wielu modelarstwo jest wstępem czy wisienka na torcie ich zainteresowań które krążą bądź to wokoło historii bądź rozwoju techniki a nie tylko sklejaniem dla samego sklejania.

3) Zgadzam się że publikowanie zdjęć modeli pomaga często w doborze odpowiedniego zestawu, ale wybacz, w wielu warsztatach ograniczasz się tylko do powiedzenia że zrobiłeś jakiś model z zestawu takiej firmy. Co innego np DeWertus który w swoich galeriach przedstawia recenzję zestawu i tło historyczne.
Czarny

Postprzez K.Y.Czart » piątek, 13 stycznia 2012, 16:44

RH napisał(a):1.No i kolejny model do krytykowania :) dla ulubieńców tej formy wypowiedzi co do moich modelików :) ;o)
Wiem, że nie jest to model perfekcyjny i jak ktoś coś wypatrzy to będzie miał zupełna rację. A ja ze swej strony nie będę próbował się tłumaczyć lub usprawiedliwiać. ...
2.... Nie mam tego komfortu co po niektórzy modelarze, którzy mogą poświęcić się jednemu modelowi, nawet cały miesiąc lub i więcej. Także krytykowanie nie jest do końca w pewnych sytuacjach na miejscu. :)

Może się zdecyduj czy model jest do krytykowania czy krytykowanie jest nie na miejscu. Bo nie wiadomo co pisać. A może ...

RH napisał(a):Ot taka mała reklama :)

Tu jestem skłonny się zgodzić, tyle że reklama nie zestawu wyjściowego - bo i tak nie pokazujesz warsztatu. Tylko manufaktury.

To tyle wstępu. A austriacki Pilatus bajeczny. Tzn. pierwowzór.
K.Y.Czart

Postprzez spiton » piątek, 13 stycznia 2012, 18:10

Jeden z moich ulubionych samolotów.
Bardzo dobry efekt psują "białe"ramy okienek, przez które prześwituje nierówno biały kolor. Gdyby te ramy były w kolorze malowanego ptaka nie było by ich widać, i nie było by sprawy.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 16 stycznia 2012, 21:02 przez spiton, łącznie edytowano 1 raz
spiton

Re: Pilatus PC-6/B2-H2 Turbo Porter, Roden 1:48

Postprzez Kuba P. » piątek, 13 stycznia 2012, 22:22

Dobry przykład na kolejne poparcie tezy o celowości malowania spiral na kołpakach samolotów Luftwaffe - tu mamy samolot który pomalowany jest jaskrawo że się bardziej nie da i na kołpaku żółto-czerwona spirala. Na łopatach śmigła są paski ostrzegawcze a kołpak jest mimo to pomalowany w spiralę.
Po co? A po to, że w locie miga i pulsuje i to pasuje do tego cyrkowego malowania :)
A to turboprop o większej prędkości wirowania śmigła na ziemi :D
Kuba P.

Postprzez Robert1978 » poniedziałek, 16 stycznia 2012, 14:16

Podobają mi się modele w Twoim wykonaniu. Widać konsekwencję w Twoich pracach - dla jednych to zaleta, dla drugich wada. Kwestia gustu.
Zdjęcia faktycznie proszą się o wykadrowanie i lepsze tło - ale o tym już pisano.
Szybkość wykonywania prac powalająca, ale...
Właśnie, nie rozumiem trochę tego co napisałeś, odnośnie możliwości poświęcenia czasu jednemu modelowi. Po tempie Twoich prac wnioskuję, że sporo czasu poświęcasz na to zajęcie - modelarstwo.
Moje pytanie to czysta ciekawość. Co Cię skłania lub zmusza do "szybkiego" wykonania modelu, co się przekłada na ich dużą ilość, skoro sam dałeś do zrozumienia, że poświęcając więcej czasu na jeden model mógłbyś uzyskać dużo lepszy efekt?
Pozdrawiam
Obrazek
Robert1978

Postprzez alphard » poniedziałek, 16 stycznia 2012, 14:33

Bardzo "pozytywnie" wygląda w tym malowaniu :))
Obrazek
alphard

Postprzez RH » poniedziałek, 16 stycznia 2012, 15:28

alphard napisał(a):Bardzo "pozytywnie" wygląda w tym malowaniu :))

Powiedziałbym ze pstrokato. Gdy wziąłem pudełko do ręki to myślałem, że to samolot z któregoś z afrykańskich lub południowo amerykańskich państw. Po przestudiowaniu instrukcji ku mojemu zdziwieniu to okazał się Austriak. Co jak co, ale po nich bym się takiego malowanka nie spodziewał :)
RH

Postprzez RAV » poniedziałek, 16 stycznia 2012, 20:57

RH napisał(a):ku mojemu zdziwieniu to okazał się Austriak. Co jak co, ale po nich bym się takiego malowanka nie spodziewał :)

To zobacz, co oni porobili ze Skyvanami...

PS. Mam na składzie zarówno Turbo Portera, jak i Skyvana. Oba będą austriackie.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez spiton » poniedziałek, 16 stycznia 2012, 21:05

RAV napisał(a):
RH napisał(a):ku mojemu zdziwieniu to okazał się Austriak. Co jak co, ale po nich bym się takiego malowanka nie spodziewał :)

To zobacz, co oni porobili ze Skyvanami...

PS. Mam na składzie zarówno Turbo Portera, jak i Skyvana. Oba będą austriackie.

W 72 ??
Pytam, bo ja też mam Pilatusa Portera i Skyvana w 72 na składzie. Fajowe samoloty !!
spiton

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli