Honda RC 166 GP Racer 1/12 -Tamiya-Klasa Open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Honda RC 166 GP Racer 1/12 -Tamiya-Klasa Open

Postprzez Fred-k2 » piątek, 3 lutego 2012, 23:45

Piotrek dajesz do pieca, poziom na forum coraz wyższy, niedługo trzeba będzie się schować ze swoimi modelami bo nie będzie czego pokazywać :D Ładny lakier położyłeś, błyszczy się pięknie.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Kazik » piątek, 3 lutego 2012, 23:46

cayman napisał(a):Niestety fotki przekłamują.

Balans bieli robi swoje.

Zgadzam się z Fredem.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez cayman » poniedziałek, 6 lutego 2012, 13:59

Dzisiaj etap następny.
Tak jak wcześniej napisałem decal imitujący pole numerowe na owiewce to jedno wielkie nieporozumienie i ułożenie go w idealnej pozycji tak żeby dolegał w każdym mil.. z użyciem zmiękczaczy to strata czasu.To taka informacja dla kolegów którzy w przyszłości będą składać ten model .
Dlatego też a było trochę zabawy wyciąłem w taśmie maskującej kształt pola numerowego,zamaskowałem pozostałą część owiewki,fuknąłem delikatnie białym podkładem a potem białym (Gaia) ,po kilkunastu minutach delikatnie ściągnąłem masking a powstały rancik zlikwidowałem papierkiem 6000 i oto efekt

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przyszła kolej na licznik i z ramki trzymającej zegar usunąłem imitacje śrub ,nawierciłem dwa otworki i wkręciłem :lol:
sruby T2M 0.8 mm

Obrazek
Obrazek

Błotnik przedni dostał nity z łbem półokrągłym z SH 0,7 mm.Maciek Dziękuję za pomoc.
Nity zaznaczam że nie są jeszcze wklejone .To tylko przymiarka i dlatego odstają.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Piotrek

A kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
cayman

Carbon Master

Postprzez cayman » piątek, 10 lutego 2012, 17:38

Dłubaniny ciąg dalszy.
Przy Ferrari był Auto detailing a przy Hondzie jest Moto detailing.

Silnik gotowy do wrzucenia w ramę tylko nie wiem czy sam dam radę bo przybyło mu trochę na wadze.
Silnik dostał łącznie 164 śruby i nakrętki różnego rodzaju zgodnie z oryginałem pod zrobione wcześniej otwory po usunięciu imitacji.
W głowicę i dekle zaworowe poszło 40 szt.
Dekle boczne 25 szt.
Gaźniki 58 szt. plus opaski ściskowe na rury dolotowe do cylindrów a listwa paliwowa cztery węże gumowe zaciśnięte drutami( jak w oryginale)
Reszta śrub poszła na boki silnika i w miskę olejową
Rozmiary śrub od 0,6 mm do 1mm .
Zrobił się naprawdę ciężki. :lol:

To fotki oryginałów

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A teraz foty z bardzo żmudnej i misternej roboty uffff

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Owiewka przednia po decalach i lakierze bezbarwnym schnie do polerki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Bębny hamulcowe też gotowe.Usunąłem imitacje linek (we wcześniejszym poście są fotki jeszcze z imitacjami) i zastąpiłem linkami stalowymi skręcanymi.

Obrazek
Obrazek

Tylna zębatka dostała nowe śruby

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A to już przygotowane do złożenia manetki i układ kierowniczy oczywiście też dozbrojony jak potrzeba

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Lagi przednie również zaopatrzone w śruby i to z gwintem !!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez WestBikers » piątek, 10 lutego 2012, 17:43

Szok :!: :!: :!: Owiewka wyszła pięknie, silnik wygląda jak prawdziwa jednostka, a reszta detali... - nie wiem co powiedzieć - mistrzostwo :!:
WestBikers

Postprzez alphard » piątek, 10 lutego 2012, 17:47

Jeżeli chodzi o silnik to mam mieszane uczucia, ale może niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni.
Pole numerowe wyszło całkiem ładnie jak na maskę - troszkę tam widać poszarpaną krawędź, ale i tak jest ładne :)
Obrazek
alphard

Postprzez DarkWing » piątek, 10 lutego 2012, 18:20

Ilość śrub faktycznie robi wrażenie i ogólny widok jest miły dla oka ale..... Jak się przyjżeć to wychodzi na jaw jeden feler. Dużo z tych wszystkich śrub (a szczególnie przy silniku ale też i przy kole) jest osadzonych niewspółosiowo - poprostu krzywo. Zdaję sobie sprawę z rozmiaru całości i wiem jak wyglądają śruby 0,6 ;o) ale tu nie mogę oprzeć się wrażeniu, że albo był pośpiech, albo już znużenie ich osadzaniem, albo po prostu brak precyzji... a może wszystkiego po troszkę :P ... Szkoda, bo i dużo pracy włożone i koszty niemałe a efekt końcowy szpeci tak piękny i precyzyjny w Twoim wykonaniu model.
Jeśli zaś chodzi o elementy układu kierowniczego i manetki to wyglądają ślicznie... :D
Z niecierpliwością czekam na wiecej.
Pozdrawiam
Sławek (DarkWing)
DarkWing

100-lecie Niepodległości

Postprzez cayman » piątek, 10 lutego 2012, 18:55

DarkWing napisał(a):Ilość śrub faktycznie robi wrażenie i ogólny widok jest miły dla oka ale..... Jak się przyjżeć to wychodzi na jaw jeden feler. Dużo z tych wszystkich śrub (a szczególnie przy silniku ale też i przy kole) jest osadzonych niewspółosiowo - poprostu krzywo. Zdaję sobie sprawę z rozmiaru całości i wiem jak wyglądają śruby 0,6 ;o) ale tu nie mogę oprzeć się wrażeniu, że albo był pośpiech, albo już znużenie ich osadzaniem, albo po prostu brak precyzji... a może wszystkiego po troszkę :P ... Szkoda, bo i dużo pracy włożone i koszty niemałe a efekt końcowy szpeci tak piękny i precyzyjny w Twoim wykonaniu model.
Jeśli zaś chodzi o elementy układu kierowniczego i manetki to wyglądają ślicznie... :D
Z niecierpliwością czekam na wiecej.

Poczekam jak Koledzy będą ręcznie robić otworki wiertłem 0,3 mm np. na obszarze np. 0,6 mm i to centralnie.
Foto były robione z odległości ok.10 cm i powiększane w programie do wielkości olbrzyma.
Silnik cały ma dł. ok.5 cm i tyle samo wysokości.
Pierwsza fotka to wielkość modelu silnika ca. 1/1 a te wielkie przewody wysokiego napięcia do świec to kabelki 0,8 mm z zestawu.
O znużeniu i pośpiechu u mnie nie ma mowy !!!
Ewentualnie można stawiać kleksy pędzelkiem na imitacje śrub i innych detali .
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez Macio4ever » piątek, 10 lutego 2012, 19:04

Nie kuś, bo pokażę jak wierciłem :P

Ładnie pociągnąłeś robotę, bez dwóch zdań. Z wierceniem pod śruby jest tak, że przy ustawieniu ich w szeregu (silnik) i tak małych rozmiarach nawet mała niedokładność wyłazi. Nie ma bata. Pionowy uchwyt wiertarki plus stół podziałowy lub zwykłe imadło rozwiązałby sprawę. Utrzymanie ręką idealnego kąta jest bardzo trudne.

Ja widzę dużą wartość dodaną przy kierowncy i manetkach, co do silnika to pewnie większość z nich będzie schowana w cieniu baku.

Tak czy inaczej idziesz grubo :mrgreen:
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez alphard » piątek, 10 lutego 2012, 19:12

cayman napisał(a):Poczekam jak Koledzy będą ręcznie robić otworki wiertłem 0,3 mm np. na obszarze np. 0,6 mm i to centralnie.

Ja nie będe :))
Ale ja nie mówiłem o sróbkach, a o ogólnym odbiorze ślinka - Twoja praca jaką przy nim wykonałeś jest OSZAŁAMIAJĄCA.
Chodzi o to, że ślinik co do malowania różni się ze zdjęciami oryginału (w sumie zależy czy wzorowałeś się na pierwszej czy dwóch pozostałych fotkach). Do tego wysępuję na nim kilka "baboli" wynikających z obróbki plastiku co przy pracy jaką włożyłeś w jego waloryzację nie powinno mieć miejsca i psuje efekt :/ ...

Macio4ever napisał(a):Ja widzę dużą wartość dodaną przy kierowncy i manetkach, co do silnika to pewnie większość z nich będzie schowana w cieniu baku.

Całkowicie się zgadzam:)
Obrazek
alphard

Postprzez Kazik » piątek, 10 lutego 2012, 20:10

Panowie widzę że bardzo łatwo się Wam krytykuje.
Ja osobiście bardzo chętnie przyjmuję taką krytykę ale bardziej do mnie przemawia gdy wiem że wypływa od kogoś kto np. sam zrobił coś podobnego.
Wykonanie takiej ilości otworów nawet z pomocą urządzeń o których wspomina Maciek nie należy do najłatwiejszych. To nie jest prosty w kształcie element gdzie się wierci dziurki za koleją.
alphard napisał(a):Chodzi o to, że ślinik co do malowania różni się ze zdjęciami oryginału (w sumie zależy czy wzorowałeś się na pierwszej czy dwóch pozostałych fotkach).

Tutaj też trochę obronię Piotra.
Nie da się zrobić wiernej kopii jednego egzemplarza w przypadku takiego motoru. Trzeba pamiętać że był to sprzęt wyścigowy czyli rozwojowy. Każdy kolejny egzemplarz różnił się od poprzedniego. To nie produkcja seryjna. Po za tym nie ma szans zdobycia dobrej dokumentacji zdjęciowej jednego egzemplarza. Tutaj w ogóle jest ciężko ze zdjęciami. Wiem bo pomagałem szukać fotek Piotrowi.
Mi osobiście bardzo podoba się Twoja robota Piotrze.
A z kierownicą to już pojechałeś na maxa.
Jak mi powiedziałeś że pociąłeś kierownicę i manetki to pomyślałem że zaczną się kłopoty ;o) Nic podobnego wygląda czadowo.
Macio4ever napisał(a):Tak czy inaczej idziesz grubo

Chyba ciężko :lol:

W fotach przeskok klasowy. Przez chwilę myślałem że byłeś w Media po obiektyw ;o)
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Macio4ever » piątek, 10 lutego 2012, 20:30

Marek, przecież nikt nie atakuje Piotra - jest zdjęcie, są uwagi. Ja uważam, że uwagi są cenne, czy ktoś potrafi odtworzyć to samo czy nie. Mogą jedynie być mniej miarodajne w określonych sytuacjach.

Co do kolorów - to porównanie jest do podanych zdjęć referencyjnych, a uwagi luźne - w tym moje z zastrzeżeniem, że może być kwestia zdjęcia.

Ja mam poczucie, że wszystkim się podoba, a że Piotr wysoko mierzy, to i uwagi są szczegółowe. ;o)
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kazik » piątek, 10 lutego 2012, 21:02

Ja tylko wyraziłem swoje zdanie ten temat :)
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez alphard » piątek, 10 lutego 2012, 22:35

Kazik napisał(a):..... że wypływa od kogoś kto np. sam zrobił coś podobnego.

Znaczy żeby móc porozmawiać (wyrazić opinie, krytykować) np. obraz Picassa powinienem malować jak on - Spoko... już się nie odzywam, ale jak ktoś wsadza 160 śrub, a nie usuwa szwa po formie to chyba coś jest nie tak...

EDIT;
Co do kolorów nie mam na myśli odcieni - bo to wiadomo co zdjęcie to inaczej, a o fakt pomalowania elementów, dół silnika w miejscu gdzie wychodzą rury wydechowe na fotkach jest srebrny, a w modelu jest pojechany złotym.
Obrazek
alphard

Postprzez Kazik » piątek, 10 lutego 2012, 22:54

alphard napisał(a):naczy żeby móc porozmawiać (wyrazić opinie, krytykować) np. obraz Picassa powinienem malować jak on - Spoko..

Tego wątku nie pociągnę bo szkoda robić śmieci.
Może za mocnych słów użyłem.

alphard napisał(a):...dół silnika w miejscu gdzie wychodzą rury wydechowe na fotkach jest srebrny, a w modelu jest pojechany złotym.

Masz rację różni się.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat