Większa z tych dwóch sielankowych dioramek 1:35 rozpoczęła się od Storcha z Tristara, zrobionego prosto z pudełka. Gdybym go robił dziś byłby pewnie bardziej wyeksploatowany. Ostatecznie znalazły się na niej też 2 figurki MB, jedna Dragona i DSzK z zestawu Zvezdy. Trudno właściwie odtworzyć jak przebiegały zmiany w koncepcji tej dioramy - pamiętam, że zastanawiałem się nad oplem-cysterną Italeri, a w miejsce DSzK typowane były reflektor od AFV lub sowiecka pelotka 85mm z Choroszego Modelbuda. Osobówka z drugiej sielankowej dioramki też w założeniu miała być na większej. W końcu doszedłem jednak do tego, że powietrzna taksówka lepiej pasuje do jakiegoś byle jakiego lądowiska za horyzontem (ZSRR), bronionego przez zdekompletowany trofiejny wkm i pozbawionego zaplecza technicznego, zatem zostało tak, jak jest.

Jak widać, skorzystałem z okazji by trochę poeksperymentować z roślinkami.
Mniejsza sielankowa diorama to mieszanka Bronco (samochód), Dragona (załogant ze StuGa) i MB (Helferin z pieskiem). Pomyślana jako test dla gliny z empiku (pieńki) i static grass. Samochód celowo tylko minimalnie przybrudzony.

Zapraszam do komentowania