Niemcy - Ardeny Dragon 1/35

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące figurek - to właśnie tutaj.

Moderator: xenomorph

Niemcy - Ardeny Dragon 1/35

Postprzez Andrzej Wasilewski » środa, 8 lutego 2012, 18:07

Przede wszystkim chciałbym się przywitać.

Jak się nazywam zapewne się domyślacie ;) Wiosen liczę sobie 27.

Od dłuższego czasu oglądam forum i ślinię się patrząc na wasze prace - kilka lat temu miałem podejście do modelarstwa ale zabrakło i czasu i chęci a zwłaszcza umiejętności. Postanowiłem wystartować raz jeszcze. Znalazłem jakieś stare figurki, urządziłem im krecią łaźnię i zaczynam od początku. Odbyłem spacer do sklepu celem nabycia kilku farb i podstawowych narzędzi. Przeglądałem godzinami różne fora polskie i zagramaniczne celem zdobycia podstawowej wiedzy teoretycznej.

Postaram się co jakiś czas wrzucać moje postępy (lub ich totalny brak) ;) Liczę że pomożecie i dacie kilka cennych wskazówek.

Poniżej krok pierwszy - malowany łepek - użyłem akryli Vallejo, pewnie będzie jeszcze mnóstwo poprawek bo dopiero na zdjęciu widać wszystkie byki...

Obrazek

Obrazek
Andrzej Wasilewski

Reklama

Re: Niemcy - Ardeny Dragon 1/35

Postprzez Radek Pituch » środa, 8 lutego 2012, 18:11

Andrzej Wasilewski napisał(a):Poniżej krok pierwszy - malowany łepek - użyłem akryli Vallejo, pewnie będzie jeszcze mnóstwo poprawek bo dopiero na zdjęciu widać wszystkie byki...

Ważne, żeby się nie zrażać. Na razie dobrze idzie. Powodzenia.
Radek Pituch

Postprzez Andrzej Wasilewski » środa, 8 lutego 2012, 20:30

Dzięki! Tym razem się nie poddam :) Dobrze się odstresować wieczorem po ciężkim dniu w pracy 8-)

Druga główka w toku:

Obrazek

Mam pytanie: Czy przyklejać ręce od razu czy dopiero po pomalowaniu tłowia? Zawsze mnie to zastanawia...tak samo z oporządzeniem - przyklejać od razu i malować całościowo czy najpierw ciuchy a potem reszta gratów?
Andrzej Wasilewski

Postprzez marasenha » środa, 8 lutego 2012, 20:55

Andrzej Wasilewski napisał(a):
Mam pytanie: Czy przyklejać ręce od razu czy dopiero po pomalowaniu tłowia? Zawsze mnie to zastanawia...tak samo z oporządzeniem - przyklejać od razu i malować całościowo czy najpierw ciuchy a potem reszta gratów?

Proponuję najpierw przykleić ręce, możliwe, że w miejscach łączenia będą szpary i będziesz musiał użyć szpachli.
Ja robię tak - sklejam cały korpus plus jakiś drobny sprzęt (np. ładownice), który będzie ciężko przykleić potem (przez ustawienie rąk i tak dalej), głowę nabijam na pal :) i maluję osobno. Dzięki temu mogę najpierw oszlifować cały korpus, szpachlować jeśli jest taka potrzeba, ponownie oszlifować, walnąć podkład i można cały pomalować.

Jak na razie praca wygląda fajnie, nie zrażaj się i działaj! Będę zaglądać :)
Moją bronią jest umysł. Brat ma swój miecz, król Robert ma młot, a ja mam umysł... umysł zaś potrzebuje książek, podobnie jak miecz potrzebuje kamienia do ostrzenia, jeśli, oczywiście ma zachować ostrość. - Tyrion uderzył dłonią w skórzaną okładkę książki. - Dlatego właśnie czytam tak dużo, Jonie Snow.

"Gra o tron" George R.R. Martin
marasenha

Postprzez Andrzej Wasilewski » czwartek, 9 lutego 2012, 13:07

Dzięki za radę! spróbuję zrobić tak jak mówisz. Praca na chwilkę się przystopuje bo zabrakło mi farb...niestety przez kilka lat wszystko powysychało a kupiłem tylko kolory do skóry. Vallejki już zamówione, powinny być jutro albo w poniedziałek.
Andrzej Wasilewski

Postprzez Greg » niedziela, 12 lutego 2012, 10:35

Słuchajcie, nie będę zakładał nowego wątku aby nie zaśmiecać forum. Mam takie pytanie od laika i mocno początkującego: w jaki sposób nabijacie elementy na zapałki lub wykałaczki aby malować osobno pewne elementy?
Greg

Postprzez Łukasz Orczyc - Musiałek » niedziela, 12 lutego 2012, 13:21

Małym wiertełkiem wiercisz otwór i wtykasz wykałaczkę. Czasami przyklejam na super glue.
Łukasz Orczyc - Musiałek

Postprzez marasenha » niedziela, 12 lutego 2012, 15:21

Ja ścinam czubek wykałaczki i przyklejam super glue, tak jest dla mnie najwygodniej. Sprawdza się to przy mniejszych elementach, takich jak głowy, ładownice, manierki, menażki itd. Większe to albo nawiercam, albo używam większych "wykałaczek" :)
Moją bronią jest umysł. Brat ma swój miecz, król Robert ma młot, a ja mam umysł... umysł zaś potrzebuje książek, podobnie jak miecz potrzebuje kamienia do ostrzenia, jeśli, oczywiście ma zachować ostrość. - Tyrion uderzył dłonią w skórzaną okładkę książki. - Dlatego właśnie czytam tak dużo, Jonie Snow.

"Gra o tron" George R.R. Martin
marasenha

Postprzez Greg » niedziela, 12 lutego 2012, 19:09

Dzięki panowie!
Greg

Postprzez kwes » niedziela, 12 lutego 2012, 19:24

Ewentualnie możesz użyć igieł krawieckich lub pinesek z kolorowymi końcówkami ale trzeba nawiercić element wcześniej. Wybór czy wykałaczka / igła / pineska zależy od własnych preferencji.
Błędów nie popełnia tylko ten kto nic nie robi.
kwes

Postprzez Andrzej Wasilewski » wtorek, 14 lutego 2012, 20:37

Można też za pomocą Cyjanopanu (Super Glue) przykleić do elementu kawałek ramki od modelu.

Z braku czasu malowanie idzie mi jak krew z nosa...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nigdy nie malowałem akrylami i dopiero uczę się ich zachowania...
Andrzej Wasilewski

Postprzez Łukasz Orczyc - Musiałek » wtorek, 14 lutego 2012, 22:06

Popraw oczy - brakuje górnej powieki i od dołu też możesz trochę podmalować skórą.
Łukasz Orczyc - Musiałek

Postprzez Andrzej Wasilewski » środa, 15 lutego 2012, 00:22

Generalnie twarz jest jeszcze do poprawy... niestety główki Dragona nie powalają, choć i tak są lepsze niż Tamki ;) Innych w sumie nigdy nie widziałem ale jadą do mnie żywice więc może będzie łatwiej.
Andrzej Wasilewski

Postprzez ED » środa, 15 lutego 2012, 09:17

możesz podać kolory jakich użyłeś do malowania tego feldgrau ?,fajnie się zapowiada plastikowe głowy dragona odrazu do śmieci wyrzucam,polecam żywiczne główki firmy hornet pieknie wykonane.Zdecydowałeś już jak pomalujesz kurtki ? na biało ? czy poszalejesz z Splinter Camo ?
ED

Postprzez Łukasz Orczyc - Musiałek » środa, 15 lutego 2012, 12:24

Hornety to numer jeden, także jak zmieniać to tylko na takie :-)
Łukasz Orczyc - Musiałek

Następna strona

Powrót do Figurki - warsztat