Dawno , dawno temu założyłem tan temat i zapomniałem już o sprawie a tutaj takie dyskusje !
Panowie, ja też uważam że każdy ma prawo zbudować sobie takiego Łosia jakiego potrafi. Trochę szkoda że w Mielcu idą na skróty!Gdzie jak gdzie ale tam powinni wiedzieć jak się samoloty buduje.
Jest jedno miejsce gdzie powinien stać Łoś będący wierną (na ile to jest możliwe) makietą oryginału ! Tym miejscem jest Muzeum Lotnictwa w Krakowie ! Jak dotąd nie słyszałem o takiej inicjatywie !
Czesi zrobili sobie makietę Avii B-534, Holendrzy Fokkera , Niemcy czołg A7V .W MPW mamy Liberatora, właśnie makiety stoją w muzeach i cieszą oko. Na znalezienie bardziej lub mniej kompletnego P-37 , moim zdaniem nie ma co liczyć. Odbudowano w Polsce wiele zabytków i to była jedyna droga , bez tego nie byłoby np. zamku królewskiego w Warszawie a przecież zamek to makieta z małym udziałem oryginalnych elementów. Swego czasu znależli się wspaniali ludzie w tym muzealnicy i stąd wiele zabytków wróciło z niebytu. Lepiej mieć nowe ,,stare'' miasto np. w Warszawie niż żadnego.
Wielka szkoda że osoby prywatne w taki czy inny sposób budują ,,łosie" a osoby które powinny z ,,urzędu'' tym się zająć , ludzie którzy mają dostęp do dokumentacji ,, fotograficznej'' i przynajmniej teoretycznie są najlepiej przygotowani jak dotąd o ile mi wiadomo nic w tej materii nie zrobili !Pierwsza makieta ,,Łosia" w PL już powstała
http://www.altair.com.pl/cz-art-2586Panowie zamiast wieszać psy na tych co już coś robią( jakie to Polskie) napiszcie do muzeum w Krakowie że chcecie ,,Łosia,, i ,,Karasia,, zobaczymy czy ktoś z ,,zawodowców'' się odezwie. Jak dotąd tylko ,,amatorów'' to interesuje.Szanowni koledzy ( w tym znafcy i miszcze) którzy nic w tej materii(poza krytyką) nie zrobili.
Zadam pytanie POMOŻECIE ?
Proszę o konstruktywne i przemyślane propozycje co możemy w tej kwestii zrobić !
Moim zdaniem odpowiednie miejsce dla pracy i wystawienia makiet jest w MLP w Krakowie , problem w tym czy jest tam ktoś kogo to interesuje !