Poszukuje wszystkiego o Reichstagu

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Poszukuje wszystkiego o Reichstagu

Postprzez saper132 » sobota, 18 lutego 2012, 09:29

Witam. Jestem nowy na forum z tym że od jakiegoś czasu interesuję się modelarstwem. Ogólnie to na swoim koncie mam jedną makietę schronu (przekrój). Zamierzam się zabrać za wykonanie makiety reichstagu z okresu najlepiej przed 1945 rokiem. Wiem że jest to bardzo ciężkie zadanie ale dlatego od jakiegoś ponad roku czytam wielu forów modelarskich na temat różnych sposobów i patentów w modelach. Na początek oczywiście muszę się wyposażyć w materiały w postaci planów. Jakieś minimalne materiały posiadam z internetu ale naprawdę trudno jest znaleźć coś aby mieć wymiary i móc je przeskalować. Jeżeli ktoś z forumowiczów jest w stanie dodać jakieś materiały to będę bardzo wdzięczny. Teraz zabieram się za zbieranie materiałów to może za kilka miesięcy uda się ruszyć z pracą. Zamierzam się zabrać za ten projekt jak najbardziej poważnie więc proszę o nie komentowanie mojej prośby w stylu "lepiej zrób coś łatwiejszego albo nie dasz rady" ponieważ przez ostatni ponad rok nabywałem wiedzę jak tworzyć różne makiety oraz patenty przydatne do tego.
Pozdrawiam
saper132

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Poszukuje wszystkiego o Reichstagu

Postprzez siara1939 » sobota, 18 lutego 2012, 09:53

Lepiej zrób coś łatwiejszego, nie dasz rady.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez saper132 » sobota, 18 lutego 2012, 10:26

Bardzo zabawna odpowiedź ale mam zamiar się za to zabrać na poważnie.
Pozdrawiam
saper132

Postprzez Adrianowro » sobota, 18 lutego 2012, 10:44

saper132 napisał(a):Bardzo zabawna odpowiedź ale mam zamiar się za to zabrać na poważnie.
Pozdrawiam

No na żarty też można...
A możesz pokazać tą wcześniejszą pracę.
Tak pytam z ciekawości....
Adrianowro

Postprzez saper132 » sobota, 18 lutego 2012, 10:59

Witam. Oczywiście rozumiem żarty :) . Dioramy niestety nie jestem w stanie pokazać gdyż jestem teraz na misji zagranicznej (humanitarnej) a diorama jest w Polsce i niestety nie posiadam fotek. Wracam za 4 miesiące do kraju i teraz chciałbym zebrać materiały aby po powrocie móc zacząć pracę nad makietą.
Pozdrawiam
saper132

Postprzez hubert1997 » sobota, 18 lutego 2012, 22:38

Misja humanitarna! :D To lepsze od "misji pokojowej" :D Obyś wrócił, bo szkoda takiego pomysłu nie zrealizować! :mrgreen: A przynajmniej popróbować...
"Skrzywdzić kota jest bardzo łatwo, ale, wierzcie mi, żaden to honor, żaden!"
-Michaił Bułhakow "Mistrz i Małgorzata".
hubert1997

Postprzez Slash » sobota, 18 lutego 2012, 23:03

Wiedza czysto teoretyczna to jednak nie to samo co praktyczne umiejętności. Zaczniesz prace nad makietą to się przekonasz ;o) Szkoda byłoby się zniechęcać do jakże pięknego hobby.
Slash

Postprzez Andrzej Godlewski » sobota, 18 lutego 2012, 23:09

A dlaczego akurat Reichstag :?:
Czy może ten z 1933roku. ;o)
Andrzej Godlewski

Postprzez Jaho63 » sobota, 18 lutego 2012, 23:59

Zainstaluj sobie grę Commandos. Tam będziesz mógł sobie pochodzić po Reichstagu. :mrgreen:
Obrazek
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez saper132 » niedziela, 19 lutego 2012, 07:08

Witam. Wiem że wiedza teoretyczna to nie to samo co praktyka i już się domyślam że będzie to bardzo trudne zadanie i zajmie bardzo dużo czasu no ale w końcu trzeba próbować. Jak się ma chęci i człowiek się stara to wszystko można zdziałać. Na razie najgorszą kwestią są te wymiary choć mam program google sketch up gdzie są modele 3D to pobrałem model reichstagu z tym że tak się zastanawiam czy ten współczesny bardzo się różnił od tego w latach 1939-1945? Teraz mam 4 miesiące czasu na ogarnięcie sprawy z planami i wymiarami no i wtedy oczywiście będę myśleć co z jakiego materiału wykonać aby po powrocie móc powoli zacząć pracę. Wiem że myślicie że bardzo trudny obiekt se wybrałem i to prawda ale wiem że z biegiem czasu będzie to szło a nie śpieszy mi się z tym super. (trzeba mieć jakieś hobby :) ) Ktoś spytał dlaczego Reichstag? Hmm. Trudne pytanie. Myślę że dlatego że to było "serce rzeszy".
Pozdrawiam
saper132

Postprzez Adrianowro » niedziela, 19 lutego 2012, 08:16

hubert1997 napisał(a):Misja humanitarna! :D To lepsze od "misji pokojowej" :D Obyś wrócił, bo szkoda takiego pomysłu nie zrealizować! :mrgreen: A przynajmniej popróbować...

I jeszcze lepsze od "nalotów humanitarnych"

Saper a w jakiej skali zamierzasz to popełnić ?
Bo nawet w 72 to będzie bydle.....
Ja bym poszukał jakiegoś niemieckiego archiwum( w Berlinie) i do nich napisał, pojechał.
Adrianowro

Postprzez saper132 » niedziela, 19 lutego 2012, 08:34

Cześć co do misji to jestem pracownikiem biurowym w Armenii. Zajmujemy się pomocą rozwojową dla różnych placówek. Jeśli kogoś interesuję pomoc rozwojowa to proszę poczytać w internecie ponieważ nie chcę tłumaczyć co i jak. Co do skali to nie myślałem jeszcze dokładnie ponieważ nie mam wymiarów ale myślałem żeby zrobić właśnie takie bydle gdzieś o długości około 50 cm. Zależy mi żeby się zabrać za to na porządnie i dokładnie odwzorowywać szczegóły o ile będzie to możliwe. Mam ten model 3D w tym programie google sketch up tylko właśnie z tym że nie są odwzorowane szczegóły super dokładnie więc będę się również na fotkach wzorować. Ogólnie to będę rysować jakieś plany aby mieć już przygotowane wymiary z tym że właśnie nie wiem jak mocno się różnił ten współczesny od tamtego żeby nie zrobić błędu w makiecie ponieważ szkoda makiety. Najtrudniejsza będzie chyba kopuła ale mam dużo czasu więc mogę myśleć z czego ją wykonać. Co do archiwum pomyślę o tym choć mam zamiar się odwzorować na tym modelu 3D tylko mam nadzieję że zbytnio się nie różnił ten stary od nowego.
Pozdrawiam
saper132

Postprzez hubert1997 » niedziela, 19 lutego 2012, 11:22

Dobrze, że masz chociaż klawiaturę z polskimi znakami :mrgreen:
"Skrzywdzić kota jest bardzo łatwo, ale, wierzcie mi, żaden to honor, żaden!"
-Michaił Bułhakow "Mistrz i Małgorzata".
hubert1997

Postprzez saper132 » niedziela, 19 lutego 2012, 12:15

A mam mam ponieważ laptopa z polski brałem. Gdybym nie miał komputera ze sobą to bym z biura w nocy wychodził ponieważ jest ograniczona liczba komputerów i czasem trochę zajmie dostanie się do komputera.
Pozdrawiam
saper132

Powrót do Dioramy - warsztat