PWM w Bytomiu 2012

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: PWM w Bytomiu 2012

Postprzez marder » poniedziałek, 27 lutego 2012, 13:13

To też się i nie obrażam, jeno stwierdzam, a o sklerozie, to ja mogę coś więcej powiedzieć, w końcu 41 wiosen na karku ;o)
Rafał B - Entuzjasta HIPS-u
marder

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez el Rozito » poniedziałek, 27 lutego 2012, 13:15

Proponuję żeby na przyszłych imprezach tego typu wszyscy poszli za przykładem Dewertusa i zrobili sobie jakieś identyfikatory. Nie będzie się trzeba czaić i pytać czy ten to właśnie ten zanim do Niego podejdę, bo coś tak kojarzę, że to chyba... etc. etc.
Aleksander na awatarze nie wyglądasz, a ty kawał chłopa jesteś ;o).
Pozdrawiam, Michał.
el Rozito

Postprzez Mac Eyka » poniedziałek, 27 lutego 2012, 13:46

Chrupek napisał(a):
Mac Eyka napisał(a):Michał ja widziałem jeszcze Skyraidera, a chyba nie ma go na twojej liście.

Z daleka czy z bliska. Bo mnie się wydawało, że Marek był ale jak się przyjrzałem gościowi to nie był on.

Właśnie z daleka więc mogła być skucha.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Aleksander011 » poniedziałek, 27 lutego 2012, 13:56

Chrupek napisał(a):Masz całkowitą racje. To nie były nagrody, drobne upominki, dodatki do wyróżnień.

Może uznacie, że się czepiam, ale Bytom to nie gminne zawody kółka ZPT przy Szkole Podstawowej a międzynarodowe zawody..Mi brakowało sponsorów firm modelarskich ,choćby EDUARDA, może Mirage Hobby, może Revella, ale nie COBi tylko producenta (w końcu Made in Poland jest na prawie każdym pudeku), fakt giełda modelarska dopisała, ale gdzie rabaty -20% jak na byle jakich zawodach np w Czechach.To co sprzedający mieli, można kupić w necie przynajmniej nie drożej.Wyróżnienia ok, modelarz to zrozumie i wystarczy medal, ale co sobie Czesi pomyślą?? Czechy kraj mały ale tam wyróżnienia to nie czasopismo "Modelar" tu chodzi o prestiż imprezy.Poza tym imprezka pod względem organizacyjnym ok, a co do zabierania modeli przed czasem- ja miałem 400 km do domu i poczekałem praktycznie do końca w sumie niepotrzebnie, radzili mi aby zwinąć sie tuż po opieczętowaniu kart startowych bo już wiadomo kto nic nie wskórał oficjalnie, bo nagrody specjalne były pozycjonowane na "z góry określone pozycje" :))
Modelarza poznać po tym jak kończy ,a nie zaczyna
Obrazek
Aleksander011

Postprzez Chrupek » poniedziałek, 27 lutego 2012, 14:02

Aleksander011 napisał(a): bo nagrody specjalne były pozycjonowane na "z góry określone pozycje" :))

Proszę wyjaśnij co masz namyśli, bo to zdanie sugeruje jakieś kumoterstwo pomiędzy sędziami czy fundatorami nagród a nagrodzonymi, czemu muszę stanowczo zaprzeczyć!!!
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez KFS-miniatures » poniedziałek, 27 lutego 2012, 14:20

no chwila.. ale nagrody rzeczowe to jednak nieporozumienie w przypadlu modelarzy doświadczonych . mało tego, zazwyczaj budzą niezdrowe emocje. ja jestem wielkim przeciwnikiem kosztownosci idących w ślad za medalem/pucharem/inną błyskotką. tu chyba chodzi o prestiż wyróżnienia na znamienitej imprezie, a nie o jakieś fanty, które zazwyczaj mają większą szanse na lądowanie na allegro, niż bycie przydatnym podarunkiem.

a co do 'dawania swoim' to uwazam, ze akurat w bytomiu to bzdura wielka. co prawda kilka nagród uważam za nieporozumienie (w tym zdziwiony jestem wyróżnieniem mojego modelu, który zabralem w zasadzie żeby kolega mi nie truł, że nie chce mi sie go pakować:> przyznam się w sekrecie, że ja to miałem cichą nadzieję, że jedynie moja pesiódemka może miec szanse na 'zawalczenie', a ona akurat okazała się wieką przegraną..), to jednak nie wydaje mi się, by można było udowodnić, ze rozdawane są za nazwisko, a nie za poziom pracy (przykładów wyliczać nie będę, ale i w tym roku mógł bym wyliczyć niedocenione gwiazdy).
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez Aleksander011 » poniedziałek, 27 lutego 2012, 14:21

Chrupek napisał(a):
Aleksander011 napisał(a): bo nagrody specjalne były pozycjonowane na "z góry określone pozycje" :))

Proszę wyjaśnij co masz namyśli, bo to zdanie sugeruje jakieś kumoterstwo pomiędzy sędziami czy fundatorami nagród a nagrodzonymi, czemu muszę stanowczo zaprzeczyć!!!

nie o to mi chodziło... nagrody były pozycjonowane np Barwy WP..z moim w luftwaffe nie wygrałbym tej nagrody :mrgreen:
Fakt jest taki, że podchodzić do takich imprez trzeba bardziej "lajtowo" tu nie chodzi o jakieś laury, ale nie mogę zrozumieć sposobu wyróżniania,bo np zdrowa klasyfikacja Euro pucharu z I, II i III miejscem była sprawiedliwa, to w mojej klasie były docenione tylko 2 samoloty -1 "gotowy do lotu", drugi "inspekcja" w której była przewaga ilościowa, może więc aby trochę zachęcić modelarzy warto zrobić I , II i III miejsce, w końcu to zabawa, ale zrobić 800km i dostać baty trochę zniechęca, bo odczucia zwiedzających były odmienne i warto by było zrobić np winnera publiczności, ale komu by chciało się kartki liczyć :)
Obrazek
Aleksander011

Postprzez waran » poniedziałek, 27 lutego 2012, 14:32

Aleksander, Tobie się wydaje że jeden telefon do takiej firmy jak Eduard,spowoduje to że zabiorą 500 modeli -najlepiej Dual-Combo i rozdadzą te modele w Bytomiu.Otóż mylisz się - bardzo,wielu organizatorów w Czechach chciało by ich pozyskać jako sponsora,niestety to ta bogata firma wybiera sobie festiwale które sponsoruje-np.ich priorytet to Eda-y w Pradze.C o do Rewela to pewnie chciałbyś ich sprowadzić z Hameryki z ich nowościami.Jako Ipms Silesia jeżdzimy trochę po Europie i widzimy ,jak to jest.Jeśli Ty masz takie argumenty i siłę przebicia chętnie zapraszamy do współpracy.Mogę Cię zapewnić że uderzamy do różnych firm.Widzę że zawsze znajdzie się frustrat który jak nic nie ugra to biadoli.Trudno, nie wszyscy mogą być wygranymi,aczkolwiek bardzo podoba mi się stwierdzenie że jak ktoś przyjechał na największe zawody w Polsce ,poczuł atmosferę Bytomia,spotkał kumpli i miło spędził czas TO ZAWSZE JEST WYGRANY.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 27 lutego 2012, 14:39 przez waran, łącznie edytowano 1 raz
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez KFS-miniatures » poniedziałek, 27 lutego 2012, 14:36

Aleksander011 napisał(a):np Barwy WP.

to była osobna kategoria.no proszę, hitlerloty miały sxzanse wykazać się gdzie indziej. ciula do rzyci szukasz.. albo chcesz ufundować nagrodę za najlepszy samolot z hakenkrojcem. jak to drugie, to pisz pw, ufundujemy razem. poważnie mówie

waran: eduard to nienajlepszy przykład. z wielu względów
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez marder » poniedziałek, 27 lutego 2012, 14:43

KFS-miniatures napisał(a):...w tym zdziwiony jestem wyróżnieniem mojego modelu, który zabralem w zasadzie żeby kolega mi nie truł, że nie chce mi sie go pakować:>

:lol: ...no i wyszło na to, że przejechał się ten model nie na darmo.
Rafał B - Entuzjasta HIPS-u
marder

Postprzez Aleksander011 » poniedziałek, 27 lutego 2012, 14:45

KFS-miniatures napisał(a):
Aleksander011 napisał(a):np Barwy WP.

to była osobna kategoria.no proszę, hitlerloty miały sxzanse wykazać się gdzie indziej. ciula do rzyci szukasz.. albo chcesz ufundować nagrodę za najlepszy samolot z hakenkrojcem. jak to drugie, to pisz pw, ufundujemy razem. poważnie mówie

waran: eduard to nienajlepszy przykład. z wielu względów

pomyślałem już o tym wcześniej ,aczkolwiek za późno do realizacji już na miejscu, ale zapowiadam przy świadkach,że już w Inowrocławiu tak uczynię i jeśli organizatorzy wyrażą zgodę mam już taką nagrodę:) -za najlepiej merytorycznie wykonany model luftwaffe za-sponsoruje coś równie wyjątkowego..a co tam :)
waran napisał(a):Aleksander, Tobie się wydaje że jeden telefon do takiej firmy jak Eduard,spowoduje to że zabiorą 500 modeli -najlepiej Dual-Combo i rozdadzą te modele w Bytomiu.

może jeden telefon to za mało... :D
nic mi się ni wydaje, obracam się w środowisku, które wydaje sporą kasę na rożne promocje i to przeważnie producentom zależy aby się pokazać na prestiżowych imprezach nie odwrotnie, ale macie swoją politykę wcale nie powiedziałem ze do życi więc niech będzie tak jak jest, w końcu cieszmy się ,że u nas też można zrobić taką dużą imprezę jak Bytom, z czasem sami do was zaczną pukać sponsorzy!
Obrazek
Aleksander011

Postprzez KFS-miniatures » poniedziałek, 27 lutego 2012, 14:47

marder napisał(a): ...no i wyszło na to, że przejechał się ten model nie na darmo.

no wyszło, ale i tak ubolewam nad klęską mojej pezetelki. abstrachując od zadowolenia z własnoręcznej waloryzacji urala, to pesiódemka była modelem, któremu wiecej serca poświęciłem. i kafelkowany nie był:>

Aleksander011 napisał(a):pomyślałem już o tym wcześniej ,aczkolwiek za późno do realizacji już na miejscu

w tylkowrocławiu mnie nie bedzie, ale mimo wszystko jak masz jakis konkretny pomysł to pisz
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez Tomek Hejmo » poniedziałek, 27 lutego 2012, 15:00

Mecenas napisał(a):Tomek Hejmo

Nie wiedziałem, że aż tak znany/rozpoznawalny jestem ;o) Nie było mi niestety dane rozpoznać więcej zielonych oprócz Maćka.
Tomek Hejmo

Postprzez Aleksander011 » poniedziałek, 27 lutego 2012, 15:16

KFS-miniatures napisał(a):
marder napisał(a): ...no i wyszło na to, że przejechał się ten model nie na darmo.

no wyszło, ale i tak ubolewam nad klęską mojej pezetelki. abstrachując od zadowolenia z własnoręcznej waloryzacji urala, to pesiódemka była modelem, któremu wiecej serca poświęciłem. i kafelkowany nie był:>

Aleksander011 napisał(a):pomyślałem już o tym wcześniej ,aczkolwiek za późno do realizacji już na miejscu

w tylkowrocławiu mnie nie bedzie, ale mimo wszystko jak masz jakis konkretny pomysł to pisz

a słowo ciałem się stało -nagroda już jest zaakceptowana i będzie taka w Inowrocławiu a i większa firma już wie (właściciel stary modelarz), że może da się wcisnąć go jako sponsora..zajęło mi to 5 min i jeden telefon.
Obrazek
Aleksander011

Postprzez Marek Naja » poniedziałek, 27 lutego 2012, 15:29

Chrupek napisał(a):
Mac Eyka napisał(a):Michał ja widziałem jeszcze Skyraidera, a chyba nie ma go na twojej liście.

Z daleka czy z bliska. Bo mnie się wydawało, że Marek był ale jak się przyjrzałem gościowi to nie był on.

Skyraidery były chyba 3. Mój, na wystawie poza konkursowej drugi przedstawiający ten sam egzemplarz i jeszcze jeden gigant. Kręciłem się tu i tam i trochę ludzi poznałem co uważam osobiście za spełnienie podstawowego celu w jakim udałem się do Bytomia.
merlin_PL napisał(a): siedziałem z dziewwczyną w przedostatnim rzędze po lewej )

To ten łysy, gruby w okularach na fotelu z brzegu, to byłem ja!

Nagrody rzeczowe postuluję w całości przeznaczać dla młodzieży. Panowie, nie oszukujmy się. Faceci wydający po kilkaset złotych na dojazd i szabrowanie stoisk nie przyjeżdzają na takie imprezy po dodatkowe pudełko z jakimś modelem (który często i tak jest "nietrafiony"). Ja plakietkę zaniosłem do firmy i dziś wszystkim pokazywałem jak też i zdjęcia z imprezy.
Ja się spakowałem jak odebrałem wyróżnienie ale to było już po 1430 i na stołach raczej pustawo było. No ale ja miałem jeszcze przed sobą prawie 6 h drogi.
Ukrywanie wyników niby coś może dać ale z drugiej strony, to jak zobaczyć jakie prace zostały wyróznione?
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea