NIEUPORT 11 1:48 Eduard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: NIEUPORT 11 1:48 Eduard

Postprzez Phantom » niedziela, 12 lutego 2012, 18:06

Kabinka wygląda elegancko, jak wezmę się za Ni-16 będzie od kogo podpatrzeć. :)
Phantom

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez xmald » niedziela, 12 lutego 2012, 20:15

Tym razem próbowałem na czarnym tle, przy dziennym świetle, no i tak jak radziliście towarzysze przy większej przesłonie. Mój obiektyw 18-105 nie daje rady większego zbliżenia więc z tego co jest wycinam w Photoshopie. Może są te zdjęcia choć trochę lepsze, ale i tak za wiele tam nie widać...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez xmald » czwartek, 16 lutego 2012, 09:41

Zabrałem się za malowanie i cieniowanie. Próbowałem malować Gunze mr color 45 jako podkład, ale moje umiejętności albo właściwości tej farby sprawiły, że wykorzystałem jednak nieśmiertelną pactrę. Tradycyjnie zdjęcia są bleeee. Muszę kupić jakieś lepsze oświetlenie. W rzeczywistości model nie jest aż tak żółty jak na fotach. Światłocień na skrzydłach (żebrach) mógłby być bardziej subtelny mam nadzieję, że następnym razem będzie lepiej.
Tutaj jeszcze przed położeniem bezbarwnej farby.
Obrazek
Obrazek
Tak dla kontrastu przed i po cieniowaniu pastelami:
Obrazek
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez xmald » wtorek, 21 lutego 2012, 13:46

Postęp może niewielki i nic panowie nie komentujecie ale i tak pokazuję. Nie wiem jak to wyszło w sumie, ale chyba jeszcze całość trochę bardziej błyszczącym psiknę. Mam nadzieję do końca tygodnia zakończyć przygodę z tym modelem i zabrać się za Morane Saulnier Typ N.
Obrazek
Obrazek
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 21 lutego 2012, 14:14

xmald napisał(a):Postęp może niewielki i nic panowie nie komentujecie

Ależ Ty częściej aktualizujesz, niż ja zaglądam na forum ;o)
Dobrze to wygląda.
Mam tylko jedno pytanie- kadłub w całości był pokrywany płótnem? Pytam, bo nie wiem. Wygląda identycznie jak skrzydła. Może to kwestia fotografii, a i tak chyba za późno na poprawki, skoro widać kalki.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez xmald » wtorek, 21 lutego 2012, 14:35

Hehe może faktycznie z tymi aktualizacjami to przesada... Przesadne nastawienie działaniowe czy coś ;). One tak wtedy były malowane albo raczej niemalowane. Cellonem po całości a tak tylko płótno. Krawędzie natarcia malowane były na czarno niebesko, czasami czerwono. Na tym forum czytałem, że podobno ten samolot Tarascona był malowany na niebiesko, ale nigdzie nie znalazłem informacji na ten temat więc zgodnie z instrukcją poleciałem.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez tomtre » wtorek, 21 lutego 2012, 17:52

E tam zaraz nie komentujemy... masz i tak ponadprzeciętną liczbę komentarzy jak na tak krótki żywot wątku ;o)

Poza tym pamiętaj, że szmaciaki to jednak temat rzadki. Niektórych po prostu nie kręci.

Co do modelu to skrzydła wyglądają znakomicie. Nie wiem jak osiągnąłeś ten stan, w sensie cieniowania przy wręgach ale nie tylko, bo zróżnicowanie odcienia farby na całej powierzchni jest super.

Przydałoby się to samo na kadłubie. Zwłaszcza cieniowanie. Przy listwach oraz rewizji. Sama rewizja w ogóle nie była wypukła, tylko szła równo z powierzchnią, więc powinna iść na płasko z odpowiednio zarysowaną linią podziału. Ale to szczegół, bo tak czy siak cieniowanie by się na jej obwodzie przydało.
Moja cała "kariera" na PWM
- Albatros DIII - viewtopic.php?f=13&t=17001
- Junkers D.I - http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=22657
I to by było wszystko jak do tej pory :)
tomtre

Postprzez xmald » wtorek, 21 lutego 2012, 22:38

Dzięki za tak pochlebny komentarz. Wiem wiem już nie będę się tak dopominał o atencję to chyba taki syndrom forumowego nowicjusza, no i ciekaw byłem po prostu;) kadłub jest również pocieniowany, w taki sam sposób jak skrzydła, z wyjątkiem wręg, ponieważ na fotach konstrukcja raczej się nie przebija przez płótno zbytnio. Nie widać tego na focie,bo jest marna(Zaopatrzyłem się w żarówkę więc może na tych fotach w końcu będzie coś widać). Rewizja faktycznie powinna być elementem konstrukcji kadłuba nie wystającym poza jego obrys, widziałem też, że montowana była na zawiasach... Co zobaczyłem już po pomalowaniu całego modelu, więc sprawę sobie odpuściłem. Cieniowałem pastelami żółta + brązowa, żebra pomalowałem o ton jaśniejszym podkładem z domieszką bezbarwnego połysku, tak żeby pastele się tego nie imały. Później całość rozcierałem patyczkiem higienicznym nasączonym delikatnie wodą...
Będę jeszcze brudził i wtedy zajmę się tą rewizją.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Phantom » środa, 22 lutego 2012, 20:24

Ciężko coś komentować jak się ogląda z "otwartą gębą" :) I jak się widzi, że ktoś inny ładniej zrobił model ode mnie :) A tak, "bez podlizywania się" podoba mi się Twój dobór kolorów, dobrze oddaje kolor płótna. Mnie się to za bardzo nie udało. Oby tak dalej to będzie się na kim wzorować:) Szmatopłatowcy górą !!! :)
Phantom

Postprzez xmald » środa, 22 lutego 2012, 22:50

Dzięki za miły komentarz... Wszystko byłoby fajnie ale gdzieś posiałem owiewkę. Jeśli ktoś ma przez przypadek takową to byłbym dozgonnie wdzięczny.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Adam » czwartek, 23 lutego 2012, 09:03

Też dołączam się do pochwał, pięknie się prezentuje.
Niestety nie mam owiewki :( może jeszcze jest szansa na jej znalezienie. Kiedyś zgubiłem śmigło do Oeffada i po dwóch tygodniach znalazłem je :mrgreen:
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez jambus » czwartek, 23 lutego 2012, 16:08

No i powstaje fajny model.
A co do owiewki to w DH-2 pokazałeś, że dorabianie detali nie sprawia Ci trudności, więc nie widzę problemu. Tym bardziej, że w Ni-11 ten element nie ma zbyt skomplikowanych kształtów.

Powodzenia. :)
Pozdrawiam Jarek.
jambus

Postprzez xmald » czwartek, 23 lutego 2012, 16:55

Wiadomo w razie czego się dorobi... Napisałem do Edka i mają mi przysłać pocztą :)Dzięki za komentarze.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez DUDE » czwartek, 23 lutego 2012, 18:52

Czołem,

Bardzo mi się podoba Twoja interpretacja płótna :lol:
Będę bacznie podglądał.

pozdrawiam,

D
Obrazek
DUDE

100-lecie Niepodległości

Postprzez xmald » sobota, 3 marca 2012, 16:27

Taka mała aktualizacja. Oczywiście z planów skończenia modelu wyszły nici;) Babrałem się strasznie z silnikiem i jego osłoną...Próbowałem zrobić tak żeby się kręciło to ustrojstwo razem, ale mimo że odchudziłem jakieś 3 razy osłonę silnik cały czas się o coś haczy. Poddaję się i wkleję na stałe... a tak chciałem dołączyć do klubu kręcących się śmigiełek. Czeka mnie jeszcze dużo roboty z poprawkami, karabinem, brudzingiem trochę, no i naprawą silnika i pomalowaniem śmigła. Melduję posłusznie, że panowie z Edka jako solidna firma przysłali owiewkę. Rozgadałem się... powiem jeszcze, że gdybym go teraz malował to byłby niebieski, zgodnie z tym co się na The aerodrome naczytałem. Malowanie metalizerem to nie jest moja mocna strona jak wiele rzeczy z resztą. Jest to MM następnym razem kupię gunze albo jeszcze coś innego. Ustrojstwo nie chciało schnąć.
Obrazek
Obrazek
Chcę tak od siebie dodać celownik i lusterko z prawej strony owiewki, jako modyfikację polową; na zdjęciach tego nieuporta go nie widać co prawda celownika ale myślę, że fajnie by to wyglądało. Zdjęcie z lusterkiem natomiast znalazłem...
xmald

100-lecie Niepodległości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat