Kazik napisał(a):... dlaczego fukasz czarnym matem jak w instrukcji masz x-18 czyli semi gloss?
Jakoś półmat w podwoziu nie przemawia do mnie.... dlatego takie moje małe odstępstwo
Kazik napisał(a):... dlaczego fukasz czarnym matem jak w instrukcji masz x-18 czyli semi gloss?

cayman napisał(a):Sławek a po co sidolux.Na odtłuszczoną kastę powinno się fuknąć podkładem żeby w przyszłości nie daj Boże nie doszło do mikro pęknięć- pająków.
Tommy napisał(a):Też mnie to zastanawia - jakim cudem taki specyfik znalazł zastosowanie w modelarstwie? Dużo osób go stosuje, do czego się on przydaje?...

DarkWing napisał(a):Podkładu nie kładłem bo lakier bazowy szedł ze spray'u. Z doświadczenia wiem, że tamiyowskie spraye bardzo dobrze trzymają bezpośrednio na plastiku. Poza tym położenie koloru odrazu na żółty plastik pozwoliło mi na danie cieńszej warstwy i utrzymaniu koloru - po podkładzie musiałbym bardziej pokrywać kolorem.

draz napisał(a):A co, jeśli gdzieś zajdzie konieczność szpachlowania na karoserii? A wątpię, żeby było wszystko idelanie. Wtedy lakier nie pokryje szpachli, a jak dasz podkład, będzie różnica tonów.

draz napisał(a):Szczerze mówiąc, to robiłem kiedyś Enzo, też żółte, i pamiętam, że szpachlowanie było tam w okolicy tylnich świateł.

draz napisał(a):Powiem szczerze, że ten model nawet bez waloryzacji bardzo dobrze wygląda.
DarkWing napisał(a):Przednia szyba. W zasadzie łatwizna. Troszkę maskowania i malowanie uszczelek, następnie wklejenie lusterka. Producent zakładał maskowanie szyby i jej malowanie od wewnętrznej strony. Hm... tak sobie pomyślałem, że:
1. od zewnątrz czarny półmat będzie się bardzo szklił... w końcu na wierzchu będzie szyba a farba pod spodem,
2. w czasie wklejania szyby klej uszkodzi powłokę farby - jak nic...![]()
Postanowiłem maskować i malować od zewnątrz. Dzięki temu mam uszczelki czarne w półmacie oraz spokojnie wkleiłem szybę, bez śladów miejsc klejenia![]()
oraz szyba po wklejeniu. Czysto i równiutko. Widać też zamontowaną wycieraczkę.
Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości