Yamaha YZF-R1 - Tamiya 1:12 - OPEN

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Yamaha YZF-R1 - Tamiya 1:12 - OPEN

Postprzez Łukasz Orczyc - Musiałek » niedziela, 5 lutego 2012, 10:22

Jestem tego samego zdania co wuen. Myślę, że warto dać mu znać o Twoim modelu, bo nie sądzę, żeby ktoś jeszcze robił takie cudo bazując na tym konkretnym egzemplarzu!
Łukasz Orczyc - Musiałek

Reklama

Postprzez Kuba'125 » niedziela, 5 lutego 2012, 11:13

Witam, pięknie ten bak wygląda( o ile można o nim tak powiedzieć :D ) ,myślę ,że właścicielowi było by bardzo miło ,że ktoś robi jego sprzęt w miniaturze ,tym bardziej ,jeżeli tej R-ki już nie ma. Wydaje mi się ,że Raptowny teraz lata Gixxerem a nie BMW :) .
Kuba'125

Postprzez TomZak » niedziela, 5 lutego 2012, 11:15

Podoba mi się ten kolor. Szkoda, że na koniec niewiele z niego zostanie.
Patrząc na te próby domyślam się, że nie łatwo zrobić zadowalające wgniecenie ale to ostatnie jest naprawdę OK ;o)
Pokazać mu (koniecznie ;o) ) to pod koniec jak będzie gotowy.
TomZak

Postprzez greatgonzo » niedziela, 5 lutego 2012, 13:09

Gdyby ktoś portretował moje moto zaraz zalałbym tym wszystkie wątki do chwalenia się. Normalny człowiek na pewno będzie zachwycony.
greatgonzo

Postprzez Kazik » niedziela, 5 lutego 2012, 14:17

No cóż być może i się ucieszy ale na razie to nie ma jeszcze co oglądać.
Jak skończę z sukcesem to może podeślę mu parę fotek.

Kuba'125 napisał(a):Wydaje mi się ,że Raptowny teraz lata Gixxerem a nie BMW

Zdaje się że po R1 był GSXR ale teraz na pewno jest BMW. Wystarczy zajrzeć w google

http://img.webme.com/pic/n/nowodwor/rap ... 25_018.jpg

lub youtuba

http://www.youtube.com/watch?v=mCGNlpcH ... re=related

swoją drogą to gość ma niesamowicie opanowany ten motor.

Cieszę się że Wam się podoba moja budowa i mam nadzieję że dojdę do jej końca. Jeszcze sporo przede mną a ja niestety mam dość chaotyczny sposób składania ;o) w tej chwili mam rozgrzebane już chyba wszystkie elementy.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Macio4ever » niedziela, 5 lutego 2012, 21:35

Też bym był bardzo połechtany, gdyby ktoś moje moto czy samochód odwzorował. Chłopaki mają dobry pomysł - powinieneś albo my damy cynk i sprawa wyjdzie na jaw ;o)

Zbiornik ma realistyczny kształt, czekam na wykończenie i ukoronowanie ciekawego pomysłu na odtworzenie wgniecenia.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez wuen » niedziela, 5 lutego 2012, 21:50

Kontakt z "Raptownym" może zaowocować np. kolekcją fotek elementów, których nie widać na fotkach umieszczonych w internecie - może robił jakąś dokumentację podczas wykonywania motocykla?
Na pewno takie fotki przydałyby się do jeszcze wierniejszego odwzorowania szczegółów, do którego zmierzasz z takim uporem.
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez Kazik » niedziela, 5 lutego 2012, 21:58

wuen napisał(a):Na pewno takie fotki przydałyby się do jeszcze wierniejszego odwzorowania szczegółów, do którego zmierzasz z takim uporem.

Może lepiej nie :lol:
Już momentami mam wrażenie że za dużo bym chciał zrobić.
W ten sposób czasami można sobie samemu strzelić gola. Już tak miałem/mam z paroma modelami. Zapędzam się w takie drobiazgi a potem nie mogę skończyć modelu bo mi te drobiazgi nie chcą wyjść.

Przy tym sprzęcie to tylko chciałbym wiedzieć jak on tą przednią owiewkę zainstalował i tyle. Resztę już mam mniej więcej rozpracowaną. Więcej mi nie trzeba ;o)
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Patryk » poniedziałek, 6 lutego 2012, 13:41

Kazik jak skończysz zapytaj sie Raptownego ,czy się zamienić by nie chciał. :mrgreen:
Super robota ,strasznie mi się podoba.
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez Kazik » poniedziałek, 6 lutego 2012, 22:19

Hehehe, dzięki!

Dodatkowy stelaż z tyłu zadupka to jest element który męczę już jakiś czas a i tak jestem z niego najmniej zadowolony.
Zbliżyłem się już do tego jak powinien wyglądać ale jak na niego patrzę to i tak mi się nie podoba

Obrazek

z drugiej strony jak sobie pomyślę że miałbym go robić jeszcze raz od nowa to mnie trzęsie

Obrazek

jakoś ni cholery nie chce się pod ten zadupek dobrze wpasować i pewnie dlatego go tak znielubiłem

Obrazek

na razie zostanie tak jak jest, odpocznę od niego psychicznie i później się zobaczy co z nim zrobić

Obrazek

Wspominałem wcześniej że w wolnych chwilach bawiłem się w składanie łańcucha.
Udało mi się skończyć tj. uzyskać odpowiednią długość

Obrazek

Martwiłem się czy starczy ogniwek i trzpieni. Ze wstępnych obliczeń wychodziło mi że będzie na styk. Przy składaniu robiłem wszystko co by te drobiazgi nie fruwały w powietrzu i nawet chyba mi się udało. Z tego co pamiętam tylko jeden trzpień oddalił się w nieznanym kierunku. A na koniec okazało się że musiałem łańcuch skracać i jeszcze mi zostało kilkanaście niezłożonych :)
Przy trzech ostatnich odcinkach składałem już bez wspomagania się klejem wodorozcieńczalnym który to zaleca stosować Top Studio w celu ułatwienia montażu. Da się bez rozpadania się łańcucha.

Przednia zębatka również zestawu TopStudio.

Na koniec jeszcze jedna rzecz.
Na samym początku relacji pisałem że przy odwzorowywaniu wyglądu Yamaszki odpuszczę sobie napisy reklamowe i inne naklejki. Okazuje się że nastąpiła zmiana w tym temacie.
Relację z budowy tego sprzęta pokazuje też na znanym większości modelarzy forum AF (automotiveforums.com). W wyniku czego odezwał się do mnie bardzo sympatyczny kolega Miguel który zaoferował się że wykona dla mnie kalki z w miarę możliwości wszystkimi napisami i naklejkami. Zdaje się że jest dobry w te klocki bo choć ni w ząb po hiszpańsku nie kumam to fotki mówią same za siebie. Można popatrzeć na jego blogu http://maskdecals.blogspot.com/

A tymczasem małe zajawki z postępów prac

Obrazek

Obrazek

nie muszę chyba dodawać jak bardzo jestem wdzięczny Miguelowi za jego czas poświęcony dla mnie. I choć pewnie dla odmiany on ni w ząb po polski to i tak wielkie dzięki Miguel!
Ostatnio edytowano środa, 8 lutego 2012, 13:24 przez Kazik, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez zmorka » poniedziałek, 6 lutego 2012, 22:40

Marek, to będzie najprawdziwsze 1/12 :!: Świetna praca.
zmorka

Postprzez MesserDesign » poniedziałek, 6 lutego 2012, 23:42

Marek - i wszystko jasne... Masakra - pozytywna rzecz jasna.
Co do stelaża - Marek nie ma co się nim tak przejmować - weź pod uwagę że Raptowny paręnaście razy przywalił tym stelażem o ziemie - to i jego geometria czy spasowanie mogło ulec zmianie. Przynajmniej taką hipotezę możemy przyjąć ;o)

Łańcuch - świetnie wygląda. Ale raczej ultra relaksujące zajęcie to to nie jest.
I tu pytanie nie związane czysto z tematem - są łańcuchy pod konkretne modele, ale czy są "uniwersalne" - szukam czegoś do mojej yamaszki yzr500 - ?

Pozdrawiam
Tomek
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez Kazik » wtorek, 7 lutego 2012, 07:27

Dzięki Panowie.

Tomku łańcuchy są dedykowane do konkretnych modeli i jak się pewnie domyślasz głównie do GP.
Musisz pooglądać bo może dasz radę coś zaadoptować.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez delta81 » czwartek, 9 lutego 2012, 12:42

Przyglądam się tylko, ale muszę napisać, że dla szarego człowieka to niemal dzieło sztuki, szacunek.
I czeakam na zakończenie.
delta81

Postprzez lejgo_inc » czwartek, 9 lutego 2012, 15:21

delta81 napisał(a):...
I czeakam na zakończenie.

Sprzeciw! Ja chciałbym żeby ta budowa trwała i trwała. Bez niej będzie nuda.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat