Poszukuje wszystkiego o Reichstagu

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Poszukuje wszystkiego o Reichstagu

Postprzez saper132 » sobota, 18 lutego 2012, 09:29

Witam. Jestem nowy na forum z tym że od jakiegoś czasu interesuję się modelarstwem. Ogólnie to na swoim koncie mam jedną makietę schronu (przekrój). Zamierzam się zabrać za wykonanie makiety reichstagu z okresu najlepiej przed 1945 rokiem. Wiem że jest to bardzo ciężkie zadanie ale dlatego od jakiegoś ponad roku czytam wielu forów modelarskich na temat różnych sposobów i patentów w modelach. Na początek oczywiście muszę się wyposażyć w materiały w postaci planów. Jakieś minimalne materiały posiadam z internetu ale naprawdę trudno jest znaleźć coś aby mieć wymiary i móc je przeskalować. Jeżeli ktoś z forumowiczów jest w stanie dodać jakieś materiały to będę bardzo wdzięczny. Teraz zabieram się za zbieranie materiałów to może za kilka miesięcy uda się ruszyć z pracą. Zamierzam się zabrać za ten projekt jak najbardziej poważnie więc proszę o nie komentowanie mojej prośby w stylu "lepiej zrób coś łatwiejszego albo nie dasz rady" ponieważ przez ostatni ponad rok nabywałem wiedzę jak tworzyć różne makiety oraz patenty przydatne do tego.
Pozdrawiam
saper132

Reklama

Re: Poszukuje wszystkiego o Reichstagu

Postprzez siara1939 » sobota, 18 lutego 2012, 09:53

Lepiej zrób coś łatwiejszego, nie dasz rady.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez saper132 » sobota, 18 lutego 2012, 10:26

Bardzo zabawna odpowiedź ale mam zamiar się za to zabrać na poważnie.
Pozdrawiam
saper132

Postprzez Adrianowro » sobota, 18 lutego 2012, 10:44

saper132 napisał(a):Bardzo zabawna odpowiedź ale mam zamiar się za to zabrać na poważnie.
Pozdrawiam

No na żarty też można...
A możesz pokazać tą wcześniejszą pracę.
Tak pytam z ciekawości....
Adrianowro

Postprzez saper132 » sobota, 18 lutego 2012, 10:59

Witam. Oczywiście rozumiem żarty :) . Dioramy niestety nie jestem w stanie pokazać gdyż jestem teraz na misji zagranicznej (humanitarnej) a diorama jest w Polsce i niestety nie posiadam fotek. Wracam za 4 miesiące do kraju i teraz chciałbym zebrać materiały aby po powrocie móc zacząć pracę nad makietą.
Pozdrawiam
saper132

Postprzez hubert1997 » sobota, 18 lutego 2012, 22:38

Misja humanitarna! :D To lepsze od "misji pokojowej" :D Obyś wrócił, bo szkoda takiego pomysłu nie zrealizować! :mrgreen: A przynajmniej popróbować...
"Skrzywdzić kota jest bardzo łatwo, ale, wierzcie mi, żaden to honor, żaden!"
-Michaił Bułhakow "Mistrz i Małgorzata".
hubert1997

Postprzez Slash » sobota, 18 lutego 2012, 23:03

Wiedza czysto teoretyczna to jednak nie to samo co praktyczne umiejętności. Zaczniesz prace nad makietą to się przekonasz ;o) Szkoda byłoby się zniechęcać do jakże pięknego hobby.
Slash

Postprzez Andrzej Godlewski » sobota, 18 lutego 2012, 23:09

A dlaczego akurat Reichstag :?:
Czy może ten z 1933roku. ;o)
Andrzej Godlewski

Postprzez Jaho63 » sobota, 18 lutego 2012, 23:59

Zainstaluj sobie grę Commandos. Tam będziesz mógł sobie pochodzić po Reichstagu. :mrgreen:
Obrazek
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez saper132 » niedziela, 19 lutego 2012, 07:08

Witam. Wiem że wiedza teoretyczna to nie to samo co praktyka i już się domyślam że będzie to bardzo trudne zadanie i zajmie bardzo dużo czasu no ale w końcu trzeba próbować. Jak się ma chęci i człowiek się stara to wszystko można zdziałać. Na razie najgorszą kwestią są te wymiary choć mam program google sketch up gdzie są modele 3D to pobrałem model reichstagu z tym że tak się zastanawiam czy ten współczesny bardzo się różnił od tego w latach 1939-1945? Teraz mam 4 miesiące czasu na ogarnięcie sprawy z planami i wymiarami no i wtedy oczywiście będę myśleć co z jakiego materiału wykonać aby po powrocie móc powoli zacząć pracę. Wiem że myślicie że bardzo trudny obiekt se wybrałem i to prawda ale wiem że z biegiem czasu będzie to szło a nie śpieszy mi się z tym super. (trzeba mieć jakieś hobby :) ) Ktoś spytał dlaczego Reichstag? Hmm. Trudne pytanie. Myślę że dlatego że to było "serce rzeszy".
Pozdrawiam
saper132

Postprzez Adrianowro » niedziela, 19 lutego 2012, 08:16

hubert1997 napisał(a):Misja humanitarna! :D To lepsze od "misji pokojowej" :D Obyś wrócił, bo szkoda takiego pomysłu nie zrealizować! :mrgreen: A przynajmniej popróbować...

I jeszcze lepsze od "nalotów humanitarnych"

Saper a w jakiej skali zamierzasz to popełnić ?
Bo nawet w 72 to będzie bydle.....
Ja bym poszukał jakiegoś niemieckiego archiwum( w Berlinie) i do nich napisał, pojechał.
Adrianowro

Postprzez saper132 » niedziela, 19 lutego 2012, 08:34

Cześć co do misji to jestem pracownikiem biurowym w Armenii. Zajmujemy się pomocą rozwojową dla różnych placówek. Jeśli kogoś interesuję pomoc rozwojowa to proszę poczytać w internecie ponieważ nie chcę tłumaczyć co i jak. Co do skali to nie myślałem jeszcze dokładnie ponieważ nie mam wymiarów ale myślałem żeby zrobić właśnie takie bydle gdzieś o długości około 50 cm. Zależy mi żeby się zabrać za to na porządnie i dokładnie odwzorowywać szczegóły o ile będzie to możliwe. Mam ten model 3D w tym programie google sketch up tylko właśnie z tym że nie są odwzorowane szczegóły super dokładnie więc będę się również na fotkach wzorować. Ogólnie to będę rysować jakieś plany aby mieć już przygotowane wymiary z tym że właśnie nie wiem jak mocno się różnił ten współczesny od tamtego żeby nie zrobić błędu w makiecie ponieważ szkoda makiety. Najtrudniejsza będzie chyba kopuła ale mam dużo czasu więc mogę myśleć z czego ją wykonać. Co do archiwum pomyślę o tym choć mam zamiar się odwzorować na tym modelu 3D tylko mam nadzieję że zbytnio się nie różnił ten stary od nowego.
Pozdrawiam
saper132

Postprzez hubert1997 » niedziela, 19 lutego 2012, 11:22

Dobrze, że masz chociaż klawiaturę z polskimi znakami :mrgreen:
"Skrzywdzić kota jest bardzo łatwo, ale, wierzcie mi, żaden to honor, żaden!"
-Michaił Bułhakow "Mistrz i Małgorzata".
hubert1997

Postprzez saper132 » niedziela, 19 lutego 2012, 12:15

A mam mam ponieważ laptopa z polski brałem. Gdybym nie miał komputera ze sobą to bym z biura w nocy wychodził ponieważ jest ograniczona liczba komputerów i czasem trochę zajmie dostanie się do komputera.
Pozdrawiam
saper132

Powrót do Dioramy - warsztat