Będzie PZL -37..Łoś". Hawker Hurricane już jest !

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Będzie PZL -37..Łoś". Hawker Hurricane już jest !

Postprzez Marcin_Matejko » niedziela, 12 lutego 2012, 21:40

Właśnie widziałem ten materiał filmowy, no cóż na odpowiedź od konstruktorów czy z PZL bym nie liczył :!:
Wszystkie przedstawione do wywiadu w filmiku osoby są prze szczęśliwe, dosłownie dzień dziecka + szóstka w totka, :mrgreen:
Widać znacznie więcej niż na wcześniejszym materiale filmowym, wszystko fajnie nawet bardzo mi się podoba. Ale jak zaznaczyłem wcześniej uproszczeń w bryle oraz karygodnych błędów w usterzeniu dalej nie rozumiem :?:
Autor mówi że to nie "replika" tylko "makieta" Łosia to też doskonale rozumiem. Wiem że ma wyglądać w miarę podobnie ze 100 metrów, dla obserwatora. To coś podobnie jak oglądanie modelu Łosia (Mikro 1/144) zrobionego z pudła z odległości 1m, wrażenie podobne :oops:
Może się mylę i w złej wierze trwam od lat, ale dla mnie makieta = model redukcyjny w tym przypadku "redukcyjny" nie ma znaczenia bo jest 1/1. Jednak wszystkie inne kojarzone cechy modelu gdzieś mi się rozmywają. :idea:
Skoro modelarze dużego modelu tak nonszalancko podchodzą do swojej pracy, to ja się zastanawiam po co my się pompujemy tak nad każdym szczegółem naszych modeli :?:
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Reklama

Postprzez erkamo » niedziela, 12 lutego 2012, 23:27

Hmm, widocznie to jest właśnie tzw. modelarstwo przez duże "M" :lol:. Nasze grono to raczej grupka nieszkodliwych trepów, sklejających plastikowe samolociki. Coż w tym musi być, bo raczej nikt nie zrobi wywiadu z przedstawicielem naszego "odłamu". Nie zawsze "małe jest piękne" :lol: . Człowiek, który "popchnął" całe przedsięwzięcie, sam się pochwalił, że takie bylo co jak model 1:4 to jedynie bzdet. 1:1 to jest coś! :mrgreen:
Wiemy już co powstaje i pozostaje nam czekać na efekt końcowy.
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez Tenzan » poniedziałek, 13 lutego 2012, 00:57

Witam,
Czy Panowie oglądneli i wysłuchali reportaż o makiecie mieleckiego "Łosia" do końca? Jeżeli tak, to jakie wrażenie wywarła na Was wiadomość, iz oryginalny kadłub przedwojennego Łosia znajduje się w jednym z europejskich krajów? Zapewne czekacie z niecierpliwością na dalsze wieści w tym temacie, co było zapowiedziane w reportażu. Sądzę, że ze względu na konstrukcję Łosia kadłub może być razem z centropłatem. Oby tak było.

Oglądając kilka razy reportaż, zauważyłem, iż podstawową dokumentacją na jakiej oparli się projektanci są "Plany Modelarskie Nr 1". Kilka elementów z tej pozycji zoznalazło się w wywiadzie.

Aby nie obudzić się z ręką w .... ku, proponuję rozpocząć temat malowania Łosia. Końcowe ustalenia przesłać do Mielca, aby uniknąć nieprzespanych nocy.

Pozdrawiam,
Tenzan
Tenzan

Postprzez radoslaw6363 » wtorek, 14 lutego 2012, 08:34

Dawno , dawno temu założyłem tan temat i zapomniałem już o sprawie a tutaj takie dyskusje !
Panowie, ja też uważam że każdy ma prawo zbudować sobie takiego Łosia jakiego potrafi. Trochę szkoda że w Mielcu idą na skróty!Gdzie jak gdzie ale tam powinni wiedzieć jak się samoloty buduje.
Jest jedno miejsce gdzie powinien stać Łoś będący wierną (na ile to jest możliwe) makietą oryginału ! Tym miejscem jest Muzeum Lotnictwa w Krakowie ! Jak dotąd nie słyszałem o takiej inicjatywie !
Czesi zrobili sobie makietę Avii B-534, Holendrzy Fokkera , Niemcy czołg A7V .W MPW mamy Liberatora, właśnie makiety stoją w muzeach i cieszą oko. Na znalezienie bardziej lub mniej kompletnego P-37 , moim zdaniem nie ma co liczyć. Odbudowano w Polsce wiele zabytków i to była jedyna droga , bez tego nie byłoby np. zamku królewskiego w Warszawie a przecież zamek to makieta z małym udziałem oryginalnych elementów. Swego czasu znależli się wspaniali ludzie w tym muzealnicy i stąd wiele zabytków wróciło z niebytu. Lepiej mieć nowe ,,stare'' miasto np. w Warszawie niż żadnego.
Wielka szkoda że osoby prywatne w taki czy inny sposób budują ,,łosie" a osoby które powinny z ,,urzędu'' tym się zająć , ludzie którzy mają dostęp do dokumentacji ,, fotograficznej'' i przynajmniej teoretycznie są najlepiej przygotowani jak dotąd o ile mi wiadomo nic w tej materii nie zrobili !Pierwsza makieta ,,Łosia" w PL już powstała http://www.altair.com.pl/cz-art-2586
Panowie zamiast wieszać psy na tych co już coś robią( jakie to Polskie) napiszcie do muzeum w Krakowie że chcecie ,,Łosia,, i ,,Karasia,, zobaczymy czy ktoś z ,,zawodowców'' się odezwie. Jak dotąd tylko ,,amatorów'' to interesuje.Szanowni koledzy ( w tym znafcy i miszcze) którzy nic w tej materii(poza krytyką) nie zrobili.
Zadam pytanie POMOŻECIE ?
Proszę o konstruktywne i przemyślane propozycje co możemy w tej kwestii zrobić !
Moim zdaniem odpowiednie miejsce dla pracy i wystawienia makiet jest w MLP w Krakowie , problem w tym czy jest tam ktoś kogo to interesuje !
Ostatnio edytowano wtorek, 14 lutego 2012, 20:08 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 2 razy
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Aleksander » wtorek, 14 lutego 2012, 19:48

radoslaw6363 napisał(a):Pierwsza makieta ,,Łosia" w PL już powstała http://www.altair.com.pl/cz-art-2586!

Noo i nawet stateczniki ma prawidłowe, przynajmniej z dystansu. ;o)

A co do propozycji - przecież MLiA może zrobić tak, jak z "Antkiem" - wypuścić "cegiełki", zainteresować fundację Niemczyckiego itp., poszukać sponsorów...
Tylko czy MY to mamy robić? Chyba są jakieś instytucje muzealne, którym powinno na tym zależeć - choć patrząc na Muzeum Wojska Polskiego, to chyba niekoniecznie.
My pewnie możemy zrobić zrzutkę na forum, pod warunkiem, że będziemy mieli choć niewielki wpływ na wykonanie projektu (żeby się nie wstydzić potem takich baboli jak rzeczone stateczniki)
Ja, w każdym razie, chętnie "cegiełkę" na wyprodukowanie Łosia i/lub Karasia wykupię.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez spiton » wtorek, 14 lutego 2012, 20:27

Sparrow napisał(a):Właśnie "leci" "Było, nie minęło" o Łosiu (makiecie).
I już jest na stronie internetowej: http://www.tvp.pl/historia/magazyny-historyczne/bylo-nie-minelo

Ale propaganda. Smutne to.
spiton

Postprzez Marcin_Matejko » wtorek, 14 lutego 2012, 20:46

Ja również chętnie pomogę, w miarę swoich możliwości :idea:
Zresztą proponowałem w liście pomoc "Panom z PZL-a", ale bez odzewu :(
Generalnie chętnie dołożę parę złotych do projektu dla MLP z którego mogłabym być dumny.
Mogę też, jak oferowałem konstruktorom mieleckiego Łosia pomóc w projektowaniu lub wykonywaniu rysunków warsztatowych. Mogę też zorganizować wykonanie rożnych drobnych elementów takich makiet (okucia,sworznie, korpusy, elementy mocujące i inną drobnicę)Bo po prostu takimi rzeczami zajmuję się zawodowo.
Jeśli powstanie jakiś komitet lub projekt na rzecz budowy makiet/replik legend polskiego lotnictwa, bardzo chętnie pomogę. :!:
Marcin Matejko
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez jasio-g » wtorek, 14 lutego 2012, 21:15

W muzeum odtwarzają RWD-8, i to pod nadzorem , bo ma latać. W tej chwili zrobiona jest kratownica kadłuba - jest śliczna i można ją oglądać w gmachu głównym muzeum. Ale jak sami mówili, szybciej oryginał był skonstruowany niż jest robiona jego latająca replika. Ale nadzór, wiele samolotów w konserwacji, i można tak mnożyć. Do tego pozyskanie kasy z miasta graniczy z cudem.
jasio-g

Postprzez Sparrow » wtorek, 14 lutego 2012, 21:19

Fajnie, że w temacie RWD-8 coś się dzieje. W MLP zrobią to profesjonalnie. Może Muzeum powinno powołać jakąś fundację, która prowadziłaby budowę replik polskich samolotów, będącą jednocześnie organizacją pożytku publicznego. Wsparcie 1% naszych podatków byłoby niezłą pomocą.
Sparrow
Sparrow

Postprzez radoslaw6363 » wtorek, 14 lutego 2012, 21:53

Jeżeli już coś robić to porządnie! Zachowało się trochę fotografii , na tej podstawie można odtworzyć wygląd zewnętrzny .
I mniej więcej sporo elementów wnętrza .Ponieważ wewnętrzna struktura płatowca jest z powodu braku dokumentacji nie do odtworzenia nasuwa się pytanie , jeżeli nie wiadomo dokładnie jak wyglądała to czy warto ją budować.
Moim zdaniem samolot powinien zewnętrznie możliwie wiernie odtwarzać oryginał. Powinien być zrobiony z tego samego materiału , widziałem spitfire skala 1/1 z tworzywa sztucznego i moim zdaniem jest to nieporozumienie ! Myślę że znależliby się sponsorzy i prywatni darczyńcy , wiele prac mogliby wykonać wolontariusze. Mogę swoją pomoc zadeklarować ! Ale tutaj potrzebny byłby szerszy odzew ! Może PWM mogłoby jako pierwsze taką akcję objąć patronatem.Ktoś kto ma o tym lepsze ode mnie pojęcie mógłby stworzyć stronę ,,Łoś- odbudujmy dumę Polskiego Lotnictwa".
Istnieje Fundacja Polskie Orły http://fundacjapolskieorly.pl/index/doc/kontakt w statucie ma pozyskiwanie, rekonstrukcję i ekspozycję historycznych statków powietrznych.Fundacja ma się już czym pochwalić doprowadziła do stanu lotnego dwa Limy (MiG15) .Pięknie dbudowała wrak Me-109 . Może czas na PZL -37 ?
Myślę że gdyby poszukać znalazłoby się więcej możliwości . Wierzę że prędzej czy póżniej wierna replika PZL-37 powstanie marzy mi się ,,Karaś", ale żeby cokolwiek w tej materii się działo trzeba zrobić pierwszy krok !
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Sparrow » czwartek, 8 marca 2012, 07:49

Na formu Myśliwcy pojawiła się kolejna fotografia "Łosia" z Mielca (cudzysłów zastosowałem celowo). Tym razem chłopaki z Mielca pokazują jak powinny wyglądać osłony silników...
http://www.mysliwcy.pl/forum/watki.php?id=1412
W ostatnim Było nie minęło pokazano jak budowniczowie makiety mierzą fragmenty Łosi znajdujące się w Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie (między innymi goleń podwozia). Teraz tylko możemy oczekiwać jak zinterpretują to co zobaczyli...

W dalszej części programu była informacja o odnalezieniu w Rumunii sporych fragmentów dokumentacji P.11 i/lub P.24,. Nie jestem do końca pewien co znaleźli, bo raz mówili o jedenastce a potem o P.24 (może obie).
Sparrow
Sparrow

Postprzez Tofik » czwartek, 8 marca 2012, 08:21

A ja odniosłem wrażenie że to jest dokumentacja Iar-80 a konkretnie fragment dokumentacji części ogonowej.

Znalazłem źródło wszelkiego zła ;)

Obrazek
Jak słodko zostać świrem. Choć przez chwilę Choć przez chwilę łoOłoOoŁ
Tofik

Postprzez Sparrow » czwartek, 8 marca 2012, 09:26

Tutaj jest więcej fotografii: http://www.hej.mielec.pl/galeria/art2400.html
Sparrow
Sparrow

Postprzez spiton » czwartek, 8 marca 2012, 12:20

Tofik napisał(a):A ja odniosłem wrażenie że to jest dokumentacja Iar-80 a konkretnie fragment dokumentacji części ogonowej.

Znalazłem źródło wszelkiego zła ;)

Obrazek

Będzie skręcał w prawo ,-))

A tak na poważnie to ja bym na nich napuścił chłopaków z MR. Niech ich zapał się do czegoś przyda.
spiton

Postprzez GrzeM » czwartek, 8 marca 2012, 13:31

Obrazek
masakra...
GrzeM

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste