Caudron C-635 Simoun Heller 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Caudron C-635 Simoun Heller 1/72

Postprzez Der-Steppenwolf » wtorek, 17 stycznia 2012, 19:55

Witam! Na wstępie zaznaczę że rzadko cokolwiek sklejam, zajmuję się raczej kolekcjonowaniem gotowych modeli, więc daleko mi do poziomu tutejszych forumowiczów :? Niemniej jeśli raz na rok coś popełnię, trudno mi oprzeć się chęci zaprezentowania ulepku. Przedstawić chciałbym model samolotu Caudron Simoun w malowaniu Armee de l'Air z 1938 roku. Model nie sprawiał trudności podczas budowy, części są dobrze spasowane, miejscami tylko łączenia zalałem CA i wyszlifowałem. Początkowo model powstać miał w efektownym, granatowym malowaniu Air Bleu, z białą strzałą wzdłuż kadłuba. Po położeniu granatowej, satynowej farby (w moim przypadku oczywiście pędzlem) :) okazało się że efekt pozostawia wiele do życzenia. Samolocik poszedł więc kąpać się w krecie i ostatecznie wykonałem go w w/w malowaniu, używając olejnych farb Humbrola. Z góry dziękuję za konstruktywną krytykę. Pozdrawiam!
Michał.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Der-Steppenwolf

Reklama

Re: Caudron C-635 Simoun Heller 1/72

Postprzez spiton » wtorek, 17 stycznia 2012, 20:21

Model dobrze sklejony, porządnie wymalowany, ale trochę słabo sfotografowany. Żeby tego typu model wyglądał fajniej, trzeba by go wzbogacić o jakiś detal. O coś co przyciągnie do niego uwagę. Tak zwany pomysł na model ,-)). Czasem jest to fajne malowanko, czasem otwarta kabina i klapy, czasem jakieś podorabiane pierdółki. Każdy samolot ma jakiś potencjał. Ten ma akurat dosyć mały ,-)). Ale to już nie Twoja wina.
spiton

Postprzez Der-Steppenwolf » wtorek, 17 stycznia 2012, 20:44

Pogoda faktycznie nie sprzyja zdjęciom. jak wychodzę do pracy jest jeszcze ciemno, jak wracam, też ;o) Przy korzystniejszych warunkach oświetleniowych może uda mi się zrobić kilka lepszych fotek. Siłą rozpędu po przyszłym weekendzie może rozgrzebię jeszcze jakiś model. Budowa tego zajęła mi cztery wieczory. Regularnie podpatruję forum, więc w miarę moich skromnych możliwości uda mi się zastosować jakieś wzbogacenia. Pozdrawiam!
Der-Steppenwolf

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 17 stycznia 2012, 21:02

Mały potencjał?
Sebastian, proszę Cię...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ten ostatni z naszego forum: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?p=159335

Własnoręcznie zrobiony model daje tysiąckrotnie więcej satysfakcji. Namawiam Cię na częstszą budowę modeli, kiedy nabierzesz wprawy i udoskonalisz warsztat, zobaczysz jaka to przyjemność popatrzeć na półkę z własnymi modelami.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez spiton » wtorek, 17 stycznia 2012, 21:05

No faktycznie ma potencjał ,-)).
spiton

Postprzez Der-Steppenwolf » wtorek, 17 stycznia 2012, 21:22

Przy okazji budowy mojego Caudrona widziałem te zdjęcia :) te modele powaliły mnie na kolana, zwłaszcza że to ładny samolot. Sporo wody w Wiśle upłynie nim ja będę mógł się tak bawić, niemniej jeśli częściej będę sklejał, być może nabiorę nieco więcej umiejętności. Ciężko będzie jeśli jak do tej pory - skleję coś góra raz na rok. Mając więc wprawkę w postaci powyższego modelu, faktycznie za coś w najbliższym czasie się zabiorę, planuję coś prostego i taniego, żeby w razie spartolenia nie było mi żal. Coś z nowych Airfixów, albo RWD8 Master Crafta.
Der-Steppenwolf

Postprzez spiton » wtorek, 17 stycznia 2012, 21:35

Nowe airfixy są OK.
spiton

Postprzez dewertus » wtorek, 17 stycznia 2012, 22:00

A jak byś do tego potencjału chciał dodać jeszcze odrobinę duszy, to można by się pokusić o ucharakteryzowanie go na egzemplarz, na którym niejaki Antoine de Saint-Exupéry podjął próbę wykonania rekordowego przelotu Paryż-Sajgon w grudniu 1935...
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Izydor » wtorek, 17 stycznia 2012, 22:33

dewertus napisał(a):A jak byś do tego potencjału chciał dodać jeszcze odrobinę duszy, to można by się pokusić o ucharakteryzowanie go na egzemplarz, na którym niejaki Antoine de Saint-Exupéry podjął próbę wykonania rekordowego przelotu Paryż-Sajgon w grudniu 1935...

Ano właśnie, wielka szkoda, że Heller, wznawiając Caudrona, nie uwzględnił kalkomanii do F-ANRY...
Ja tam nie wyobrażam sobie, bym mógł go zrobić w jakimś innym malowaniu :lol:
Może jakiś producent dodatków się kiedyś zlituje...
Miał naturalną śmiercią od obucha paść, a jemu przyjdzie zginąć, jak na wojnie...
Izydor

Postprzez Der-Steppenwolf » wtorek, 17 stycznia 2012, 22:37

Bardzo ciekawe malowanie, a pilot jeszcze ciekawszy ;o)
Obrazek
Teraz to już trochę za późno :-/ chyba że kiedyś rozgrzebię kolejnego Simouna. Nie ukryję że chętnie wykonałbym go w malowaniu jednego ze swoich ulubionych pisarzy. Jak napisał kolega wyżej, dziwne że Heller, będąc nota bene producentem francuskim nie przewidział malowania Antoine'a de Saint-Exupery. Stanąłbym wtedy na głowie i wykonał model właśnie tego egzemplarza. Kalki do niego są zapewne trudno osiągalne...
Der-Steppenwolf

Postprzez meser111 » piątek, 20 stycznia 2012, 09:33

Potencjał faktycznie jest... nawet w tym cudzie made in France. Pytanie tylko czy np. model z otwartymi drzwiami i oknem to 1:72 (czego nie wykluczam) czy może jakaś mniejsza skala?
meser111

Postprzez Michał Janik » piątek, 20 stycznia 2012, 16:32

Pytanie tylko czy np. model z otwartymi drzwiami i oknem to 1:72 (czego nie wykluczam) czy może jakaś mniejsza skala?

1/48. Google prawdę Ci powie ;o)

http://www.aeroscale.co.uk/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=2805

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli