Mirage IIICJ - Eduard - 1:48 - open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Mirage IIICJ - Eduard - 1:48 - open

Postprzez reggy » czwartek, 27 marca 2008, 23:34

Model wygląda jak skaranie boskie, ale już tylko miejscami wymaga pracy. Z grubsza przeryłem już wszystkie linie i poprawiłem większość nitów. Specjalnie od siebie więcej nitów nie dodawałem, "cyrklowane" wyglądają co najwyżej miernie, a kółeczka mi się zniszczyły:(
No ale nic, radośnie od paru dni szpachluję, szlifuję, ryję. Dodałem wczoraj owiewkę i wkompanowałem ją na CA (zabezpieczyłem wcześniej środek - nie ma (chyba) białego nalotu. Potem zaszpachlowałem, bo szpara była niezgorsza. Przyznam, że model prostym nie jest (albo ja już zapomniałem jak się te aeroplany składa)... No ale byle do przodu. Teraz kosmetyka i drobne szlifowanka i położymy podkład.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
reggy

Reklama

Postprzez badger » piątek, 28 marca 2008, 09:13

Mało tego że fajna relacja to również zakres innowacji ogromny. Ogólnie ujmując _ "Pod wrażeniem żem Ci". A tak poza tematem, czytając tą relację chyba skuszę się do powrotu do samolocików.
Pozdrawiam Jacek

Każdy patrzy na świat przez własne okulary
Obrazek
badger

Postprzez reggy » sobota, 29 marca 2008, 21:06

Zostało z pancerki - czarny podkład. Bez preshadingu, za to mocniejszy postshading będzie - tak jak lubię.
Czarny podkład z Humbrola 33 i Revella 6 pozwolił wyłapać parę nierówności i kropel po CA które przeoczyłem. Mały szlifik, poprawka i jest okej - teraz pora na kolorki. Sorki za może kiepski fotki, ale ciężko się czarne rzeczy fotografuje :)
Obrazek
Zbliżenie - ogólnie farba jak na olejną gładka, dobra baza do Vallejo. Fajfocle zdmuchiwalne:)
Obrazek
Obrazek
Oto co będzie podczepione:
Obrazek
reggy

Postprzez reggy » niedziela, 30 marca 2008, 00:53

Post pod postem, ale że to update, to chyba chłosty nie będzie:)
Położone dwa kolory, spód i baza na górę. Mieszanki paru kolorów Vallejo na oko:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek]
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
reggy

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 30 marca 2008, 08:16

Jak dla mnie preshading na spodzie jest zdecydowanie za mocny chciaż czywiście to kwestia gustu. Może lepszy efekt wyszedłby gdybyś zamiast czarnego podkładu dał brązowy.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Bercik » niedziela, 30 marca 2008, 17:21

Nie nie nie, spód jest w sam raz ;o)
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez reggy » niedziela, 30 marca 2008, 21:06

No i góra z grubsza pomalowana. Ponownie, miksy na oko paru kolorów Vallejo Model Color. Aerek parę razy zastrajkował plując, za karę odbywa parodniową kąpiel czyszczącą. Przed nim jeszcze wielkie wyzwanie - namalowanie sześciu dużych czarno-zółtych trójkątów na skrzydłach i stateczniku - wolę to niż kalki. (jak Open, to Open :) ).
Dwie fotki z malowania:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
reggy

Postprzez Timi » niedziela, 30 marca 2008, 21:18

miejscami wygląda jak niedomalowany :-|
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 30 marca 2008, 22:09

To chyba ma tak być, takie płowienie farby.
Ale żółte trójkąty to lepiej było chyba malować na jasnym kolorze bazowym, a nie na ciemnych plamach, bo przecież późniejsze zamaskowanie nie stanowi problemu.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Bercik » niedziela, 30 marca 2008, 22:13

Zielony jednak miejscami trochę za słabo pokrył :cry: I widać jakąś dziwną plamkę na piaskowym na sterze kierunku ale może to wina zdjęcia... ?
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez reggy » niedziela, 30 marca 2008, 22:18

piotr dmitruk napisał(a):o chyba ma tak być, takie płowienie farby.

Kurcze, jak trzeba się domyślać "co autor miał na myśli" to oznacza jedno - autorowi coś nie wyszło:) Rzeczywiście, miejscami niedomalowałem kamuflażu, tak to jest jak mama zrzuca z warsztato-komputera bo chce grać w "literaki" na kurniku ;( :oops:
piotr dmitruk napisał(a):Ale żółte trójkąty to lepiej było chyba malować na jasnym kolorze bazowym, a nie na ciemnych plamach, bo przecież późniejsze zamaskowanie nie stanowi problemu.

Fakt faktem. Nie miałem w domu żółtego odpowiedniego :lol: A że musiałem pewne sprawy odreagować i się wyciszyć, oddałem się beztroskiemu malowaniu. Hym, jeszcze się prześpię z tym co zrobić z tymi trójkątami. Zresztą i tak malowałbym je w ten sposób, że maskuje duży trójkąt - jadę na czarno Vallejo, potem maskuje krawędzie i jadę środek na żółto. Wiem że takie kolory słabo kryją, ale z Vallejo nigdy nie miałem problemów z kryciem... Zresztą kurcze, od 10 miesięcy nie robiłem żadnego samolotu :D :shock: :mrgreen: :mrgreen:
Dzięki za zainteresowanie i sugestie!

Edit:
Bercik napisał(a):I widać jakąś dziwną plamkę na piaskowym na sterze kierunku ale może to wina zdjęcia... ?

Wprawnym oczom nic nie umknie - tu robiłem małą poprawkę, ale nie udało mi się idealnie odtworzyć koloru piaskowego. Czeka kolejny retusz, ale z tym zaczekam na słoneczko - wiadomo - światło.
reggy

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 30 marca 2008, 23:05

reggy napisał(a): Zresztą i tak malowałbym je w ten sposób, że maskuje duży trójkąt - jadę na czarno Vallejo, potem maskuje krawędzie i jadę środek na żółto. Wiem że takie kolory słabo kryją, ale z Vallejo nigdy nie miałem problemów z kryciem...

Chłopie, sam sobie utrudniasz, żółty Ci nie przykryje czarnego. Zamaskuj duże trójkąty, pojedź na luzaka na żółto, potem trójkącik w środek i wal na czarno. Widzę że się chyba boisz maskowania trójkąta w środku- to pryszczyk. Masz przyklejone maski zewnętrznego trójkąta wyznaczające Ci kierunki. Potem równolegle do nich dajesz paski taśmy dla zamaskowania brzegów żółtego z pewnym nadmiarem. Ten nadmiar delikatnie przycinasz nożykiem wzdłuż sąsiedniego paska i zostają Ci same brzegi trójkąta. Jego środek maskujesz czym chcesz.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez reggy » niedziela, 30 marca 2008, 23:20

piotr dmitruk napisał(a):Zamaskuj duże trójkąty (...)

Okej - przekonałeś - jestem podatny na rzeczową perswazję:) Na dniach wyruszę na zakupy potrzebnej farbki. :mrgreen:
reggy

Postprzez reggy » poniedziałek, 31 marca 2008, 17:49

Podziękowania dla Piotra Dmitruka za przekonanie, bo wyszło naprawdę fajnie:)
Musiałem to dzisiaj zrobić, skoro zdobyłem farbkę - pięć godzin cięgiem roboty, walka ze wyeksploatowanym aerografem, przypominanie sobie jak to się maskuje taśmą no i oto efekty:
Wydzielone trójkąty:
Obrazek
Obrazek
Pomalowane na żółto i zamaskowane to, co ma żółtym zostać:
Obrazek
Obrazek
Efekty w zachodzącym słońcu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek