SW-4 1/48 Aeroplastu?

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: SW-4 1/48 Aeroplastu?

Postprzez Fazzy » środa, 22 lutego 2012, 15:11

Tak jak pisałem wcześniej śmigłowiec ten ma jedną podstawą wadę - JEDEN silnik, co w praktyce uniemożliwia wykorzystywanie go nad obszarami miejskimi. W wojsku poza szkoleniem też raczej na szerszą skalę w chwili obecnej nie będzie wykorzystywany. Byc może po wprowadzeniu go na rynek chiński pojawią się nowi odbiorcy i nowe ciekawe malowania ;)
Fazzy

Reklama

Postprzez Tofik » środa, 22 lutego 2012, 15:21

Bell-206 ma jeden silnik jakoś jest używany przez policje :) największy problem SW-4 nie jest to że silnik jest jeden tylko że jest za słaby. Porównując z innymi podobnymi maszynami stosunek mocy do masy nie wypada rewelacyjnie.
Ostatnio edytowano środa, 22 lutego 2012, 15:37 przez Tofik, łącznie edytowano 1 raz
Jak słodko zostać świrem. Choć przez chwilę Choć przez chwilę łoOłoOoŁ
Tofik

Postprzez Mecenas » środa, 22 lutego 2012, 15:29

Fazzy napisał(a):Tak jak pisałem wcześniej śmigłowiec ten ma jedną podstawą wadę - JEDEN silnik, co w praktyce uniemożliwia wykorzystywanie go nad obszarami miejskimi.

Czy możesz ten temat choć trochę rozwinąć? Dlaczego jeden silnik uniemożliwia wykorzystanie śmigłowca nad obszarami miejskimi?
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Paweł Czarnocki » środa, 22 lutego 2012, 16:43

Mecenas napisał(a):
Fazzy napisał(a):Tak jak pisałem wcześniej śmigłowiec ten ma jedną podstawą wadę - JEDEN silnik, co w praktyce uniemożliwia wykorzystywanie go nad obszarami miejskimi.

Czy możesz ten temat choć trochę rozwinąć? Dlaczego jeden silnik uniemożliwia wykorzystanie śmigłowca nad obszarami miejskimi?

Chodzi o bezpieczeństwo. W przypadku awarii jednego silnika , drugi jakoś doholuje śmigłowiec do terenu gdzie można siąść na płaskim, na drodze, trawniku itp. a nie zwalić się na bloki czy biurowce.
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez Slash » środa, 22 lutego 2012, 16:57

Jeśli czegoś nie pokiełbasiłem to Mi-2 choć ma dwa silniki też jest klasy B, czyli teoretycznie na jednym nie powinno się latać. Z dwoma silnikami inne latanie jak z jednym do tego Puszczyk w szkoleniu o tyle słaby przydatny, że poza nim i dwoma Bellami nie ma chyba nic jednosilnikowego, więc nie wiadomo do końca na co się nim szkolić. Chyba do PPL(H). Samego Bella też podobno strasznie chcieli się pozbyć swego czasu, do tego stopnia, że kupili drugiego od japończyków... bo był tani, w dobrym stanie, po niepalącej kobiecie.
Slash

Postprzez Fazzy » środa, 22 lutego 2012, 17:10

Robinson R44 też jest w wersji policyjnej ;p

Obrazek
Obrazek

Śmigłowce cywilne są ograniczone przepisami JAR-OPS 3 z tym że Lotnictwo Policji czy SG jest Państwowe nie cywilne.
Fazzy

Postprzez Paweł Czarnocki » środa, 22 lutego 2012, 17:18

Fazzy napisał(a):Robinson R44 też jest w wersji policyjnej ;p

Typowa blondzia. Jak wół napisane NO STEP a Ona stepnęła. :mrgreen:
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez Slash » środa, 22 lutego 2012, 18:59

I to w jakich bucikach ta blowdzia.

Co do przepisów to słyszałem, że w Policji jakieś problemy są z tym. Konkretnie z Mi-8. Pan co robił przy Kaniach i Sokołach mówił, że nie wie na jakich zasadach pracują koledzy przy Mi-8 bo nie wiadomo jak on jest licencjonowany czy coś takiego :lol:
Slash

Postprzez Mecenas » środa, 22 lutego 2012, 19:54

Paweł Czarnocki napisał(a):Chodzi o bezpieczeństwo. W przypadku awarii jednego silnika , drugi jakoś doholuje śmigłowiec do terenu gdzie można siąść na płaskim, na drodze, trawniku itp. a nie zwalić się na bloki czy biurowce.

Dzięki Paweł za wyjaśnienie.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Fazzy » środa, 22 lutego 2012, 20:31

Pytanie w którą stronę pójdzie Lotnictwo Policji należałoby zadac decydentom, a i pewnie Ci nie wiedzą. Z jednej strony na wyposażeniu znajdują się ciężkie śmigłowce typowo transportowe Mi-8 które mogą przenosic dużo sprzętu i ludzi z drugiej kupuje się Bella 206 który nadaje się tylko do patrolowania. Co więcej zdarza się że do tego samego patrolowania używa się...Mi-8! :D Faktem jest pewnie to że policyjne Mi-8 będą najdłużej użytkowanym tego typu sprzętem w Polsce.
Fazzy

Postprzez Tofik » środa, 22 lutego 2012, 21:20

Z jednej strony na wyposażeniu znajdują się ciężkie śmigłowce typowo transportowe Mi-8 które mogą przenosic dużo sprzętu i ludzi z drugiej kupuje się Bella 206 który nadaje się tylko do patrolowania.

A co w tym dziwnego. Są różne potrzebny wiec są różne rodzaje śmigłowców. Tak samo mają rożne rodzaje samochodów :)
Jak słodko zostać świrem. Choć przez chwilę Choć przez chwilę łoOłoOoŁ
Tofik

Postprzez Jacek Bzunek » środa, 22 lutego 2012, 21:33

Bella 206 z Japonii kupila bezpośrednio Komenda Wojewódzka z Łodzi. Pozostałe śmigłowce to spadek po 103PL NJW MSW oraz efekt wymiany z wojskiem Mi-8 po 103 na Mi-2.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Fazzy » środa, 22 lutego 2012, 23:18

Na przykładzie KWP Kraków widac że Policji potrzebny jest śmigłowiec który nadaje się do patrolowania, konwojowania, akcji poszukiwawczo-ratowniczych czy wreszcie transportu jednostek SPAP. Wszystkie te zadania bardzo dobrze wykonuje PZL-Kania. Nie twierdzę że to idealny śmigłowiec ale na pewno tej klasy byłby idealny, przy wsparciu kliku Sokołów na całą Polskę by to zupełnie wystarczyło, bez takich "wynalazków" jak np. Bell 206 chyba że każda komendę wojewódzką będzie stac na utrzymanie dwóch śmigłowców: patrolowego (Bell 206, SW-4 itp) i wielozadaniowego (PZL-Kania, EC-135/145, Sokół). :P
Fazzy

Postprzez Slash » środa, 22 lutego 2012, 23:30

Bo na koszt utrzymania floty wpływa nie tylko jej mnogość ale i różnorodność typów. Bell względem reszty typów nie ma raczej jakiś szczególnych zalet, a nawet posunąłbym się do stwierdzenia, że wypada ubogo w porównaniu. No poza tym, że jest 'zachodni' i podobno to zadecydowało o zachowaniu go. Stołki chcieli mieć 'zachód' na stanie. Ale to plotka z piętnastej ręki.

Swoją drogą Fazzy co robisz na co dzień? Bo chyba coś w temacie.
Slash

Postprzez KK » środa, 22 lutego 2012, 23:35

Fazzy napisał(a):Na przykładzie KWP Kraków widac że Policji potrzebny jest śmigłowiec który nadaje się do patrolowania, konwojowania, akcji poszukiwawczo-ratowniczych czy wreszcie transportu jednostek SPAP. Wszystkie te zadania bardzo dobrze wykonuje PZL-Kania.

W-3 był by znacznie lepszy do tych wszystkich zadań ,Kania to zmodernizowany Mi2 ,nadal powszechnie używany w policji ale wiadomo kasa ,tylko po co wydawać gromade $ na tego Bella ,że by używać jak TAXI :?: ;o) i do tego to malowanie ,porażka /wyczytałem w sieci ,że nie za bardzo jest wola do przemalowania i porównanie do radiowozu operacyjnego/

"najnowsza" 412ka Policyjna też w ciekawym malowaniu i zapewne tak zostanie

Obrazek
KK

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie