JGucwa napisał(a):Sformułowanie "drażni ten styl" odnosi się do sytuacji drugiej, czyli przypadku, kiedy modelarz (deklarujący na forach swoją niechęć do vintage) wystawiłby swój model np. w kategorii samolotów tłokowych 1/72 i zostałby przez nas wyróżniony właśnie za vintage .
Jak to był żart to OK , ale jak na poważnie to znaczy się że :
jak zadeklarowałem swoją niechęć w twojej ocenie do Vintage ( a tak naprawdę nie jest to niechęć do Vintage tylko na przykład do Twojego postrzegania Vintage ) to co wtedy ? Mimo ,ze spełniam wszystkie wymagi tej kategorii ( model stary ,
malowanie pudełkowe ), nie jestem nagradzany ? Jak za dobry będzie model to też nie ?
To zrób inaczej. Prostsze rozwiązanie. Proponuję Kategoria VIN - GUC. Model musi odpowiadać TWOJEMU spojrzeniu na VIntage. I finał. Sam ustalasz kryteria. Sam oceniasz. Modelarze robią glutki bo wiedzą , że glutek odpowiada twojemu spojrzeniu na Vintage i to im da szansę wygrać.
JGucwa napisał(a):Takiej sytuacji chcemy uniknąć i dlatego vintage będzie osobną kategorią, do której należy modele zgłaszać tak samo, jak do pozostałych kategorii.
Jakiej sytuacji dokładnie zapytam ? Z doswiadczenia i z faktu, że pomagałem przy organizacji kilku wystaw wiem,że problem zaczyna się na początku gdy organizatorzy nie poświęcą trochę więcej czasu na to by się trochę zastanowić jaki będzie podział na klasy. Tu mi tego brakuje. Jest obok sensownych kryteriów dodane całkowicie niepotrzebnie to nieostre kryterium "drazni ten styl" Lub może inaczej. Oficjalnie go nie ma ale będzie stosowane.
Tu wydaje się , że problem jest jednak trochę inny i czy faktycznie nie chodzi o to czy będzie :
- całkowicie oddzielna kategoria Vintage . Modele się zgłasza tylko do tej kategorii i skutkiem tego lądują na oddzielnym stoliku. ( zauważ ,że mogą trafić tam pojazdy , samoloty w różnych skalach - będziesz w ramach vintage dzielił kolejne klasy : samoloty/ pojazdy , czy 1/72/1/48 ? )
- modele są zgłaszane do konkretnych klas, ale na zgłoszeniu ( na przykład poprzez wyróżninie ich na kolorowo jak się wyróżnia juniora i seniora ) zaznacza się, że model dodatkowo jest w kategorii Vintage.
W obu wypadkach to modelarz decyduje czy zgłasza model do klasy Vintage, zy tez nie. A na sędziach spoczywa jedynie weryfikacja , czy model spełnia wymagania klasy ( czy jest to faktycznie stary zestaw ) I tu rodzi się kolejne pytanie jak modelarz zgłaszający do tej klasy model ma ten fakt potwierdzić . Dla mnie może to nastapić przez przedłozenie instrukcji od modelu , co potwierdzi ,że model jest faktycznie z pudełka zrobiony ).
Sorry , może intencje masz dobre, ale bez konkretnych przemyśleń i wniosków i jakiejś konkretnej wizji rozegrania tej klasy niestety tego przyjacielu na konkursach/wystawach nie widzę.
To co proponujesz niestety niejako na wejściu czyni klasę nieostrą i rodzi źródło konfliktów. Mówię oczywiscie o rywalizacji . Jak ktoś chce tylko wystawic model bez uczestniczenia w rywalizacji. Jego sprawa. Wtedy jeden stolik i wszystko postawione razem wystarczy. Tylko jak się to zrobi to trzeba dać wyraźną adnotację ,ze to vintage , bo jak nie dasz to postronni się nie domyslą , i zwyczajnie to jako słabe modele , albo modele dzieci ocenią.