Festiwal Modelarski Kraków 2012

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: Festiwal Modelarski Kraków 2012

Postprzez NIEDZWIEDZ » czwartek, 19 stycznia 2012, 14:11

Jak by tak jeszcze zorganizować jakąś grupę rekonstrukcyjną to byłaby bomba.

popieram w 100% lecz nie ma gdzie.
Ostatnio edytowano czwartek, 19 stycznia 2012, 14:13 przez NIEDZWIEDZ, łącznie edytowano 2 razy
Przyjaciel to ktoś kto zrobi dla Ciebie wszystko bezinteresownie
NIEDZWIEDZ

Reklama

Postprzez JGucwa » czwartek, 19 stycznia 2012, 14:11

rObO87 napisał(a):Jak by tak jeszcze zorganizować jakąś grupę rekonstrukcyjną to byłaby bomba.

Będą dodatkowe atrakcje. Na pewno będzie prezentowane rozbieranie i składanie oryginalnej broni z magazynów AK. Można robić fotki - na pewno się to komuś przyda w pracy modelarskiej. Będą także prelekcje i warsztaty.
Będzie jeszcze trochę innych rzeczy, ale ... o tym wkrótce 8-) .
Pozdrawiam serdecznie - Jarosław Gucwa.
JGucwa

Postprzez Robert P. » czwartek, 19 stycznia 2012, 14:17

Fotki... A filmowanie będzie dozwolone? 8-)
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Postprzez Sherman » czwartek, 19 stycznia 2012, 14:31

JGucwa napisał(a):
Sherman napisał(a):Już robo nie przesadzaj z tą odległością. Ja mam dalej na tramwaj :D niż z RDA do MAK.

Wiesz, w dzisiejszych czasach MAK się źle kojarzy (najczęściej z Anodiną) :lol: :lol: :lol: .

W sumie... Tak to jest jak człowiek nie ogląda TV :D

Czekam na informacje o kat. szpecjalnych, ciekaw jestem co tam macie w planach ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez JGucwa » czwartek, 19 stycznia 2012, 14:43

rObO87 napisał(a):Fotki... A filmowanie będzie dozwolone? 8-)

Oczywiście, ża tak - pod jednym wszakże warunkiem - że będzie to amatorsko, a nie profesjonalnie.
JGucwa

Postprzez Sherman » czwartek, 19 stycznia 2012, 15:15

Hm. A jak ktoś ma profesjonalny aparat to nie będzie mógł robić zdjęć? ;o) Wiem że zabrzmiało to głupkowato, ale powyższa wypowiedź mnie trochę przeraziła...
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez JGucwa » czwartek, 19 stycznia 2012, 15:31

Po ostatnich rozmowach (sprzed paru minut) ustaliliśmy, że wśród tradycyjnych kategorii pojawi się także kategoria VINTAGE. Nie będzie to jednak vintage w pełnym zakresie, ale ograniczony do podgrupy VIN-ORT.
Oznacza to, że wykonujemy modele sprzed 1985 r. prosto z pudła. Nie jest konieczne używanie oryginalnych kalkomanii (niejednokrotnie nie nadają się do użytku). Również malowanie pudełkowe nie jest obligatoryjne. Chodzi przede wszystkim o zachowanie formy. Dopuszczalne są drobne przeróbki, które tej formy nie naruszają, jak choćby zastosowanie igieł lekarskich, jako karabinów itp.

Oczywiście istniałaby możliwość wyboru modeli w tej kategorii spośród wszystkich wystawionych modeli, chcemy jednak uniknąć sytuacji, gdy nagrodę otrzymałaby osoba, którą (delikatnie mówiąc) drażni ten styl. :twisted: :twisted: :twisted:
Z oczywistych względów moje modele nie będą brały udziału w konkursie :mrgreen: .

Nie chciałbym jednak, by Brać Modelarska odebrała tę imprezę, jako nastawioną na vintage. Będą "normalne" kategorie modelarskie, które zostaną ocenione w pełni obiektywnie i rzetelnie.

Prosiłbym także o uwzględnienie w prezentowanych modelach również tematyki związanej z historią Armii Krajowej. Muzeum ze swojej strony przewiduje uhonorowanie najlepszego modelu o takiej tematyce.

Sherman napisał(a):Hm. A jak ktoś ma profesjonalny aparat to nie będzie mógł robić zdjęć? ;o) Wiem że zabrzmiało to głupkowato, ale powyższa wypowiedź mnie trochę przeraziła...

Jeżeli będziesz robił zdjęcia dla gazety, albo robił film, który zostanie wyemitowany w TV, to wówczas jest to profesjonalizm. Jeśli posiadasz sprzęt profesjonalny, ale wykonujesz fotki, lub filmy na własne potrzeby, wówczas robisz to amatorsko.
JGucwa

Postprzez spiton » czwartek, 19 stycznia 2012, 15:58

JGucwa napisał(a):Jeżeli będziesz robił zdjęcia dla gazety, albo robił film, który zostanie wyemitowany w TV, to wówczas jest to profesjonalizm. Jeśli posiadasz sprzęt profesjonalny, ale wykonujesz fotki, lub filmy na własne potrzeby, wówczas robisz to amatorsko.

Trochę to dziwne, bo za materiały promocyjne często się płaci. Bo to przecież jest poważna promocja.
A tu każecie płacić za zrobienie wam darmowej promocji.
spiton

Postprzez Sherman » czwartek, 19 stycznia 2012, 16:27

Spition, na razie nic nie napisano o tym żeby trzeba było płacić za zrobienie zdjęć na festiwalu ;o) acz Twoja uwaga jest słuszna biorąc pod uwagę że fajnie by było aby relacja pojawiła się nie tylko w branżowych gazetach ale i w lokalnych :) tematu profesjonalno-amatorskiego nie bd ciągnął żeby nie robić offtopa :P
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Robert P. » czwartek, 19 stycznia 2012, 16:35

A jak umieszczę film na YT?
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Postprzez JGucwa » czwartek, 19 stycznia 2012, 17:16

Sherman napisał(a):Spition, na razie nic nie napisano o tym żeby trzeba było płacić za zrobienie zdjęć na festiwalu ;o) acz Twoja uwaga jest słuszna biorąc pod uwagę że fajnie by było aby relacja pojawiła się nie tylko w branżowych gazetach ale i w lokalnych :) tematu profesjonalno-amatorskiego nie bd ciągnął żeby nie robić offtopa :P

Oprawa medialna ma być zapewniona. Za filmowanie i robienie zdjęć nie będzie się płacić.
To, co napisałem odnośnie profesjonalnego robienia i wykorzystania materiałów dotyczy jedynie jednej rzeczy: uzyskania zgody Muzeum AK (jako gospodarza imprezy). Myślę, że taki stan rzeczy wydaje się być oczywisty.

rObO87 napisał(a):A jak umieszczę film na YT?

To nie jest rzecz profesjonalna, więc IMHO nie powinno to nikomu przeszkadzać pomimo faktu, że YT cieszy się bardzo dużą popularnością.
JGucwa

Postprzez karolkonw » czwartek, 19 stycznia 2012, 20:34

Co do odległości- myślę że mylące jest to że niedaleko (ale jednak dalej) była stara siedziba muzeum - te takie dziwne baraki obok Akademii Ekonomicznej. Nowy budynek to dokładnie 3 minuty spacerkiem od dworca.
Żołnierze zziębnięci cześc ich pamięci
karolkonw

Postprzez merlin_PL » piątek, 20 stycznia 2012, 11:56

JGucwa napisał(a):Po ostatnich rozmowach (sprzed paru minut) ustaliliśmy, że wśród tradycyjnych kategorii pojawi się także kategoria VINTAGE. Nie będzie to jednak vintage w pełnym zakresie, ale ograniczony do podgrupy VIN-ORT.
Oznacza to, że wykonujemy modele sprzed 1985 r. prosto z pudła. Nie jest konieczne używanie oryginalnych kalkomanii (niejednokrotnie nie nadają się do użytku). Również malowanie pudełkowe nie jest obligatoryjne. Chodzi przede wszystkim o zachowanie formy. Dopuszczalne są drobne przeróbki, które tej formy nie naruszają, jak choćby zastosowanie igieł lekarskich, jako karabinów itp.

Oczywiście istniałaby możliwość wyboru modeli w tej kategorii spośród wszystkich wystawionych modeli, chcemy jednak uniknąć sytuacji, gdy nagrodę otrzymałaby osoba, którą (delikatnie mówiąc) drażni ten styl. :twisted: :twisted: :twisted:
Z oczywistych względów moje modele nie będą brały udziału w konkursie :mrgreen: .

Fajny termin imprezy . Będę starał się na niej pojawić. I tyle w przedmioce deklaracji. Teraz do rzeczy bo dyskusja na inne tematy zbacza.

I juz miałem nadzieję , że Jarku zdecydujesz się na jakieś proste i czytelne rozwiązanie w przedmiocie kategorii VINTAGE. Niestety licho nie spało i pojawiło się znów nieostre sformułowanie , które daje duże pole do interpretacji. I juz pytam czy sformułowanie "drażni ten styl" oznacza, że :

- z kategorii zostanie wyłączony dobrze zrobiony model ze starego zestawu bo będzie draznił u oceniającego poczucie fanu i radość lepienia glutków i nie bedzie zawierał identyfikującego modelarza odcisku palca na kabinie.

- czy tez może z kategorii tej by nie drażnić stylu tych modeli porządnie wykonanych ze starych zestawów będą wyłączane te glutki.

Sorry ,ale zwyczajnie nie rozumiem , czemu nie mozesz dac dobrego przykładu także dla innych organizatorów wystraw, dać czytelnych zasad przydzielania do tych kategorii ( rok wydania modelu , model prosto z pudła , ale z nowymi kalkami bez dodatków dodawanych przez producenta później ) tylko kombinujesz jak przysłowiowy koń pod górę by wyszło na twoje cokolwiek dziwne spojrzenie na vintage. Znowu są nieostre okreslenia typu " drazni ten styl", albo drobne przeróbki ( czyli jakie ? ).
Niech ta kategoria będzie , ale na jasnych i przejrzystych zasadach. Nagradzamy najlepiej wykonane modele ze starych zestawów. Wtedy ta kategoria nabierze innego znaczenia. Będzie zdrowe współzawodnictwo , a i półki z modelami się przewietrzą bo się sięgnie po modele lekko już starsze.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez spiton » piątek, 20 stycznia 2012, 12:03

Miałem kiedyś fajne przemyślenia na temat kategorii.
Jak chcecie to się podzielę. Może to dobre miejsce by porozmawiać na temat kategorii... ?
spiton

Postprzez JGucwa » piątek, 20 stycznia 2012, 12:36

merlin_PL napisał(a): I juz miałem nadzieję , że Jarku zdecydujesz się na jakieś proste i czytelne rozwiązanie w przedmiocie kategorii VINTAGE. Niestety licho nie spało i pojawiło się znów nieostre sformułowanie , które daje duże pole do interpretacji. I juz pytam czy sformułowanie "drażni ten styl" oznacza, że ... .

Myślę, że raczej w sposób czytelny wyjaśniłem, o co chodzi:

Damy kategorię vintage, jako osobną kategorię, do której należy zgłaszać modele, zamiast wybierać do tej klasy spośród wszystkich wystawionych na festiwalu modeli !

Sformułowanie "drażni ten styl" odnosi się do sytuacji drugiej, czyli przypadku, kiedy modelarz (deklarujący na forach swoją niechęć do vintage) wystawiłby swój model np. w kategorii samolotów tłokowych 1/72 i zostałby przez nas wyróżniony właśnie za vintage :twisted: .

Takiej sytuacji chcemy uniknąć i dlatego vintage będzie osobną kategorią, do której należy modele zgłaszać tak samo, jak do pozostałych kategorii.

Co do problemu tego, co vintage obejmuje, a co nie, dyskusja była prowadzona wielokrotnie, np tutaj:
viewtopic.php?f=257&t=14228

Vintage, jako kategoria festiwalowa będzie z oczywistych względów ograniczona do VIN-ORT.
Oznacza to, że:
1. model (jego pierwsza edycja) został wypuszczony przed 1985 r.,
2. model jest robiony prosto z pudła w malowaniu pudełkowym, lub innym (kalkomania nie musi być oryginalna)
3. dopuszczalne są drobne przeróbki, nie zmieniające charakterystycznego wyglądu tego modelu np. dozwolone jest użycie igieł lekarskich, jako karabinów, szpilek jako drążków sterowych, podział oszklenia w celu otworzenia kabiny itp.

Czy to jest naprawdę skomplikowane :?:

spiton napisał(a):Miałem kiedyś fajne przemyślenia na temat kategorii.
Jak chcecie to się podzielę. Może to dobre miejsce by porozmawiać na temat kategorii... ?

Sebastianie, wszelkie sugestie są mile widziane i będą przez nas brane pod uwagę.
Mówię "przez nas", bo IPMS KRAKÓW to nie tylko moja skromna osoba, ale cały zespół naprawdę wspaniałych ludzi.
Ostatnio edytowano piątek, 20 stycznia 2012, 13:00 przez JGucwa, łącznie edytowano 1 raz
JGucwa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea