RAV napisał(a):A kiedy będzie część 16 o Spitfire'ach XVI?
Odpowiedź na drugie pytanie dostałem mniej więcej taką, jakiej się spodziewałem

Na pierwsze - żadnej. Pozwalam sobie zatem je ponowić.
wyd_stratus napisał(a):Zaproponowaliśmy kiedyś współpracę Techmodowi i kalkomanie wyszły. Może będzie to jeszcze powtarzane.
Zapowiedziane w PS kalki do MiGów-29 i -23 nie wyszły. Ale PWS-26 i Storcha doceniam i proszę o więcej (chociaż Storcha akurat nie kupiłem, bo ten samolot wolę w niemieckich barwach).
wyd_stratus napisał(a):Jesteśmy wydawnictwem i raczej produkcja kalkomani (szczególnie gdy są wzorowane - kopiowane na publikacjach innych - co czyni jeden z naszych 'konkurentów') nie jest i nie będzie podstawą naszej działalności.
Chyba Kagero i AJ-Press mogą powiedzieć to samo, a jednak kalki dołączają. Przytyku o kopiowaniu nie rozumiem i nie chcę wnikać w niesnaski między konkurentami. Wydaje mi się jednak, że jeśli w jakiejś książce lub gazecie ukaże się rekonstrukcja malowania, to wydawca nie może mieć za złe producentowi kalkomanii, że na jej podstawie wyprodukował kalki. Mógł sam zrobić to wcześniej... Gdyby uznać te pretensje za słuszne, to równie "nie fair" byłby modelarz, który na podstawie owej rekonstrukcji zrobiłby model (zwłaszcza przeznaczony do sprzedaży). Moim zdaniem byłoby to chore, ale kto wie, jakie wynaturzenia staną się normą pod wpływem nowych przepisów o prawach autorskich...
wyd_stratus napisał(a):Nie wszyscy chcą płacić za kalkomanie w książkach.
Nie wszyscy chcą płacić nawet za same książki. Ale to nie powód, żeby zaprzestać ich wydawania, nieprawdaż?