Fazzy napisał(a):Tak jak pisałem wcześniej śmigłowiec ten ma jedną podstawą wadę - JEDEN silnik, co w praktyce uniemożliwia wykorzystywanie go nad obszarami miejskimi.

Mecenas napisał(a):Fazzy napisał(a):Tak jak pisałem wcześniej śmigłowiec ten ma jedną podstawą wadę - JEDEN silnik, co w praktyce uniemożliwia wykorzystywanie go nad obszarami miejskimi.
Czy możesz ten temat choć trochę rozwinąć? Dlaczego jeden silnik uniemożliwia wykorzystanie śmigłowca nad obszarami miejskimi?

Fazzy napisał(a):Robinson R44 też jest w wersji policyjnej ;p
Paweł Czarnocki napisał(a):Chodzi o bezpieczeństwo. W przypadku awarii jednego silnika , drugi jakoś doholuje śmigłowiec do terenu gdzie można siąść na płaskim, na drodze, trawniku itp. a nie zwalić się na bloki czy biurowce.

Z jednej strony na wyposażeniu znajdują się ciężkie śmigłowce typowo transportowe Mi-8 które mogą przenosic dużo sprzętu i ludzi z drugiej kupuje się Bella 206 który nadaje się tylko do patrolowania.
Fazzy napisał(a):Na przykładzie KWP Kraków widac że Policji potrzebny jest śmigłowiec który nadaje się do patrolowania, konwojowania, akcji poszukiwawczo-ratowniczych czy wreszcie transportu jednostek SPAP. Wszystkie te zadania bardzo dobrze wykonuje PZL-Kania.

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości