Ford Focus WRC (Monte Carlo Rally 2000) 1:24 Revell

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Ford Focus WRC (Monte Carlo Rally 2000) 1:24 Revell

Postprzez szpaku86 » piątek, 10 lutego 2012, 17:23

Witam ponownie

Zgodnie z obietnica kolejna galeria.
Prace nad modelem ukonczylem w lipcu ubieglego roku a realizacja zajela mi ponad dwa miesiace i jest to zarazem trzeci z rzedu samochod WRC sezonu 2000.
Moim zdaniem najładniejszy fabryczny Focus, no może z wyjątkiem Forda z sezonu 2002.
Początkowo zastanawiałem się czy wybrać wersje Sainza ale docelowo przez sentyment do gry Colin MaCrea 2 wykonałem właśnie auto Szkockiego Mistrza Świata. Szkoda tylko ze załoga odpadła z rajdu na 14 kilometrów przed końcem ostatniego odcinka przez defekt silnika, Colin po raz kolejny miał pecha w Monte Carlo.
Teraz troszkę odnośnie modelu firmy Revlla (przepak z Hassegawy) w którym dopracowałem kilka szczegółów w stosunku do poprzedniego Forda Janusz Kuliga. Niebieskie pola na tyle i bokach samochodu to nie kalkomania jak zakłada producent lecz moje malowanie. Najwięcej zmian zaszło na przednim zderzaku : dodałem siatkę na chłodnice której nie było w zestawie, zaszpachlowałem przerwy w bocznych wylotach powietrza, nawierciłem dziury na przykręcane halogeny, dorobiłem zaczep do holowania. Tym razem zmieniłem zapinki na maskę i klapę by wyglądały bardziej oryginalnie, nawierciłem progi jak i końcówkę wydechu. Zmiany w środku opisze poniżej a teraz zapraszam do oglądania.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz troszkę odnośnie środka w którym doszło do wielu zmian... Standardowo zrobiłem pasy bezpieczeństwa oraz pasy na koło zapasowe które zostało zupełnie przeze mnie przerobione, gdyż w zestawie były tylko 4 opony ta pochodzi ze „zwłok” innego modelu. Następnie dodany jest przewód wlewu paliwa, trochę elektryki, elektryka hydraulicznego hamulca ręcznego jak i przewody hydrauliki. Dołożyłem kamerę on boardową, słuchawki z interkomem i kablami, apteczkę, przewody do guzików na kierownicy, kartę ID na klatce bezpieczeństwa, sama klatka tez została troszkę poprawiona. Dodałem schowek na opisy tras ze strony pilota no i sama zeszyt umieściłem na desce rozdzielczej. Dodałem również pedały których zabrakło w oryginalnym modelu...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na koniec jeszcze kilka fotek - obydwa Fordy których kierowców niestety nie ma już wśród nas...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dzięki za zainteresowanie, pozdrawiam
Krzysztof
Ostatnio edytowano niedziela, 12 lutego 2012, 15:45 przez szpaku86, łącznie edytowano 2 razy
szpaku86

Reklama

Re: Ford Focus WRC (Monte Carlo Rally 2000) McRea/Grist

Postprzez alphard » piątek, 10 lutego 2012, 17:38

Jak dla mnie jedyne słuszne malowanie tego forda- oj pamiętam godziny spędzone na tej grze :)) ...

Zarówno model jak i fotki bardzo na plus. :))
Obrazek
alphard

Postprzez WestBikers » piątek, 10 lutego 2012, 17:39

Piękności - generalnie nic dodać, nic ująć - jedyne, czego mi brakuje to linie podziału blach - dodałyby realizmu. Ogólnie model świetny, wiszące słuchawki mnie powaliły - super. No i ogromny plus za zdjęcia - tutaj się popisałeś, nie licząc wnętrza, które jednak jest za mało doświetlone, a szkoda, bo tutaj zaszło najwięcej zmian - warto byłoby to pokazać.
WestBikers

Postprzez szpaku86 » piątek, 10 lutego 2012, 17:52

No niestety na fotki srodka juz za pozno... Ogolnie wszystkie zdjecia pochodza z zeszlego roku tak ze chyba intuicyjnie wychodzily co raz lepiej... Co do lini podzialu juz mi sie oberwalo nie raz za ich brak, ale jakos nie jestem do nich wciaz przekonany. Obiecuje jednak ze przy nowym projekcie podziele blachy chocby dla samej pruby czy mi sie spodoba.
szpaku86

Postprzez krzysiekg » piątek, 10 lutego 2012, 19:55

Bardzo czysto i poprawnie zrobiony model. Chyba "wycisnąłeś" wszystko co można było z Focusa Hasegawy. Mam ten model w planach jako zestaw Tamiyii + Kalki S27. To co mi się rzuca w oczy to przezroczysty numer startowy na dachu. Ale wiem, że to wina kalki i uwidoczniło się to po jej nałożeniu. Druga rzecz to malowane przez Ciebie pola na tylnej części kasty. Miałem ten model i wiem, że Revell zrobił na kalce kolor podobny do Twojego, ale czy w oryginale nie powinien być kolor ciemniejszy i to metalik? Coś w rodzaju Telefonica Blue z Tamki (TS-51)? Choć ręki nie dam sobie uciąć.
Reasumując - super model! Czekam na Twój warsztat ze znaczkiem WRC :)

Krzysiek

ps. popraw tego "McRea" w tytule.
krzysiekg

Postprzez Macio4ever » piątek, 10 lutego 2012, 20:07

Przyłączam się do pochwał kolegów. Bardzo fajny model. Linie podziały warte skorygowania, z resztą wciąż to możesz zrobić.
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Kazik » piątek, 10 lutego 2012, 20:19

Czysto i ładnie, trochę brak tych linii.
Masz zdrowie do tych Hasegaw.
Mam jednego takiego Forda i jest dość biedny w porównaniu z Tamiyą
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez zmorka » piątek, 10 lutego 2012, 20:27

Świetna kolekcja, ładny model.
zmorka

Postprzez cayman » piątek, 10 lutego 2012, 21:12

Jak by był trochę ubrudzony to bym pomyślał że to fotki Oryginału. Super model dobrze zrobiony !!!!
Zrób tylko delikatne linie podziału i będzie KOZAK !!!
Pozdrawiam Piotrek

A kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
cayman

Carbon Master

Re: Ford Focus WRC (Monte Carlo Rally 2000) McRae/Grist

Postprzez szpaku86 » sobota, 11 lutego 2012, 14:19

Odnosnie tarczy numeracyjnej na dachu to widzialem kiedys zdjecia z francuskiej wystawy modelarkiej gdzie prezentowano gotowy juz transkit produkcji Renaissance na modelu Tamiyi na ktorym takze barwy martini przebijaly tak samo jak na moim Fordzie, dlatego niewydalo mi sie to w zaden sposob dziwne. Ale upierac sie nie bede gdyz nie znalazlem fotki forda z gory...
Upre sie jednak przy kolorystyce tylu mianowicie ze jest ciemnoniebiska a nie metaliczna. Te fotki wyjasnia dlaczego:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Owszem ford stosowal ciemniejszy metaliczny kolor co widac na aucie z sezonu 2002:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak zawsze dziekuje za zainteresowanie i komentarze
Pozdrawiam
Krzysztof
szpaku86

Re: Ford Focus WRC (Monte Carlo Rally 2000) 1:24 Revell

Postprzez krzysiekg » niedziela, 12 lutego 2012, 22:25

Sugerowałem się tymi fotkami:

Katalonia:
Obrazek

Argentyna:
Obrazek

Finlandia:
Obrazek

Cypr:
Obrazek

Ale rzeczywiście w innych eliminacjach nie był metalikiem. A może to tylko inny kąt padania światła taki efekt dał.

Krzysiek
krzysiekg

Postprzez JAY_R » czwartek, 16 lutego 2012, 17:16

Super Ci wyszły te fordziki. Fajnie by Kuliga wyglądał, jak by był pomalowany fluo red. Taka czerwień jak u Colina na naklejce. Świetna robota, gratuluję :)
Obrazek
JAY_R

Postprzez posejdon » czwartek, 16 lutego 2012, 17:39

Fajny Fordzik. Kiedyś mi się te barwy nie podobały ale jak teraz patrzę to coraz bardziej mi się podobają. Elegancko Ci wyszedł, dobra robota ;o). Wszystkie mankamenty już były wymienione niżej więc nie będę się pastwił. Dodałbym jeszcze tylko przednie lampy, które (moim zdaniem) wyglądają jakoś tak blado.
Czekam cały czas aż ktoś zrobi rajdówkę, która będzie brudna :lol:

EDIT: Przy okazji polecam: http://www.youtube.com/watch?v=MwtvlxFI ... re=related
posejdon

Postprzez lalas2000 » piątek, 16 marca 2012, 23:01

Piękne modele ;o) super wykon jak powiada Łozo :D
Na warsztacie
Obrazek Obrazek
lalas2000

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli