Kuba P. napisał(a):Ale to sprecyzujmy - rozmawiamy o tym, jak na modelu wykonać płócienne poszycie lotek czy jakie lotki miał Mk I?
K.Y.Czart napisał(a):Kropka.
K.Y.Czart napisał(a):Grzegorz, mam ten numer. Bardzo ładne zdjęcia. Ale to nie są taśmy. To się odznaczają żeberka. To zupełnie coś innego. To co widać na sterach jest wynikiem mocowania w sposób jaki odtworzył świetnie David Glen w swoim modelu w skali 1:5:
http://spitfireinmyworkshop.net/technique.php?id=9&title=fabric-stringing-and-stitching
To coś zupełnie innego niż w przypadku lotek.
Grzegorz2107 napisał(a):Na sterach też zwykle nie widać zresztą taśm...

Grzegorz2107 napisał(a):Nie istnieje zresztą żaden racjonalny powód, żeby technologia opłótniania była różna dla tych elementów, skoro nawet ster kierunku, produkowany przez innego kontrahenta wygląda dokładnie tak samo.
Grzegorz2107 napisał(a):Znalazłem zdjęcie szczątków Mk.II, gdzie taśmy na lotkach widać. W "Spitfire .The history" str. 114. Słaba jakoś, ale moim zdaniem są.
Grzegorz2107 napisał(a):David Glen przeskalował swoje taśmy na sterach....
Grzegorz2107 napisał(a):Taśma to tylko grubość płótna. W skali 1/32 to najwyżej dwie setne części milimetra...Bardzo trudno nie przeskalować.

Grzegorz2107 napisał(a):Moja puenta, zdjęcie ze wspomnianej przez Ciebie 71 strony
K.Y.Czart napisał(a):Lepsze zdjęcia znajdziesz na str. 87, 91, 104. A na poparcie Twojej tezy wybrałbym raczej górne prawe na stronie 71.![]()
Na lotkach są grzybkowe nity z naklejonym (lub nawet nie) płótnem. Stąd wyraźne okrągłe punkty. I płótno opinające się na płaskowniku żeberka. Na sterach zaś przyszyta linka/sznurek/ drut (?) z naklejoną na wierzch taśmą. Stąd wygląd linii z wybrzuszeniami.
Grzegorz2107 napisał(a):Zdjęcie ze str. 87 pokazuje metalowe lotki![]()
Grzegorz2107 napisał(a):Pozostałe są b.mało wnoszące do sprawy. Trudno na nich cokolwiek zobaczyć. Można założyć, że nie są metalowe.
Grzegorz2107 napisał(a):Gdzie znalazłeś opis konstrukcji lotek z tymi grzybkowymi nitami?
K.Y.Czart napisał(a):nie zmienię już tego w modelu. I już. Bo jestem uparty.
K.Y.Czart napisał(a): Bo jestem uparty.![]()
![]()
K.Y.Czart napisał(a): Grzegorz2107 napisał(a):Gdzie znalazłeś opis konstrukcji lotek z tymi grzybkowymi nitami?
Założyłem okulary i powiększyłem zdjęcia. Nawet nie tak bardzo. ;)

Grzegorz2107 napisał(a):I zobaczyłeś to co chciałeś zobaczyć:)

Grzegorz2107 napisał(a):Ja obejrzałem rysunki techniczne
Grzegorz2107 napisał(a):Rób jak chcesz.
K.Y.Czart napisał(a):Grzegorz2107 napisał(a):I zobaczyłeś to co chciałeś zobaczyć:)
No to jeszcze raz (troszkę sztucznie wyostrzone):
Powrót do Lotnictwo - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości