Eurofighter Typhoon Revell 1:144

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Eurofighter Typhoon Revell 1:144

Postprzez alphard » poniedziałek, 30 stycznia 2012, 23:10

Witam:)
Po krótkiej wizycie w dziale "pancerniaków" ponownie na moim biurku zawitał skrzydlaty maluch. Jakie było moje zaskoczenie gdy po powrocie z pracy na moim biurku zobaczyłem takie o to pudełeczko :) Na pierwszy rzut oka samolot brzydki jak nie wiem co :shock: mam nadzieje, że po złożeniu w całość zmienię zdanie podobnie jak to miało miejsce w przypadku Tornado:)

Obrazek

Krótki in box - niestety nie pełny - bo od razu rzuciłem się w wir pracy. W środku nic skomplikowanego dwa kawałki kadłuba dwa skrzydełka i trochę rakiet wszystko upakowane w dwóch wypraskach oraz jedna mała rameczka z szybką, Z kalkami również nie za bogato, a sama instrukcja składa się z 7 punktów ;/

Obrazek

Obrazek

Po 10 minutach samolocik złożony na sucho - i co dalej mi się nie podoba - pierwsza myśl skończę szybko rach-ciach - żeby żona się nie pogniewała - w końcu chciała mi zrobić niespodziankę. Po chwili jednak opamiętałem się :) ... przecież dopiero zaczynam i nie powinienem "cofać się", a powoli brnąć do przodu i co, że model mi się nie podoba nie znaczy, że mam go zrobić na odpie***ol:) :evil:

Obrazek

W niewielu miejscach przypomina oryginał ... a mocowanie przednich "skrzydełek" na dwa "piny" woła o pomstę do nieba - coś trzeba będzie w późniejszym czasie wymyślić. :roll:

Obrazek

Na początek wziąłem się za wycięcie hamulca areo - trochę to skomplikowane bo składa się z dwóch części - każda wycięta z połówki kadłuba.

Kadłub przed pracą:
Obrazek

Po pracy:
Obrazek

Hamulec:
Obrazek

Przyłożone na sucho - jutro postaram się odwzorować wnętrze w miejscu gdzie jest hamulec i zająć się kokpitem:)
Obrazek
Obrazek
alphard

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Eurofighter Typhoon Revell 1:144

Postprzez alphard » środa, 1 lutego 2012, 21:13

Wiem jak bardzo nie mogliście się doczekać dalszego ciągu :) ... więc jedziemy dalej:)

Na początek poskładałem kokpicik i trąciłem kolorkiem po czarno-białej kalce, w sumie przez szybkę później i tak mało będzie widać, ale zawsze to jakaś satysfakcja ;) - jeszcze będę musiał upchnąć tam jakiegoś ludzika :)

Obrazek

Obrazek

Niestety revell zrobił kokpit, który kończy się zaraz za tablicą przyrządów, a później wielka dziura :shock: Mój warsztat nie dorobił się jeszcze odpowiednich specyfików - więc upchnąłem w to miejsce trochę modeliny - przed zamknięciem kabiny wymodeluje ją jeszcze wykałaczką i pociągnę czarnym matem.

Obrazek

Następnie zabrałem się za hamulec - nie znalazłem niestety zbyt dokładnych zdjęć tego elementu (pewnie nie szukałem zbyt dobrze), ale mniej więcej tak to wygląda na zdjęciach które widziałem. (szara farba jest tam tylko jako podkłąd żeby zobaczyć gdzie jeszcze szlifować ). Zostaje jeszcze dorobić siłownik z wyciągniętych ramek i będzie finito.

Obrazek

Obrazek

Teraz pytanie czy kąt skrzydeł jest dobry - revell zrobił spory margines błędu więc można je przykleić na wiele sposobów :)

Obrazek

I na koniec jeszcze zeszlifowałem wlot - bo w oryginale wyglądało to jakby było zrobione z blachy pancernej.

Obrazek

Ps. hamulec oraz kabina jeszcze nie przyklejone na stałe :)
Obrazek
alphard

Postprzez Strużyn » środa, 1 lutego 2012, 21:53

Zapowiada się ciekawie. Pocieniłbym brzegi hamulca, bo przy tej skali dość gruby plastik będzie raził. Kabinka wyszła całkiem przyjemnie :)

Obrazek
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez alphard » środa, 1 lutego 2012, 22:20

Słuszna uwaga - już na początku go zeszlifowałem, ale jednak za mało :oops:

Zrobione - na krawędzi myślę jakie 0.3 mm :)

Obrazek
Obrazek
alphard

Postprzez Strużyn » środa, 1 lutego 2012, 22:47

Od razu lepiej :) . Czym szlifowałeś ??
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez Aleksander » środa, 1 lutego 2012, 23:02

Mam ten model na półce (obok Phantoma i F4U w tej samej skali - jedyne "drobiazgi" w kolekcji) - gdybym nie wiedział jakie to maleństwo, pewnie nie doceniłbym Twojej pracy. Podoba mi się wkład pracy, jaki czynisz w tych samolotach - jestem pełen podziwu :shock: jakie elementy zrobiłeś w kabinie. Czekam na ciąg dalszy i trzymam kciuki.
Malowanie będzie pudełkowe?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez alphard » środa, 1 lutego 2012, 23:03

800 później wygładziłem papierkiem 2000 :)

Edit. Malowanie chyba pudełkowe - choć tam trochę szary ma wpadać w niebieski co nie bardzo mi się podoba :roll:
Obrazek
alphard

Postprzez alphard » czwartek, 2 lutego 2012, 22:30

Ciąg dalszy tragedii :)
Na początek dosyć wkurzająca sprawa - przeglądając prace innych nad tym samolotem zauważyłem, że ich "cacka wyglądają znacznie lepiej niż moje :/
poszukałem troszkę i się okazuje, że mam jakąś starą wersje tego modelu - nic dziwnego że tu wszystko takie okrojone :( trudno zrobię co będę w stanie żeby to jakoś wyglądało :(

http://www.mojehobby.pl/Revell-Eurofighter-p-1-142460.html - mój model
http://www.mojehobby.pl/Revell-Eurofighter-Typhoon-single-seater--p-1-1718884.html - nowsza wersja

Dobra nie ma co marudzić lecimy dalej.
Dziś może nie zbyt wiele się działo, ale dłubałem przy drobnicy - a to zawsze jest męczące. Na początek poprawiłem przednią goleń - jak dobrze zaschnie klej trzeba będzie jeszcze trącić papierkiem tu i tam :)

Obrazek

Póżniej dodałem troszkę "osprzętu" za fotelem pilota- całość przeleciałem czarnym i lekki "drajbrusz" ciemnym szarym.

Obrazek

Na koniec zabrałem się za pilota - szybka operacja amputacji nóżek i mały przeszczep rąk. Najgorzej, że pilot nie miał kasku więc dostał troszkę szpachlówki na głowę którą później delikatne wymodelowałem.

Obrazek

Obrazek
Obrazek
alphard

Postprzez alphard » niedziela, 5 lutego 2012, 23:58

No to troszkę podłubałem - ten model to kompletna porażka :-| tak szczerze mówiąc to szkoda mi na niego już sił i czasu wiedząc, że za 25 zł mogę kupić nowszą wersje ;/ ... trudno jak już się coś zaczęło to trzeba skończyć.

na początek podwozie:
Obrazek

Obrazek

nabieramy kolorków - na pierwszym foto hamulec z siłownikiem, który jednak wydawał się zbyt wielki i został zmieniony

Obrazek

Obrazek

i na koniec uzbrojenie - zeszlifowałem te płyty pancerne i zapodałem wstępne kolorki

Obrazek

Obrazek

Jutro dopracowanie szczegółów, sido kalki i będziemy kończyć :)
Obrazek
alphard

Postprzez alphard » wtorek, 7 lutego 2012, 10:42

Typhoon dostał wczoraj uzbrojenie:) - oraz jaśniejsze krawędzie na skrzydłach. (tych małych również). Postanowiłem nie wklejać tych busoli na końcówkach skrzydeł - możliwe, że jeszcze zmienię zdanie i je dokleję;)

Obrazek

Obrazek

Później przyszłą pora na sido i kalki - nie pomyślałem wcześniej o tym, że mam sporo pozostałości po ostatnich dwóch tornado i cały zestaw ze starfightera, a więc malowanie oznakowanie troszkę SF, ale mam nadzieje że się nieźle prezentuje.

Obrazek

Obrazek

po drugiej warstwie sido prezentuje się tak. Jeszcze trzeba zrobić leciutki wash i pociągnąć matem:)

Obrazek

Obrazek

Ps. przód samolotu celowo nie został dociążony - a nawet dałem mały ciężarek na tył. ale to wyjaśni się jak już będzie podstawka.
Obrazek
alphard

Postprzez Strużyn » wtorek, 7 lutego 2012, 12:28

No i bardzo fajnie to wygląda :). Czekam na efekty uplastyczniania ...
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez alphard » wtorek, 7 lutego 2012, 23:42

No to skończyłem :)
Troszkę nowości przy tym modelu było - pierwszy kontakt z olejami i pierwszy w miarę "prawdziwy" wash itp. Pewnie będzie czas pogadać więcej w galerii - jak ją zrobię ;P
Na dzień dzisiejszy nie mam na magazynie żadnego modelu więc jutro ograne warsztat i postaram się zrobić porządne zdjęcia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
alphard

Postprzez Aleksander » środa, 8 lutego 2012, 09:02

Fajnie wyszedł - ostatnie zdjęcie, jakby je trochę "doprawić" mogłoby trafić jako kandydat do zdjęcia tygodnia.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez alphard » środa, 8 lutego 2012, 09:08

:) ... Dzięki - właśnie ładuje akumulatorek w aparacie - wypije spokojnie kawę i zrobię trochę zdjęć przy dziennym świetle, a później coś tam może dopracuje - więc jeszcze dziś zapraszam do galerii :)
Obrazek
alphard

Postprzez klajus » środa, 8 lutego 2012, 09:45

Pomysł świetny.
Skala nie do ogarnięcia przeze mnie.
Gratulacje!
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat